Call Center
011 / 2098-000
Pon.–pet. 09–20h, Sub.10 –15h
info@kontiki.rs
ZAKINTOS - IZLETI
 
Idealna prilika da bolje upoznate Zakintos je putem naših izleta koje organizujemo u saradnji sa laokalnim partnerom. Lokalni partner zadržava pravo promene programa i cene izleta u zavisnosti od broja prijavljenih putnika i vremenskih uslova.

UPOZNAJTE ZAKINTOS

Izlet se organizuje autobusom i brodom. Prva pauza je na plaži „Ksigia“, šljunkovitoj plaži na severoistočnoj strani ostrva, prepoznatljivoj po lekovitim svojstvima koje pruža zbog sumpora koji sadrži voda koja je zapljuskuje, a koja potiče iz okolnih pećina. Nakon ove jedinstvene plaže i terapije za telo sledi terapija za dušu. Posećujemo Kameni parkAskos“ gde ćemo imati priliku da vidimo svu floru i faunu Zakintosa. Kameni park, ograđeni prostor od 500 hektara, predstavlja utočište za stotine životinja koje slobodno žive u svojim prirodnim uslovima: sisari, ptice, vodozemci, paunovi, jeleni, rakuni, magarci, koze. Mi ćemo imati priliku da prošetamo parkom, nahranimo i fotografišemo životinje. Dalje nastavljamo ka luci Svetog Nikole, gde malim brodom obilazimo najpoznatije prirodne atrakcije: Plave pećine i najprepoznatljiviji simbol Zakintosa, plažu Navagio (Shipwreck). Uživaćemo u spektakularnoj igri svetlosti i odsjaju koji se reflektuje na pećine koje su po upečatljivoj plavoj boji i dobile ime. Takođe ćemo videti plažu Navagio, poznatu po olupini broda i sitnom belom šljunku čija belina doprinosi tirkiznoj boji vode. Imaćete priliku i da čujete zanimljivu priču kako je ova olupina završila na ovoj plaži. Nakon toga sledi pauza za kupanje u jednoj od prelepih uvala Zakintosa. Povratak na kopno. Pravimo pauzu za obrok. Potom nastavljamo vožnju do tradicionalnog sela Exo Chora. Ovo živopisno naselje, jedno od retkih koje je preživelo zemljotres na ostrvu 1953. I samim tim očuvalo svoju autentičnu arhitekturu. Na centralnom trgu se nalazi jedno od najstarijih stabala masline, koje ćemo moći da fotografišemo. Takođe, možemo posmatrati proces proizvodnje maslinovog ulja, degustirati i kupiti lokalne i ručno rađene proizvode.

CARETTA KRSTARENJE

Izlet posvećen ugroženoj i zaštićenoj vrsti, kornjači Caretta Caretta, jednoj od ukupno 7 vrsta morskih kornjača koje naseljavaju našu planetu, a koja je idealno stanište našla ovde na Zakintosu. Nakon polaska iz hotela, krećemo autobusom prema jugozapadu, do male luke Agios Sostis, odakle počinje naše krstarenje morskim nacionalnim parkom, jednoj od retkih zona ovog područja gde je dozvoljena plovidba. Uživaćemo u pogledu na Keri kao i na „ostrvo braka” Kameo. Imaćemo jedinstvenu priliku da potražimo i fotografišemo kornjaču Caretta Caretta, koja je zaštitni znak Zakintosa. Takođe, ako vreme dozvoljava, možete se okupati u prelepima vodama pećina Keri, pre nego što krenemo ka našoj poslednjoj stanici, Marathonisi. To je malo ostrvo smešteno u zalivu Laganas, koje predstavlja omiljeno mesto razmnožavanja ovih kornjača.

ZANTE GRAD

Izlet na kome ćemo obići i bolje upoznati glavni grad Zakintos i njegovu okolinu. Grad, koji se kao feniks uzdizao iznova i iznova iz pepela nakon zemljotresa koji su potresali ovo područje, stoji u svojoj nepromenjenoj strukturi od 1953. Iako je arhitektura novijeg datuma, Zakinćani i država Grčka su učinili sve da ostrvo bude rekonstruisano prema originalnom venecijanskom stilu, koji je prevladavao pre katastrofe. Nakon polaska iz hotela, naša prva stanica je prelepi Bohali, brdo iznad grada, sa koga se pruža očaravajući pogled na Zante koji doseže sve do Jonskog mora i Peloponeza. Naša sledeća stanica je grad Zakintos, tačnije, hram Svetog Dionisija, zaštitnika ostrva. Ovaj hram je jedna od tri građevine u gradu koja datira iz perioda pre zemljotresa. Nakon toga, u popodnevnim časovima upoznaćemo se sa centrom grada i njegovim slikovitim ulicama i trgovima, a kroz razne zanimljive priče pokušaću da Vam dočaram venecijanski duh nekadašnjeg Zakintosa koji se i dan danas održao u običajima ostrvljana. Probaćete i tradicionalnu kuhinju u grčkoj taverni na centralnom trgu Dionisija Solomosa.

