ŠKOTSKA TURA 21.09.2024.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Napomena: dvokrevetne soba sa pomoćnim ležajem i jednokrevetne sobe se mogu dobiti isključivo na upit

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom i autobusom na navedenim relacijama, avio-takse u trenutku pravljenja programa u iznosu od 158,18 evra (od toga EUR  4,00-YR i EUR 42,00-YQ  ne podležu refundaciji, a  takse EUR 4,48-LG EUR 0,98-RF, EUR 20,40-RS, EUR 0,22-RS, EUR 19,08-CJ, EUR 22,42-RN, EUR 15,23-GB i 29,37-UB su refundabilne) (avio-takse u trenutku pravljenja programa i podložne su promeni a plaćaju se u konačnom iznosu sedam dana pre početka putovanja), smeštaj u hotelima sa 4* u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, usluge vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

Cena putovanja ne obuhvata: fakultativni izleti (ukoliko postoje), viza za Ujedinjeno Kraljevstvo: 140 evra (ova cena je često podložna promeni od strane Ambasade, a period obrade zahteva traje oko osam nedelja), usluga online popunjavanja zahteva i zakazivanje termina: 30 evra, napojnica za vozača na turi (35€ po putniku), međunarodno putno zdravstveno osiguranje, sa preporukom da pokriva lečenje i Covid-19.

SMEŠTAJ:
Edinburg: Delta Hotels by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edide-delta-hotels-edinburgh/overview/ ili sličan (21.09-22.09.2024)
Hotel se nalazi u blizini aerodroma, na samo 5 minuta vožnje od zoološkog vrta i na 6 km od centra grada, sa kojim je povezan redovnim prevozom sa autobuske stanice ispred.
Hotel ima luksuzni klub za slobodno vreme gde se gosti mogu opustiti u sauni, parnom kupatilu ili hidromasažnom bazenu. Pored toga, tu je i zatvoreni grejani bazen od 15 metara, potpuno opremljena teretana i soba za tretmane.
Spavaće sobe dizajnirane su da pruže udobnost, prostor i vrhunski noćni san. Imaju sopstveno kupatilo i besplatan bežični internet.
Stilski dizajniran restoran Kast Ajron Gril nudi sveže pripremljena jela britanske kuhinje, u kojima se služe ukusna sezonska jela napravljena od sastojaka lokalnog porekla.
Brev Bar Lonž ima fantastičan asortiman piva, žestokih pića i služi klasične koktele, kao i popodnevne čajeve. Poseduje prelepu terasu napolju za savršenu postavku za kafu ili večernje piće dok se družite sa prijateljima ili porodicom.

Invernes: Leonardo hotel Inverness 4*
https://www.leonardo-hotels.com/inverness/leonardo-hotel-inverness ili sličan
Ovaj moderan hotel je udaljen 15 minuta vožnje od aerodroma Invernes. Leonardo Hotel Inverness, ranije Juris In, ima centar za razonodu sa fitnes centrom i zatvorenim bazenom, besplatan parking i tradicionalni restoran.
Gosti se mogu opustiti u sauni, parnoj kupelji i hidromasažnoj kadi ili probati kozmetičke tretmane u salonu.
Svetle i prozračne spavaće sobe imaju sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Sobe takođe imaju TV sa satelitskim programima i radni sto, a bežični internet je dostupan u celom hotelu.
Moderni restoran nudi internacionalni meni za večeru. Gosti mogu uživati u koktelima i kafi u baru, koji takođe nudi lagana jela.
Hotel Leonardo Inverness nalazi se na samo 20 minuta hoda od železničke stanice Invernes. Obale Loh Nesa udaljene su 20 minuta vožnje, a put A9 udaljen je na manje od jednog kilometra.

