aleakt.jpg

Alexandra-BeachKT.jpg

Royal-ParadiseKT.jpg

elegancekt.jpg

vathi.jpg

Tasos leto 2024. I Last minute ponude I Grčka letovanje

TASOS  - OSTRVO KOME SE UVEK VRAĆAMO
 

Tasos je najsevernije i našoj zemlji najbliže ostrvo Egejskog mora. Za 40ak minuta vožnje trajektom iz mesta Keramoti na kontinentalnom delu Grčke stiže se u Limenas, glavni grad i najveću luku ostrva. Dužina obale Tasosa je oko 100km i gotovo da je pravilnog kružnog oblika. Uz čitavu obalu ostrva prolazi odličan asfaltni put kojim je lako i prijatno obići ga.

Tasos je jedno od najzelenijih grčkih ostrva, netaknute prirode. Centralni deo ostva je planinski, sa najvišim vrhom Ipsarionom na 1204m, prekriven šumom četinara. Slatke vode ima u izobilju, postoje brojni izvori pitke vode, jezero i nekoliko vodopada. Pored izuzetnih prirodnih lepota ovo ostrvo ima i veliki kulturno-istorijski značaj. Brojni manastiri i arheološka nalazišta među kojima je i odlično očuvan antički amfiteatar, svedoče o slavnoj prošlosti ovog ostrva. Većina predmeta pronađenih u arheološkim iskopavanjima na Tasosu i dalje se čuvaju u lokalnom arheološkom muzeju.

Na ostrvu postoji preko četrdeset plaža, šljunkovitih, stenovitih i peščanih, sa različitim bojama i kvalitetom peska. Veliki broj plaža nosi plavu zastavicu za čistoću mora i infrastrukturu. Naročitu atrakciju predstavlja mermerna regija, sa svoje tri plaže, pokrivene snežno belim mermernim peskom i kamenčićima.

Šarmu ovog jedinstvenog ostrva značajno doprinose i živopisna tradicionalna sela. Kaldrmisane uske uličice, kućice belih fasada i kamenih krovova u makedonskom stilu, sa cvetnim dvorištima, radnje starih zanata i tradicionalnih proizvoda kao i odabrane taverne sa najkvalitetnijom lokalnom hranom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Lokalno stanovništvo se osim turizmom i ugostiteljstvom bavi i proizvodnjom borovog meda, maslinovog ulja i eksploatacijom prvoklasnog snežno belog mermera.