KEFALONIJA

Celodnevna ekskurzija je odlična prilika za obilazak najvećeg, a ujedno i jednog od najlepših ostrva Jonskog arhipelaga. Nakon polaska iz hotela, autobus kreće na sever, do luke Svetog Nikole, gde ćemo se ukrcati na brod za Pesadu, malu luku na Kefaloniji. Naša prva stanica je kod najvećeg verskog spomenika, manastira Svetog Gerasima, zaštitnika Kefalonije, čudotvorca koji je poznat kao isceljitelj demona. U manastriskoj crkvi se čuvaju njegove mošti, u dvostruko zaštićenom staklenom kivotu. Nakon toga krenućemo do pećine Drogarati, jednoj od najlepših atrakcija ostrva, gde ćete moći da vidite veliki broj predivnih stalaktita i stalagnita. Čuvena po akustičnoj pećini u kojoj su mnoge poznate ličnosti održavale koncerte među kojima legendarna Marija Kalas, i još legendarniji Lučano Pavaroti. Obilazak će se nastaviti ka neverovatnoj pećini Melisani, poznatijoj i kao „pećina nimfi”.  Možete iznajmiti male čamce i uživati u impozantnom prizoru na čiste, azurne vode u pećini obasjane suncem. Kasnije ćemo posetiti tradicionalnu tavernu i uživati u ručku pre nego što krenemo nazad. Nastavićemo ka čuvenom Mirtosu, jednoj od najpoznatijih plaža ostrva, gde možete uživati u predivnom pogledu. Ono što je Navagio za Zakintos, Mirtos je za Kefaloniju. Za kraj, u povratku do luke Pesada, proći ćemo pored prestonice ostrva i najvećeg grada, Argostolija.

Da li ste znali?

Fiore de Levante ili cvet Levanda, naziv je koji su Mlečani dali ostrvu zbog cveća kojim obiluje ostrvo i čiji miris osvaja sva čula.

Ime Zakintos se prvi put pominje kod Homera. Ime je dobilo po sinu trojanskog kralja Dardanosa.

Jonska ostrva su jedna od retkih područja Grčke koja su izbegla viševekovnu okupaciju Turske. Mletačka vladavina je omogućila Zakintosu procvat kulture i umetnosti. Uticaj Venecije se ogleda ne samo u arhitekturi, već i u običajima koji su zadržani i dan danas.

Zakintos je u potpunosti sravnjen sa zemljom 1953. usled razornog zemljotresa koji ga je pogodio i vatre koja je potom usledila. Jedine građevine u gradu koje su ostale očuvane su: crkva Svetog Dionisija, osnovna škola, zgrada Narodne banke

Kantades, poznatije i kao serenade, su bile popularne pesme sa ljubavnim temama. Izvođene su horski uz pratnju mandoline ili gitare. Koren reči potiče od italijanske reči Cantare, što znači pevati, čime se dokazuje uticaj italijanske kulture.

Arekies, još jedna vrsta tradicionalne muzike, akustična pesma, peva se uz kombinaciju četiri različita glasa bez instrumentalne pratnje.

Ostrvo Zakintos je jedna od početnih tački u borbi za nezavisnost Grčke od Turaka. Iako su minimalno bili izloženi njihovoj okupaciji, maksimalno su bili aktivni u oslobađanju otadžbine. U crkvi Svetog Filikona podno Bohalija mnogi ustanici su polagali zakletvu, kao članovi tajne organizacije Heterija. Najvažniji planovi su skovani upravo na ovom mestu.

Dionisios Solomos, poznati pesnik poreklom sa Zakintosa, nadahnut borbom za nezavisnost i patriotskim osećanjem, 1823. godine skovao je najdužu himnu na svetu, Himnu Slobodi. Ova himna je nacionalna himna Grčke u kontinuitetu od 1865. i Kipra od 1966. Od 156 strofa koliko ima ova himna. Prve 24 stofe su utvrđene kao himna 1865.

Zaliv Laganas predstavlja morski park, zaštićeno područje, mesto gde ugrožena vrsta kornjača Caretta Caretta polaže svoja jaja. Veoma je emotivna, u prilog čemu govori i činjenica da se iznova vraća na mesto na kome je rođena da tamo položi jaja.

Ne postoji podaci o tome kako izgleda mužjak kornjače, s obzirom na to da oni tokom svog života nemaju potrebu da izađu na kopno, za razliku od ženke koja na plažama Laganas zaliva pravi svoje gnezdo.

Zabranjeno je kupanje u zalivu Laganas nakon sumraka do 07:00 časova ujutru, upravo zbog toga što u ovo doba kornjače izlaze iz vode da polažu jaja na plažu.