Glazgov: Voco Grand Central 4* https://www.ihg.com/voco/hotels/us/en/glasgow/glags/hoteldetail ili sličan 
Smešten u blizini glavne stanice Glazgova, ovo je kultni hotel smešten u trgovačkom delu Glazgova. Poseduje fini restoran, besplatan bežični internet i 21 salu za sastanke za do 500 gostiju. Istorijska zgrada datira iz 1883. godine. Hotel ima originalne karakteristike uključujući veliko stepenište i veličanstveni Šampanj Central Bar sa kupolastim plafonom i mermernim podom.
Sve elegantne spavaće sobe imaju TV sa ravnim ekranom, sef za laptop, mirisne toaletne potrepštine, USB priključke pored kreveta, umetnička dela po meri i peglu.
U restoranu i baru Tempus služe se tradicionalni i lokalni specijaliteti, napravljeni od sezonskih lokalnih proizvoda, kao i raznovrstan meni koktela. Deli Central nudi sveže, lagane grickalice u opuštenom okruženju.
Ovaj istorijski hotel je ugostio zvezde, uključujući Frenka Sinatru i Čarlija Čaplina, a čak se nalazi i u knjizi o Džejmsu Bondu. Godine 1927. John Logie Baird je emitovao prve televizijske slike na daljinu iz spavaće sobe na 4. spratu.
Trg Princes, Argilj Arkade i St. Enoh Centar nalaze se na 5 minuta hoda.

Edinburg: Courtyard by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edicy-courtyard-edinburgh/overview/ ili sličan (24.09-26.09.2024)
Hotel se nalazi na odličnoj lokaciji, u podnožju Kalton Hila, na 200m od Omni centra i na samo pet minuta hoda od Ulice Princes. Nudi besplatan bežični internet, ima bar i besplatan pristup teretani.
Prostrane, moderne sobe imaju lokalno inspirisan nameštaj, TV sa ravnim ekranom i radni sto. Svako sopstveno kupatilo ima tuš i besplatan toaletni pribor.
Gosti mogu uživati u obrocima u restoranu The Lantern Room, koji služi širok izbor domaćih i internacionalnih jela. Recepcija je otvorena 24 sata.

KORISNE INFORMACIJE:

Vremenska razlika: - 1 sat

Klima: Što se tiče klime zbog brdovitog terena Škotska je u proseku kišovitija od Engleske. U ovom periodu dnevne temperature se kreću oko 15°C, a noćne oko 7°C. Uvek postoji mogućnost povremenih pljuskova. Preporučujemo da pre polaska proverite vremensku prognozu.
Odeća i obuća: Preporučujemo sportsku i praktičnu odeću (najbolje slojevitu), toplu odeću, pogodnu za vetar ili vlažno vreme (vetrovka, kišobran, kape…), odeću dugih rukava, te udobnu sportsku obuću.

Električni napon: 220 V, 50 Hz trofazna – potreban je adapter. Ponekad se može pozajmiti na recepciji. Preporučujemo da ipak kupite pre polaska u specijalizovanim trgovinama. Obično se adapter može kupiti i u duty-free šopu na aerodromima.

Novac: Britanska Funta. Kursna listna na dan objavljivanja programa: 1 GBP = 1,16 EUR. Gotovo na svim mestima je moguće plaćanje kreditnim karticama, čak je veoma preporučljivo.

Hrana: Prosečan obrok košta cca 10–30 GBP (u zavisnosti od kvaliteta restorana). Nepisano je pravilo konobarima ostaviti 10% napojnice ukoliko ista nije već uračunata u račun. Isto pravilo važi i za taksiste.

Kupovina: Gotovo svuda nalaze se prodavnice suvenira i nacionalnih obeležja poput poznatog Škotskog kilta. Za veliku kupovinu preporučujemo Princes Street i St. George Street prepune malih prodavnica u Edinburgu, ali i šoping raj u Glazgovu: Buchanan Street (ulica prepuna tržnih centara).

Viza: Putnici su dužni da agenciji dostave na mail vize@kontiki.rs sledeća skenirana dokumenta u boji: pasoš, fotografiju 3,5x4,5cm sa svetlom pozadinom, sva potrebna dokumenta, čiji spisak mogu preuzeti sa našeg sajta https://www.kontiki.rs/sr/pages/vize (ili u poslovnici) i popunjen formular, koji se dobija u agenciji (popunjava se olovkom, čitko i detaljno). Ovaj formular služi kako bi predstavnik agencije prekucao sve tražene podatke u online aplikaciju i na taj način dobio aplikaciju sa bar kodom, na osnovu koje se zakazuje termin LIČNE predaje te aplikacije u Viza aplikacionom Centru.

