Sakriti Dodaj sobu
 

mediterr.jpg

fourseason.jpg

Kipar leto 2022. I First minute ponude I Kipar letovanje

KIPAR


Kipar je ostrvo u Sredozemnom moru, četvrto po veličini posle Sicilije, Sardinije i Korzike. Od pamtiveka je bio cilj mnogih osvajača koji su želeli da zagospodare njegovom lepotom. Ovi osvajački pohodi bitno su odredili sudbinu i način življenja na ovom biseru Sredozemlja. Sve do nedavno ostrvo je bilo podeljeno na turski i grčki deo. Još 1974. godine na belu crtu glavne ulice Ledra postavljeni su džakovi s peskom koji su razdvojili prestonicu Nikoziju na dva dela. Tek 3. aprila 2008. počelo je uklanjanje ovog improvizanog zida, tako da je posle 44 godine ulica ponovo prohodna celom dužinom. Nikozija, izvorno Lefkozija, najveći je i glavni grad Kipra, na kojem ukupno živi 790.000 stanovnika. Oko 160.000 je turski muslimanski živalj, dok su ostali Grci pravoslavci. Severne delove grada i dalje kontroliše Turska Republika Severni Kipar. Službeni jezici Kipra su grčki i turski. Veći gradovi ostrva su Limasol i Larnaka, odnosno  Kirenija i Famagusta u turskom delu. Turističke zone južnog Kipra su Larnaka, Pafos, Limasol i Aja Napa, odnosno Kirenija i Famagusta.

 ***NAPOMENA:
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar. Od  19. avgusta 2021. godine R. Srbija će se naći u „crvenoj kategoriji“ zemalja, te će tako sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu, i to o sopstvenom trošku.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na 
https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi  da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test.