Zaštitnik ostrva Sv. Dionisije, poznat i cenjen po milosrdnom činu prema ubici svog brata, kome je ovo delo oprostio i pomogao mu da pobegne, izuzetno je cenjen na ostrvu. Dva puta godišnje Zakinćani slave ovog svecа. 17. decembra je zvanična svetkovina u čast ovog sveca, a 24. avgusta obeležava se prenos njegovih moštiju sa Strofada na Zakintos.

Plave pećine – jedna od najposećenijih prirodnih atrakcija ostrva. Sam naziv potiče upravo od intenzivne plave boje mora čije se različite nijanse u zavisnosti od doba dana reflektuju na zidovima pećina stvarajući neverovatan odsjaj.

Plaže

Plaža Navagio – prirodna atrakcija ostrva prepoznatljiva po belom sitnom šljunku i tirkiznoj boji vode. Najfotografisanija plaža Grčke, iza koje stoji zanimljiva priča koju možete čuti na krstarenju oko ostrva koje organizujemo. Nekadašnji naziv ove plaže je Agios Georgios.

Alykanas – peščana plaža pokrivena sitnim peskom. Karakteriše je postepeni ulazak u more, zbog čega je jedna od omiljenih porodicana sa decom. Organizovani su suncobrani i ležaljke, kao i sportovi na vodi.

Alykes plaža – velika plaža pokrivena sitnim šljunkom. Nalazi se na 20 km od glavnog grada Zakintosa. Ime je dobila porudniku soli koji se nalazi iza nje. Zbog plićaka, idealna za porodice sa decom. Lako dostupna, sa barovima i restoranima u okolini.

Tsilivi – jedno od najpopularnijih turističkih mesta na ostrvu, u kome se nalazi većina naših smeštajnih kapaciteta koje imamo u ponudi. Ova plaža je jedna od najposećenijih, duga je i peščana. Krasi je „plava zadtavica”. Karakteriše je i postepeni ulazak u more, što je čini idealnom za porodice sa decom. Na plaži su organizovani sportovi na vodi, kao i suncobrani i ležaljke. Na raspolaganju je i prostor gde možete da prostrete peškir. U blizini se nalazi i dosta restorana i kafića u kojima možete da napravite pauzu za ručak. Sve navedeno čini ovu plažu idealnom kako da provedete dan.

Argasi – uska i peščana plaža, duga 1km. Odlikuje je postiepeni ulazak u vodu. Organizovani su sportovi na vodi, barovi, suncobrani i ležaljke. Zanimljivs za podvodno istraživanje

Porto Azzuro – jedna od najlpeših plaža u jugoistočnom delu Zakintosa. Zlatni pesak i čista palva voda privlače posetioce koji vole mir. Okružena je borovinom koji pruža prirodni hlad.

Plaža Banana – najveća od svih na Zakintosu i verovatno jedna od najuređenijih. Krasi je sitan pesak i plićak. Ima organizovane suncobrane i ležaljke, vodene sportove, kao i kafiće i restorane u okolini.

Gerakas – jedna od najlepših plaža na Zakintosu. Smeštena na južnoj strani ostrva, specifična po glini od koje je sačinjena. Drugi deo ove plaže je zatvoren za kupanje zbog prevelike eksploatacije gline od strane turista. Još jedna plaža na kojoj jaja polažu kornjače. Zabranjeno je ulaziti na plažu pola sata pre izlaska sunca i pola sata posle zalaska sunca.

Dafni – široka, duga i peščana plaža. Jedno od najbitnijih staništa za polaganje jaja kornjače Caretta Caretta. Ne postoje organizovani suncobrani i ležaljke, kao ni barovi. Ova plaža je zaštićena zona i ne sme se ni na koji način ugroziti stanište ovih kornjača, zato je potrebno da budete izuzetno pažljivi tokom boravka na ovoj plaži.

Laganas – plaža duga preko 5km i peščana, udaljena od centra Laganas 100m. Duž čitave plaže ima dosta barova, kafića i taverni. Ovde su zbog kornjače Caretta caretta ograničene mogućnosti za sportove na vodi koje se ovde gnezde.

Agios Sostis ili Cameo, kako je mnogi nazivaju je plaža koja se nalazi na malom ostrvu nadomak plaže Laganas Beach do koje se dolazi drvenim mostićem koji je dugačak nekih 180 metara. Plaža je mešavina peska i šljunka i odlikuje je plića

Porto Limnionas – veoma specifična plaža, koji ne odlikuje ni šljunak, ni pesak, već stene. Drugačija od ostalih na Zakintosu sa predivnim kristalno čistim morem, pozicionirana je u zapadnom delu ostrv a. Na putu do ove plaže možete se voziti kroz tradicionalna planinska sela. Nije mesto koje se lako pronalazi, ali je izuzetno posećeno. Poseduje parking, ležaljke, kao i tavernu u kojoj možete popiti piće ili ručati.

Ovo su samo neki od predloga za plaže koje možete posetiti. Zakintos ima još mnogo skrivenih dragulja, koje Vas pozivam da istražite i otkrijete, a ja ću Vam neke dodatne preporuke slati na viber kanal.