Naglašavamo da je diskreciono pravo svake ambasade da odbije ili odobri vizu (turistička poseta, period važenja vize do 6 meseci) osobama koje apliciraju, i da daju ili ne daju objašnjenje za svoje odluke.  Agencija nema nikakav uticaj na procenu od strane ambasade, niti na njihovu odluku.

OPŠTE NAPOMENE:

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.

•Sadržaj panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom  radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).

• Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.

• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 7 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.

• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

• Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.

• Na letu KLM-a dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 23kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8kg.

• Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije KonTiki Travel&Service d.o.o.

• Kon Tiki Travel&Service d.o.o. ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.

NAČINI PLAĆANJA:
Uplata akontacije od najmanje 25% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 45 dana pred put ukupno 50%, a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put:
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata.
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata.
• kreditnim karticama NLB Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata.
• preko računa.
• kreditnim karticama Mastrerata OTP Banke Srbije moguce je placati do 12 jednakih mesecnih rata
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A, po polisi br. IN-0000006, počev od 01.10.2023. godine, kod osiguravajuce kuce GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd.  Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br 165 d ili na e mail: office@globos.rs.                   

Program broj 1 od 10.05.2024.  Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021.                                                                                                     
K
ategorija licence A
Kon Tiki Travel &Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3

SMESTAJ SKOTSKA TURA 3* Velika Britanija/Edinburgh
SMESTAJ SKOTSKA TURA 3*-
 
 

SMEŠTAJ:
Edinburg: Delta Hotels by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edide-delta-hotels-edinburgh/overview/ ili sličan (21.09-22.09.2024)
Hotel se nalazi u blizini aerodroma, na samo 5 minuta vožnje od zoološkog vrta i na 6 km od centra grada, sa kojim je povezan redovnim prevozom sa autobuske stanice ispred.
Hotel ima luksuzni klub za slobodno vreme gde se gosti mogu opustiti u sauni, parnom kupatilu ili hidromasažnom bazenu. Pored toga, tu je i zatvoreni grejani bazen od 15 metara, potpuno opremljena teretana i soba za tretmane.
Spavaće sobe dizajnirane su da pruže udobnost, prostor i vrhunski noćni san. Imaju sopstveno kupatilo i besplatan bežični internet.
Stilski dizajniran restoran Kast Ajron Gril nudi sveže pripremljena jela britanske kuhinje, u kojima se služe ukusna sezonska jela napravljena od sastojaka lokalnog porekla.
Brev Bar Lonž ima fantastičan asortiman piva, žestokih pića i služi klasične koktele, kao i popodnevne čajeve. Poseduje prelepu terasu napolju za savršenu postavku za kafu ili večernje piće dok se družite sa prijateljima ili porodicom.

Invernes: Leonardo hotel Inverness 4*
https://www.leonardo-hotels.com/inverness/leonardo-hotel-inverness ili sličan
Ovaj moderan hotel je udaljen 15 minuta vožnje od aerodroma Invernes. Leonardo Hotel Inverness, ranije Juris In, ima centar za razonodu sa fitnes centrom i zatvorenim bazenom, besplatan parking i tradicionalni restoran.
Gosti se mogu opustiti u sauni, parnoj kupelji i hidromasažnoj kadi ili probati kozmetičke tretmane u salonu.
Svetle i prozračne spavaće sobe imaju sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Sobe takođe imaju TV sa satelitskim programima i radni sto, a bežični internet je dostupan u celom hotelu.
Moderni restoran nudi internacionalni meni za večeru. Gosti mogu uživati u koktelima i kafi u baru, koji takođe nudi lagana jela.
Hotel Leonardo Inverness nalazi se na samo 20 minuta hoda od železničke stanice Invernes. Obale Loh Nesa udaljene su 20 minuta vožnje, a put A9 udaljen je na manje od jednog kilometra.

