Sakriti Dodaj sobu
 

Češme, Turska, Izmir, Egejsko more, hoteli, ronjenje, novo u ponudi, KonTiki

ČESME LETO 2020. - TIŠINA U OGRTAČU LUKSUZA
 

Češme se nalaze na zapadu Turske, u blizini  Izmira, na obali Egejskog mora, nasuprot grčkog ostrva Hios. More  je  čisto i prozračno. Idealno je ne samo za kupanje već i za ronjenje. Jaka vazdušna strujanja u blizini grada privlači ljubitelje jedrenja.

Jedna od arakcija je i karavansaraj  koji je uzgradio Sulejman Veličanstveni još 1528. Godine. Danas se koristi kao smeštajni objakat u kome  se može (za)noćiti u romantičnoj atmosferi srednjevekovne građevine.

Tvrđavu Češme u centru grada, koja potiče iz 14. veka, proširio  je i rekonstruisao sultan Bajazit II početkom 16. veka. Šest kula i rov daju joj posebnu slikovitost. Kasnije su ovo zdanje koristili i vitezovi reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Kratko je u njoj boravio i čuveni gusar Barbarosa, koji je kasnije postao admiral turske flote. Danas je tvrđava pretvorena u Arheološki muzej u kome se svakog jula održava koncert u sklopu Morskog muzičkog festivala.

Pravoslavna crkva Agios Haralampos se tokom leta koristi kao muzej primenjenih i dekorativnih umetnosti. U okolini crkve  je mnogo barova i prodavnica suvenira. Šetnjom kroz grad nailazi se često i na fontane. Ništa čudno za grad čije ime u prevodu zaprvo i znači – fontana.

Češme su  poznate i po izuzetno lepim plažama. Dugačka gradska  ne spade u najlepše ali je idealna  za one koji borave u centru grada kao i za porodice sa decom zbog postepenog ulaska u vodu. Ukoliko neko poželi surfovanje, svakako bi trebalo da poseti plažu Pirlaka jer tamo postoje svi uslovi za bavljenje ovim sportom.  Nalazi se na zapadu grada i dugačka je oko 750 metara. Prekrivena je svetlim peskom zarad čega postaje jasno što  u prevodu njeno ime glasi dijamant. I  plaža Altinkum se nalazi u blizini i smatra se za jednu od najlepših u  oblasti. Njeno ime u pevodi glasi – zlatna.

ISTAKNUTE CENE UKLJUČUJU AERODROMSKE TAKSE.

izletiatina1.jpg