NERADNI DANI ZA USKRS I PRVI MAJ


Uskršnji čarteri Kon Tikija ili šarenilo boja Katalonije i fascinantnog Napulja, italijanskog grada koji svi vole. Ovo je uistinu pozivnica za putovanja koja nikada nećete zaboraviti. Priča počinje tako što posle samo oko dva sata leta asfalt Beograda menja za magiju Barselone ili uzavrelost i magiju Napulja. A onda…

Pečat Barselone su Gudijeva zdanja. Pored Sagrada Familije,ovaj arhitektonski genije ljubiteljima lepog darovao je i  kuću porodice Mila kao i druga zdanja, koja svojim futurističkim rešenjima i izgledom zbunjuju i ushićuju milione ljudi iz svih delova sveta. Ako Gaudijeva zdanja zbunjuju  stari gotski grad u centru Barselone zasigurno oplemenjuje posetioce istorijskom patinom, ali i brojnim kulturnim sadržajima i događajima na omalenim trgovima i u lavirintu uličica, stisnutih između zgrada od kamena. Za opuštanje i uživanje namenjena je ulica La Rambla, pešačka zona  koja se proteže od Katalonskog trga u centru grada pa sve do luke kojom dominira  spomenik najslavnijem svetskom morepolovcu Kristoferu Kolumbu koji je odatle krenuo put Indije, pa otkrio Ameriku. U La Rambli su prodavnice svega i svačega, brojni hoteli, restorani i bašte,  "žive statue", akvarijuma s ajkulama i ostalim morskim stvorenjima. Deo Barselone je i vidikovac Monžuik, stadion Nou kamp i još puno puno toga što se može doživeti na pšutovanju u trajnaju od pet dana sa četiri noćenja.Polazak:13.aprila. Četiri dana sa tri noćenja u hotelima sa tri i četiri zvezdice. CENA – OD 499 EVRA.
 

Za Napulj smo rekli već da je grad koga voli ceo svet.Osnovan je između VII i VI veka pre n. e. Turistima je zarad svoje iskrenosti mio, ne zaobilaze ga. Dolaze i kopnom i morem.. Svi oni su žedni lepote ovog napolitanskog megapolisa s uzavrelom atmosferom kakva je i lava Vezuva, još uvek živog vulkana, bez kojeg bilo koja razglednica Napulja ne bi bila potpuna. A koliko je ta lava čudesno opasna saznaćete ukoliko deo dragocenog vremena, jer u Napulju je svaki minut beskrajno vredan, potrošite na posetu gradu koji je upravo lava okamenila za sva vremena. Pompeju zato ne zaobilazite, pogotovo što izlet do ovog grada nije ni skup a ni tako dalek...

U okolini Napulja ima i nešto što mašti svakog bića daruje neku dimenziju posebnog raspoloženja. Reč je o ostrvu Kapri poznatom po čarobnim plažama i prelepom pejzažu, s bezbroj parkova i vila koje su gradili uglavnom veoma bogati Italijani, ali i svetski džet-set. I sve to na pragu siromašnog Napulja u kojem je još 1830. izmišljena pica kao jelo za siromašne.

Čarolija grada s milion kolora je njegova životna filozofija zasnovana na hedonizmu i ličnom  ubeđenju “da posao neće pobeći”, odnosno teoriji “što možeš danas - ostavi za (preko)sutra”. Trg Garibaldi, Ulica UmbertaI i Trg Municipoio sa anžujskim dvorcem Kastel Nuovo, brdo Posilipo, Dvorac jaje, Trg Plebiscita…Napulj je u mnogo čemu više od grada a da bi se to shvatili neophodno je u njemu provesti bar par dana. Polazak Kon Tikijevog čartera je 13. aprila. Pet dana sa četiri nioćenja u hotelima sa četiri zvezdice. CENA – od 459  evra.