Glazgov: Voco Grand Central 4* https://www.ihg.com/voco/hotels/us/en/glasgow/glags/hoteldetail ili sličan
Smešten u blizini glavne stanice Glazgova, ovo je kultni hotel smešten u trgovačkom delu Glazgova. Poseduje fini restoran, besplatan bežični internet i 21 salu za sastanke za do 500 gostiju. Istorijska zgrada datira iz 1883. godine. Hotel ima originalne karakteristike uključujući veliko stepenište i veličanstveni Šampanj Central Bar sa kupolastim plafonom i mermernim podom.
Sve elegantne spavaće sobe imaju TV sa ravnim ekranom, sef za laptop, mirisne toaletne potrepštine, USB priključke pored kreveta, umetnička dela po meri i peglu.
U restoranu i baru Tempus služe se tradicionalni i lokalni specijaliteti, napravljeni od sezonskih lokalnih proizvoda, kao i raznovrstan meni koktela. Deli Central nudi sveže, lagane grickalice u opuštenom okruženju.
Ovaj istorijski hotel je ugostio zvezde, uključujući Frenka Sinatru i Čarlija Čaplina, a čak se nalazi i u knjizi o Džejmsu Bondu. Godine 1927. John Logie Baird je emitovao prve televizijske slike na daljinu iz spavaće sobe na 4. spratu.
Trg Princes, Argilj Arkade i St. Enoh Centar nalaze se na 5 minuta hoda.

Edinburg: Courtyard by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edicy-courtyard-edinburgh/overview/ ili sličan (24.09-26.09.2024)
Hotel se nalazi na odličnoj lokaciji, u podnožju Kalton Hila, na 200m od Omni centra i na samo pet minuta hoda od Ulice Princes. Nudi besplatan bežični internet, ima bar i besplatan pristup teretani.
Prostrane, moderne sobe imaju lokalno inspirisan nameštaj, TV sa ravnim ekranom i radni sto. Svako sopstveno kupatilo ima tuš i besplatan toaletni pribor.
Gosti mogu uživati u obrocima u restoranu The Lantern Room, koji služi širok izbor domaćih i internacionalnih jela. Recepcija je otvorena 24 sata. 


   
 

Spisak hotela na Škotskoj turi


 
 
 

SMEŠTAJ:
Edinburg: Delta Hotels by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edide-delta-hotels-edinburgh/overview/ ili sličan (21.09-22.09.2024)
Hotel se nalazi u blizini aerodroma, na samo 5 minuta vožnje od zoološkog vrta i na 6 km od centra grada, sa kojim je povezan redovnim prevozom sa autobuske stanice ispred.
Hotel ima luksuzni klub za slobodno vreme gde se gosti mogu opustiti u sauni, parnom kupatilu ili hidromasažnom bazenu. Pored toga, tu je i zatvoreni grejani bazen od 15 metara, potpuno opremljena teretana i soba za tretmane.
Spavaće sobe dizajnirane su da pruže udobnost, prostor i vrhunski noćni san. Imaju sopstveno kupatilo i besplatan bežični internet.
Stilski dizajniran restoran Kast Ajron Gril nudi sveže pripremljena jela britanske kuhinje, u kojima se služe ukusna sezonska jela napravljena od sastojaka lokalnog porekla.
Brev Bar Lonž ima fantastičan asortiman piva, žestokih pića i služi klasične koktele, kao i popodnevne čajeve. Poseduje prelepu terasu napolju za savršenu postavku za kafu ili večernje piće dok se družite sa prijateljima ili porodicom.

Invernes: Leonardo hotel Inverness 4*
https://www.leonardo-hotels.com/inverness/leonardo-hotel-inverness ili sličan
Ovaj moderan hotel je udaljen 15 minuta vožnje od aerodroma Invernes. Leonardo Hotel Inverness, ranije Juris In, ima centar za razonodu sa fitnes centrom i zatvorenim bazenom, besplatan parking i tradicionalni restoran.
Gosti se mogu opustiti u sauni, parnoj kupelji i hidromasažnoj kadi ili probati kozmetičke tretmane u salonu.
Svetle i prozračne spavaće sobe imaju sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Sobe takođe imaju TV sa satelitskim programima i radni sto, a bežični internet je dostupan u celom hotelu.
Moderni restoran nudi internacionalni meni za večeru. Gosti mogu uživati u koktelima i kafi u baru, koji takođe nudi lagana jela.
Hotel Leonardo Inverness nalazi se na samo 20 minuta hoda od železničke stanice Invernes. Obale Loh Nesa udaljene su 20 minuta vožnje, a put A9 udaljen je na manje od jednog kilometra.

