BASKIJSKA TURA 12. OKTOBAR

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Trokrevetne i jednokrevetne sobe u svim hotelima, mogu se dobiti isključivo na upit !

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom na navedenim relaciji, aerodromske takse u trenutku pravljenja programa 146,76 evra (od toga EUR 52,00 YQ  i  EUR  19.00-YR  ne podležu refundaciji, a  takse 4.48-LG EUR, 0.98-RF EUR, EUR 16.91-RS, EUR 0.22-RS, EUR 9.93-DE E, EUR 33.50-RA, EUR 5.74-JD, EUR 0.62-OG, EUR 3.38-QV su refundabilne), smeštaj u hotelima sa  4*  zvezdice u Bilbau, Pamploni i San Sebastijanu u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, ulaznice i obilazak muzeja Gugenhajm u Bilbau, usluge vodiča Kontiki Travel i lokalnih vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti Santander (cena od 90 €- izjašnjavanje prilikom rezervacije/ minimum za realizaciju je 12 prijavljenih), napojnica za vozača na turi (10€ po putniku), gradske takse za smeštaj, međunarodno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva lečenje i Covid-19, kao i osiguranje od otkaza aranžmana koje se preporučuje, svi obavezni testovi na Covid neophodni za ulazak u navedene zemlje.


SMEŠTAJ:

Bilbao: Ilunion San Memes 4 * ili sličan    https://en.ilunionsanmames.com/

Hotel se nalazi na 400 metara od stadiona San Mames i 6km od aerodroma. Popularna mesta u blizini hotela Ilunion San Mames uključuju konferencijski centar Euskalduna i koncertnu dvoranu, Muzej lepih umetnosti Bilbaa i Muzej Gugenhajm u Bilbau. Hotel ima restoran, recepciju koja radi 24 sata i besplatan WiFi u celom objektu. Sobe su klimatizovane i opremljene radnim stolom, TV-om sa ravnim ekranom, kupatilom i garderoberom.

Pamplona: NH Pamplona Iruna Park 4* ili sličan  https://www.nh-hotels.com/hotel/nh-pamplona-iruna-park
Smešten pored parka Jamaguči u kvartu San Huan, NH Pamplona Iruna Park je na 5 minuta vožnje od centra Pamplone. Bolnički i univerzitetski krug su udaljeni oko 600 metara.  Moderne klimatizovane sobe u NH Pamplona Iruna Park imaju besplatan bežični internet i TV sa ravnim ekranom. Kupatila imaju fen za kosu.  Doručak se služi na bazi švedskog stola. Tradicionalni navarski restoran Iruna Park nudi izbor lokalne i internacionalne kuhinje, koristeći sezonske proizvode.  Gosti imaju besplatan pristup teretani koja se nalazi na 11. spratu. NH Pamplona Iruna Park je udaljen 5 minuta vožnje od kongresnog centra Baluarte i autobuske stanice Pamplone, dok je železnička stanica udaljena 2,5 km. Redovni autobusi povezuju hotel sa centrom grada.

San Sebastijan: Mercure Monte Igueldo 4 *  ili sličan  https://all.accor.com/hotel/1987/index.en.shtml
Ovaj hotel je udaljen 6 min hoda od plaže. Mercure Monte Igueldo se nalazi u živopisnom okruženju na planini Igueldo, odakle se pruža impresivan pogled na zaliv San Sebastijan. Ovaj hotel ima otvoreni bazen otvoren tokom letnje sezone.  Mercure Monte Igueldo ima atraktivan, klasičan dekor, a njegove prostrane sobe nude pogled na baskijski zaliv ili na grad San Sebastijan. Svaka soba ima satelitsku TV i mini bar. Restoran El Torreon služi izbor gurmanske kuhinje i tradicionalnih baskijskih specijaliteta. Gosti mogu uživati u piću ili laganom obroku u baru ili kafiću.  Igueldo se nalazi pored starog svetionika u San Sebastijanu i odavde možete ići žičarom do plaže Plaja de la Konča. Centar grada je udaljen samo 1,8 km od hotela.

ROK ZA PRIJAVLJIVANJE I UPLATU AKONTACIJE JE 25. AVGUST 2022. ILI DO POPUNE MESTA.
Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mesta ni cena. Mole se putnici da provere tačno vreme leta dva dana pre polaska, na telefon 011/2098-000.

