Sakriti Dodaj sobu
 

grecotel-marron.jpg

grecotel-oasis.jpg

Peloponez leto 2024. I Last minute ponude I Grčka letovanje

PELOPONEZ


Peloponez je najveće poluostrvo Grčke, i čini njen najjužniji kontinentalni deo. Sa kopnenim delom je povezan prirodnim putem, preko Korintskog kanala, i vestački, tačnije mostom Rio Antirio. Poput Halkidikija, i Peloponez na svom jugu ima manja poluostrva, i to četiri: Mesenija, Mani, Epidaurus i Argolida, a zbog oblika svoje dugačke obale liči na javorov list. Takođe, podeljen je na tri periferije: Atika Pirej, Peloponez i Zapadna Grčka. Turistička ponuda je šarenolika i može zadovoljiti skoro svakog turistu. Za boravak leti, tokom prijatne mediteranske klime birajte obale Mesinije, Ahaije i Ilije, dok za planinski odmor u centralnom delu poluostrva, kada je klima hladna i sa snegom, izaberite gradove Mani, Kalavrita ili Monemvasia koji u svojim smeštajnim kapacitetima nude autentične hotele od kamena. Čuvena Mikena bila je tačka oslonca prve veće grčke civilizacije, dok je u klasično antičko doba Peloponez, sa tada najznačajnijim gradovima-državama predstavljao centar svih dešavanja. Obiđite ostatke Mikene sa Lavljom kapijom slavnog kralja Agamemnona, koji je Grke poveo u Trojanski rat, ili npr, Nafplio, simpatični mediteranski grad specifičnih uskih ulica, u kome je dominacija Mletačke republike tokom 14. i 15. veka ostavila traga na celokupnu arhitekturu.

Živopisno turističko mesto Porto Heli smešteno je na istočnoj obali poluostrva Argolide. Do Porto Helija iz Korinta se stiže za nepuna dva sata vožnje kroz živopisne predele uz more, Atina je udaljena 170 km. Sam gradić je veoma zanimljiv, jer pored šetališta uz more ima i mnoštvo uskih uličica po centru, gde se nalaze brojne suvenirnice, taverne i poslastičarnice. Destinacija je jako poznata među stranim turistima, a tokom cele godine u luci se može videti veliki broj usidrenih luksuznih jahti i brodova. Porto Heli poznat je i po arheološkom nalazištu, stari Hellies, gde je prvo pleme živelo pre 5000 godina, sama luka imala je značajnu ulogu tokom ratova izeđu Grčke i Persije, kao i peloponeskih ratova. U blizini se nalazi i mesto Kosta, gde možete parkirati svoj automobil i lokalnim trajektom se odvesti do obližnjeg ostrvceta Speces i upoznati se sa pravom grčkom tradicijom.

U ovoj oblasti možete pronaći i male uvale sa kamenitim morskim dnom kao i duge peščane plaže. Neke od plaža su organizovane sa ležaljkama i suncobranima, dok su ostale prilično izolovane, sve plaže odlikuju se kristalno plavom bojom mora. Danas, Peloponez po svemu može da parira ostatku Grčke, posebno u primorskim gradovima, lepim i prilagođenim za udoban boravak, dok su njegovo najveće blago arheološka nalazišta i kulturno nasleđe.

Monemvasija je ostrvo na istočnoj obali Peloponeza u Lakoniji. Iz mora izranja kao dzinovski kamen, koji je povezan sa kopnom uskim nasipom. Ostrvo je široko samo 300 metara, a dugačko oko 1 km, sa nadmorskom visinom od 100 m. Nekada je ostrvo bilo deo kopna, ali se posle jakog zemljotresa 375 godine ostrvo odvojilo. Ime „ Monemvasija“ znači jedan ulaz i upravo preko ovog uskog nasipa je jedini način da se uđe na ostrvo. Na ostrvu se nalazi selo koje je na suprotnoj strani, totalno skriveno od pogleda sa kopna. Ostrvo je bilo teško osvojiti zbog izuzetno strmih litica koje zapljuskuje more. To je grad utvrđenje, a iza zidina se krije imponzantna istorija. Nad ostrvom dominira tvrđava a u samom gradu vas očekuje 40 vizantijskih crkava, koje su raštrkane po uskim ulicama. Uz crvke preovlađuju drvene kuće i gradske zidine iz raznih epoha mletačke, otomanske i vizantijske istorije. Monemvasija je poslednja čuvana tajna Grčke.