Glazgov: Voco Grand Central 4* https://www.ihg.com/voco/hotels/us/en/glasgow/glags/hoteldetail ili sličan
Smešten u blizini glavne stanice Glazgova, ovo je kultni hotel smešten u trgovačkom delu Glazgova. Poseduje fini restoran, besplatan bežični internet i 21 salu za sastanke za do 500 gostiju. Istorijska zgrada datira iz 1883. godine. Hotel ima originalne karakteristike uključujući veliko stepenište i veličanstveni Šampanj Central Bar sa kupolastim plafonom i mermernim podom.
Sve elegantne spavaće sobe imaju TV sa ravnim ekranom, sef za laptop, mirisne toaletne potrepštine, USB priključke pored kreveta, umetnička dela po meri i peglu.
U restoranu i baru Tempus služe se tradicionalni i lokalni specijaliteti, napravljeni od sezonskih lokalnih proizvoda, kao i raznovrstan meni koktela. Deli Central nudi sveže, lagane grickalice u opuštenom okruženju.
Ovaj istorijski hotel je ugostio zvezde, uključujući Frenka Sinatru i Čarlija Čaplina, a čak se nalazi i u knjizi o Džejmsu Bondu. Godine 1927. John Logie Baird je emitovao prve televizijske slike na daljinu iz spavaće sobe na 4. spratu.
Trg Princes, Argilj Arkade i St. Enoh Centar nalaze se na 5 minuta hoda.

Edinburg: Courtyard by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edicy-courtyard-edinburgh/overview/ ili sličan (24.09-26.09.2024)
Hotel se nalazi na odličnoj lokaciji, u podnožju Kalton Hila, na 200m od Omni centra i na samo pet minuta hoda od Ulice Princes. Nudi besplatan bežični internet, ima bar i besplatan pristup teretani.
Prostrane, moderne sobe imaju lokalno inspirisan nameštaj, TV sa ravnim ekranom i radni sto. Svako sopstveno kupatilo ima tuš i besplatan toaletni pribor.
Gosti mogu uživati u obrocima u restoranu The Lantern Room, koji služi širok izbor domaćih i internacionalnih jela. Recepcija je otvorena 24 sata. 


   
 

Spisak hotela na Škotskoj turi


 

Ujedinjeno Kraljevstvo
ŠKOTSKA TURA 21.09.2024.
EDINBURG-INVERNES–LOH NES–FORT VILIJAM–GLAZGOV

6 dana (5 noćenja) – avionom i autobusom
Polazak: 21. septembar 2024/ Povratak: 26. septembar 2024.

FIRST MINUTE POPUST OD 90€ PO OSOBI ZA UPLATE DO 15. JUNA ILI DO POPUNE KAPACITETA PREDVIDJENIH ZA FIRST MINUTE PONUDU. NE ODNOSI SE NA DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SOBU.

VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u

Škotska je zemlja stena i vode, kiltova i tartana, viskija i gajdi kao i tradicionalnog urđenja (Klanovi). Karakteriše je beskrajno more slikovitih zelenih pašnjaka, šumski pejzaži u izmaglici, planinska jezera. Škotska je oaza mira i netaknute prirode. Iako zauzima jednu trećinu površine Velike Britanije i čak 11000 km britanske obale, veoma je slabo naseljena. To stvara utisak da je sve podređeno prirodi. Ima 47 prirodnih rezervata koji sačinjavaju stotine ostrva, kanala, reka, jezera i planina.

Škotska je poznata širom sveta po proizvodnji viskija (gde se koristi naziv whisky, nasuprot whiskey u irskoj varijanti) Škoti tvrde da su ga oni izmislili, dok neki misle da je ipak Irska prava postojbina viskija. Dok se širom sveta uglavnom konzumiraju varijante nastale mešanjem viskija iz više izvora, ovde postoji dosta lokalnih podruma gde se može pronaći single malt (nemešani 100% malt viski), sa procesom zrenja od minimum tri godine.
 

