Sakriti Dodaj sobu
 

Galaxidi leto 2024. I Last minute ponude I Grčka letovanje

KORINTSKI ZALIV


Korintski zaliv je deo obale istočnog Jonskog mora. Zaliv je dobio ime po najvećoj luci u zalivu, gradu Korintu. Na zapadu, zaliv se preko tesnaca Rio povezuje sa Patraskim zalivom. Na istoku se zaliv završavao kod drevnog grada Korinta,  kod koga je u 19. veku prokopan Korintski kanal.

Obala Korintskog zaliva je dugačaka oko 130 km. Severni i južni deo obale su povezani novim mostom Rio-Antirio, jednim od najvećih mostova Evrope. Značajni gradovi su Nafpaktos, Itea, Kijato, Egioni grad-luka Korint. Postoje i mnoge manje luke sa brojnim ribarskim brodovima, pošto je zaliv bogat ribom. Unutar regije ističe se Delfi rivijera koja je od Atine udaljena nekih 215 km,a od  dobro poznatog grada Nafpaktos obala Galxidija je udaljena manje od 40 km. Istorijski lokalitet Delfi udaljen oko 50 km. To je jedno od najznačajnih arheoloških mesta u Grčkoj koje datira u 7. veku pre.n.e. Nedaleko se nalazi i svetilište -Apolonov hram, gde je sedeo i legendarni Orakle koji je govorio u ime boga Apolona, i saopštavao Grcima tajanstveno proročanstvo. U ovom hramu nalazi se čuveni kamen „pupak“ (pupak zemlje) koji simbolizuje centar zemlje. Donji deo hrama je posvećen boginji Atini gde je jedan od najlepših spomenika Rotonda. U blizini muzeja nalaze se vredne iskopine uključujući kipove Apolona i Artemidu od zlata i slonovače.

Regija nudi mnogo interesantnih plaža i mesta kao što su Vounihora, malo naselje u podnožju planine Elatos, Penteoria, selo koje je aktivno učestvovalo u borbi za oslobodjenje od Turaka, mesto  Agioi Pantes nudi prelepe peščane plaže i restorane. Put od Beograda do obale Delfi - oko 980 km, je i više nego lagan i traje u proseku 10h zahvaljujući tome što je gotovo ceo put (preko 870 km ), autoput.