VAŽNA NAPOMENA:

• Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju biometrijsku putnu ispravu koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja EU. Nosiocima biometrijskih pasosa R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Državljani drugh zemalja se moraju raspitati u svom Ministarstvu inostranih poslova

• Za ulazak u Španiju državljani Republike Srbije treba da ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja,
- Negativan  antigenski test ne stariji od 24 sata pre putovanja.
- da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde izdate od strane nadležnih institucija zemlje porekla, najmanje 14 a najviše 270 dana nakon primljene druge doze. Ukoliko je taj period prošao, da bi potvrda bila validna neophodan je dokaz o primljenoj trećoj dozi. Ovo ne važi za mlađe od 18 godina čije potvrde o vakcinaciji ostaju važeće i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije;
Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina, ili;
- da poseduju potvrdu o preležanoj bolesti, izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.
- Ukoliko posedujete EU digitalni sertifikat nije potrebno popunjavati formular za dobijanje QR koda, međutim, ukoliko ne poseduju EU sertifikat potrebno je popuniti QR koji možete dobiti popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici www.spth.gob.es Deca do 12 godina starosti mogu da uđu u Španiju bez potvrda i testova.

• Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.
Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.
Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:
- negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)
- ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).
Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku.
Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.

• Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i svrsi putovanja morate nositi sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije Covid-19 važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemljama van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, kao i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.
Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf 

OPŠTE NAPOMENE:
• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.
• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja
• Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.
• Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je 20 dana pre puta.
• Sadržaj fakultativnih izleta podložan je izmeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, promenom radnog vremena i slično), i oni nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, s obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individulanog putovanja za navedenu destinaciju uz promenu cene putovanja (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15).
• Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.
• Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja agencije KonTiki Travel & Service d.o.o.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA: 
Uplata akontacije od najmanje 40% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put (u slučaju promene kursa dinara, nenaplaćeni deo podleže promeni- valutna klauzula):
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina)
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata
• kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata
• kreditnim karticama banke Societe Generale moguće je plaćati do 12 jednakih mesečnih rata
• preko računa
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom)
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A , po polisi br. IM – 0008717, pocev od 01.10. 2021. godine, kod osiguravajuce kuce GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd.  Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br 165 d ili na e mail: office@globos.rs.                   

Program broj 2 od 25.08. 2022.  Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021.                                                                                                                   
Kategorija licence  A
Kon Tiki Travel &Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3

BASKIJSKA TURA Španija/Bilbao
BASKIJSKA TURA-
 
 

Spisak hotela na Baskijskoj turi


   
 Bilbao: Ilunion San Memes 4 * ili sličan https://en.ilunionsanmames.com/

Hotel se nalazi na 400 metara od stadiona San Mames i 6km od aerodroma. Popularna mesta u blizini hotela Ilunion San Mames uključuju konferencijski centar Euskalduna i koncertnu dvoranu, Muzej lepih umetnosti Bilbaa i Muzej Gugenhajm u Bilbau. Hotel ima restoran, recepciju koja radi 24 sata i besplatan WiFi u celom objektu. Sobe su klimatizovane i opremljene radnim stolom, TV-om sa ravnim ekranom, kupatilom i garderoberom.

Pamplona: NH Pamplona Iruna Park 4* ili sličan https://www.nh-hotels.com/hotel/nh-pamplona-iruna-park
Smešten pored parka Jamaguči u kvartu San Huan, NH Pamplona Iruna Park je na 5 minuta vožnje od centra Pamplone. Bolnički i univerzitetski krug su udaljeni oko 600 metara. Moderne klimatizovane sobe u NH Pamplona Iruna Park imaju besplatan bežični internet i TV sa ravnim ekranom. Kupatila imaju fen za kosu. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Tradicionalni navarski restoran Iruna Park nudi izbor lokalne i internacionalne kuhinje, koristeći sezonske proizvode. Gosti imaju besplatan pristup teretani koja se nalazi na 11. spratu. NH Pamplona Iruna Park je udaljen 5 minuta vožnje od kongresnog centra Baluarte i autobuske stanice Pamplone, dok je železnička stanica udaljena 2,5 km. Redovni autobusi povezuju hotel sa centrom grada.

San Sebastijan: Mercure Monte Igueldo 4 * ili sličan https://all.accor.com/hotel/1987/index.en.shtml
Ovaj hotel je udaljen 6 min hoda od plaže. Mercure Monte Igueldo se nalazi u živopisnom okruženju na planini Igueldo, odakle se pruža impresivan pogled na zaliv San Sebastijan. Ovaj hotel ima otvoreni bazen otvoren tokom letnje sezone. Mercure Monte Igueldo ima atraktivan, klasičan dekor, a njegove prostrane sobe nude pogled na baskijski zaliv ili na grad San Sebastijan. Svaka soba ima satelitsku TV i mini bar. Restoran El Torreon služi izbor gurmanske kuhinje i tradicionalnih baskijskih specijaliteta. Gosti mogu uživati u piću ili laganom obroku u baru ili kafiću. Igueldo se nalazi pored starog svetionika u San Sebastijanu i odavde možete ići žičarom do plaže Plaja de la Konča. Centar grada je udaljen samo 1,8 km od hotela.
 