Dan 1
BELGRADE
(21.09.2024) BEOGRAD–AMSTERDAM–EDINBURG Čekiranje putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” u 03:30 časova. Poletanje za Amsterdam u 06:00 časova (let KL1982). Dolazak u Amsterdam u 08:30 časova. Nastavak putovanja za Edinburg u 10:30 časova (let KL925). Dolazak u Edinburg u 10:55 časova, po lokalnom vremenu. Polazak na panoramsko razgledanje Edinburga koga smatraju jednim od najšarmantnijih gradova Evrope ali i “Atinom severa”. U isto vreme moderan i tradicionalan, ovaj grad sjedinjuje istorijsko nasleđe sa bogatom savremenom kulturnom scenom. Edinburg je vekovima bio dom kraljeva, velikih političara, crkvenih poglavara i izumitelja. Obilazak počinje panoramom stare luke “Leit” sa kratkom foto-pauzom ispred “Royal Yacht Britannia”; obilazak džordžijanskog novog grada: Ulica Kvin, Trg Svetog Đorđa, Šarlotin trg, Ulica Prinses; nacionalni spomenik na brdu Kalton- prvobitno zamišljen kao replika atinskog Partenona a posvećen poginulima u Napoleonovim ratovima; panorama edinburškom zamku koji je u XII veku služio kao utvrđenje, da bi tokom vremena bio pretvoren u kraljevsku palatu, vojni garnizon i državni zatvor. Zamak je sve do ujedinjenja dveju kruna 1603. godine bio omiljena rezidencija kraljeva, nakon čega se kralj konačno nastanio u Engleskoj. Nastavak šetnje glavnom pešačkom ulicom Rojal Majl, koja povezuje dve stare kraljevske rezidencije: edinburški dvorac i dom kraljice Meri “Holyrood House”, uz panoramu zgrade Parlamenta, poznate po modernoj arhitekturi i inovativnom dizajnu; “High street”; Edinburški univerzitet. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 2
EDINBURGH
(22.09.2024) EDINBURG-PALATA SKOUN-DUNOTAR–INVERNES (oko 350 km) Doručak. Polazak autobusom prema planinskoj oblasti Hajlenda, koju odlukuje mnoštvo planinskih prevoja, šumaraka, močvarnih predela i živopisnih gradića sa ostacima srušenih dvoraca ali i spomenika iz kamenog doba. Vožnja preko mosta Firt of Fort i prolazak kroz grad Pert, starog srednjovekovnog grada, kulturnog i istorijskog središta škotske grofovije Pertšir do velelepne gotske palata Skoun, koja se nalazi u blizini mesta, okružena velikim vrtom, značajna je i po replici Kamena sudbine (čuva se u Edinburškom dvorcu) ili Krunidbenog kamena koji se vekovima koristio u ceremoniji krunisanja škotskih a potom i monarha Velike Britanije. Nastavak putovanja prema Stonhejvenu, gradu na obali Severnog mora, do ruševina čuvenog zamka Dunotar, gde je snimljen film “Hrabro srce”. Na strmoj litici, visokoj preko 50 m iznad mora, povezanog kopnom samo uskim grebenom, leže ostaci ovog dvorca. U dvorcu Dunotar sagrađenom u IV veku., čuvala su se škotska kraljevska odličja sve do XVII veka. Od nekadašnjeg odbrambenog utvrđenja ostali su samo delovi tornja, nekoliko stambenih građevina i kapele. Zbog svog dominatnog položaja, visoko na steni, dvorac je jedan od najviše fotografisanih objekata u Škotskoj. Slobodno vreme za šetnju i razgledanje dvorca. Nastavak putovanja kroz centralnu Škotsku, putem koji vodi dalje na sever po obodima nacionalnog parka Kengom koji je dom pet od šest najviših planina Škotske. Dolazak u Invernes, glavni grad severne škotske regije Hajlends, gde se nalazi legendarno jezero Loh Nes. Invernes predstavlja značajnu škotsku luku u zalivu Morej a karakterišu ga prostrane ulice s obe strane reke, niz tipičnih kamenih zgrada škotske arhitekture, mostovi, crkve koje se svojim tornjevima visoko izdižu iznad reke i tvđava Ivernes koja dominira gradom. Dolazak u Invernes u večernjim satima. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 3
