Sakriti Dodaj sobu
 

Lion I Francuska I KonTiki

LION
 
Lion– biser istočne Francuske na ušću reke Saone u reku Ronu. Renesansni stari grad Lion se od 1989. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Jedan od svetskih gradova koji uvek budi želju za narednom posetom. Razloga je mnogo, da li zbog fantastične gastronomije, izuzetno kvalitetnog vina, romantičnih kafea, trgova i ulica, bogate istorije ili pak svoje jednostavnosti ali savršenosti, Lion je grad u koji se svi ushićeno vraćamo. Lion je, rodni grad pisca Malog princa - Antoana de Sent Egziperija  i mesto u kome je nastala filmska umetnost.

Ženeva opija otmenošću, glamurom i luksuzom. „Prestonica mira“, 2019.godine zauzela jedno od 10 najboljih mesta za život, je evropsko sedište Ujedinjenih nacija. Ženevsko jezero, sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom Jet d’Eau u samom centru, predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu.U centru grada se nalazi bajkovit Stari grad, isprepleten uskim ulicama, izuzetno lepo uređenim trgovima koje okružuju kafići i restorani dok katedrala Svetog Petra, koja već 9 vekova sebično čuva brojne tajne, događaje i ljubavi, upotpunjuje istorijsku priču Ženeve, zajedno sa nekoliko desetina muzeja.

Anesi je biser francuskih Alpa! Jedan je od najšarmantnijih gradova Francuske. Nalazi se u oblasti Savoi, isprepleten kanalima podseća na Veneciju. Kuće pastelnih boja spajaju brojni mostovi  - najposećeniji u ovom gradu je most lzaljubljenih. Grad je bio domaćin Tour de France-a.

Nebrojeno kaldrmisanih uličica magičnog srednjovekovnog gradića Peruž nas čarobnim štapićem vraća u prošlost.  Ovde otvaramo kovčeg sa blagom svaki put kada pređemo vrata jedne od zanatskih tezgi. Iza svakog ćoška se krije nova bajka sa pregršt interesantnih izloga, kućica, kafea. Brojni gurmanski specijaliteti, slatki i slani, vekovima čuvaju tajnu spravljenja poslastica koje obogati vino pravljeno u vinarijama na okolnim brdima.


evropa-sina.jpg