EDINBURGH
(23.09.2024) INVERNES-LOH NES-FORT VILIJAM-GLAZGOV (oko 320 km) Doručak. Vožnja ka luci i ukrcavanje na turistički brod. Jednočasovno krstarenje jezerom Nes, u kome po legendi živi najpoznatije vodeno čudovište. Radi se o drugom po veličini i prvom po dubini jezeru u Škotskoj. Krstarenje neprozirnim, mističnim jezerom, koje čuva tajnu najpoznatijeg čudovišta modernog doba, Nesi. Sa broda se pruža pogled na ostatke, nekada, velelepnog zamka Urkhart, smeštenog iznad jezera i važnoj odbrambenoj tački u istoriji Škotske. Zamak je izgrađen za ekstravagantno škotsko plemstvo još u XII veku. Nakon vožnje jezerom, pauza za individualno razgledanje Urkharta i nastavak putovanja autobusom uz podnožje planine Ben Nevis do mesta Fort Vilijama, jednog od najvećih naselja klana Kameron u oblasti Lohber. Mesto je turistički centar, poznat po prirodnim atrakcijama, pre svega po najvišem planinskom vrhu Škotske Ben Nevisu ali i po tradicionalnom načinu života klanova. Obilazak istoimene destilerije Ben Nevis, jedne od najpoznatijih i najprestižnijih destilerija Škotske. Upoznavanje sa načinom proizvodnje škotskom viskija i degustacija viskija. Nastavak vožnje spektakularnom dolinom Glensou, poznatom po brojnim vodopadima i pešačkim stazama, do oblasti jezera Loh Lomond i dalje do Glazgova, najvećeg grada Škotske, smeštenog na obalama reke Klaj. Dolazak u Glazgov u kasnim popodnevnim satima. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 4
GLAZGOV
(24.09.2024) GLAZGOV-EDINBURG (oko 80 km) Doručak. Panoramski obilazak Glazgova, kosmopolitskog grada u kome je istaknut kontrast modernog i užurbanog stila življenja sa okruženjem monumentalne viktorijanske arhitekture. Obilazak starog gradskog jezgra kojim dominira “George Square” sa mnogobrojnim statuama poznatih Škota i viktorijanskim zdanjem gradske skupštine; obilazak parka Kelvingrouv u blizini koga je smešten i glazgovski univerzite. Vožnja pored Kraljevske koncertne dvorane i tržnog centra Bjukenan galerije, Katedrale Sv. Manga i Muzeja religije i religijske umetnosti. Sledi vožnja kroz “Merchant City”, jednu od najstarijih gradskih četvrti pretvorenu u otmeni stambeni kvart sa mnoštvom barova, restorana, galerija. Glazgov je centar brodogradnje, i za razliku od Londona ili prestonice Škotske Edinburga, važi za grad industrije i radništva. Nakon obilaska slobodno vreme za individualni obilazak ili kraći odmor. Nastavak vožnje autobusom preko oblasti Loulandsa prema Edinburgu. Ovo je kulturološka i istorijska regija Škotske, koja obuhvata krajeve jugoistočno od linije Dumbarton -Stonhejven, odakle se proteže Hajlands. Osnovna razlika koja je delila ove dve oblasti nekada je bio jezik. Naime u Loulandsu se govorio škotski, jezik blizak engleskom, dok se u hajladsu govorilo gelskim jezikom. Sada je Loulands razvijen industrijski i poljoprivredni kraj. Po dolasku u Edinburg, smeštaj u hotelu. Slobodno vreme za individualni obilazak grada ili kupovinu. Noćenje.
Dan 5
GLAZGOV
(25.09.2024) EDINBURG Doručak. Slobodan dan za individualna razgledanja ili šoping. Preporučujemo obilazak “Grass Market”- staro jezgro grada, Nacionalni muzej Škotske itd. Noćenje.
Dan 6
BELGRADE
(26.09.2024) EDINBURG-AMSTERDAM-BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Amsterdam u 17:25 časova (let KL932). Dolazak u Amsterdam u 19:55 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 20:35 časova (let KL1985). Dolazak u Beograd u 22:55 časova.