 


 
 
 

Spisak hotela na Baskijskoj turi


   
 Bilbao: Ilunion San Memes 4 * ili sličan https://en.ilunionsanmames.com/

Hotel se nalazi na 400 metara od stadiona San Mames i 6km od aerodroma. Popularna mesta u blizini hotela Ilunion San Mames uključuju konferencijski centar Euskalduna i koncertnu dvoranu, Muzej lepih umetnosti Bilbaa i Muzej Gugenhajm u Bilbau. Hotel ima restoran, recepciju koja radi 24 sata i besplatan WiFi u celom objektu. Sobe su klimatizovane i opremljene radnim stolom, TV-om sa ravnim ekranom, kupatilom i garderoberom.

Pamplona: NH Pamplona Iruna Park 4* ili sličan https://www.nh-hotels.com/hotel/nh-pamplona-iruna-park
Smešten pored parka Jamaguči u kvartu San Huan, NH Pamplona Iruna Park je na 5 minuta vožnje od centra Pamplone. Bolnički i univerzitetski krug su udaljeni oko 600 metara. Moderne klimatizovane sobe u NH Pamplona Iruna Park imaju besplatan bežični internet i TV sa ravnim ekranom. Kupatila imaju fen za kosu. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Tradicionalni navarski restoran Iruna Park nudi izbor lokalne i internacionalne kuhinje, koristeći sezonske proizvode. Gosti imaju besplatan pristup teretani koja se nalazi na 11. spratu. NH Pamplona Iruna Park je udaljen 5 minuta vožnje od kongresnog centra Baluarte i autobuske stanice Pamplone, dok je železnička stanica udaljena 2,5 km. Redovni autobusi povezuju hotel sa centrom grada.

San Sebastijan: Mercure Monte Igueldo 4 * ili sličan https://all.accor.com/hotel/1987/index.en.shtml
Ovaj hotel je udaljen 6 min hoda od plaže. Mercure Monte Igueldo se nalazi u živopisnom okruženju na planini Igueldo, odakle se pruža impresivan pogled na zaliv San Sebastijan. Ovaj hotel ima otvoreni bazen otvoren tokom letnje sezone. Mercure Monte Igueldo ima atraktivan, klasičan dekor, a njegove prostrane sobe nude pogled na baskijski zaliv ili na grad San Sebastijan. Svaka soba ima satelitsku TV i mini bar. Restoran El Torreon služi izbor gurmanske kuhinje i tradicionalnih baskijskih specijaliteta. Gosti mogu uživati u piću ili laganom obroku u baru ili kafiću. Igueldo se nalazi pored starog svetionika u San Sebastijanu i odavde možete ići žičarom do plaže Plaja de la Konča. Centar grada je udaljen samo 1,8 km od hotela.
 

 


 

Španija i Francuska
BASKIJSKA TURA
BILBAO –VITORIA GASTEIZ–PAMPLONA–SAN    SEBASTIJAN–BIJARIC-GERNIKA– BILBAO

7 dana (6 noćenja)– avionom i autobusom
Polazak: 12. oktobar 2022/ Povratak: 18. oktobar 2022.


VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Baskija, smeštena na krajnjem sveroistoku kantabrijske obale, svojim veličanstvenim plažama, ravnicama i zelenim brdima, ruralnom arhitekturom, mesto je jedne od najstarijih evropskih nacija. Ovo je regija koja, kako u proleće, tako i tokom leta, zbog izuzeno vlažne i promenljive atlantske klime obiluje nepreglednim zelenim brežuljcima. Zahvaljujući industrijskom razvoju spada u jedno od najrazvijenijih regiona Evrope, što čini da životni standard u Baskiji bude nešto viši u odnosu na ostatak zemlje. Baskija ili Euskal Herria na baskijskom jeziku, koji Baskijci nazivaju ,,euskara”, oblast je koja se prostire u jednom delu krajnjeg jugozapada Francuske (manjim delom) i severozapadnog dela Španije (većim delom). Baskijci se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od suseda. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je najzanimljivija teorija pojedinih naučnika koji ih smatraju direktnim potomcima prastanovnika ledenog doba.
 

Dan 1
BELGRADE
(12.10.2022) BEOGRAD–MINHEN–BILBAO Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Kon Tiki Travel u podne. Poletanje za Minhen u 13:10 časova (let LH1735). Dolazak u Minhen u 14:40 časova. Nastavak putovanja za Bilbao u 15:50 časova (let LH1828). Dolazak u Bilbao u 18:00 časova. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 2
BILBAO
(13.10.2022) BILBAO Doručak. Odlazak u razgledanje grada. Bilbao je uspešan spoj bogatog industrijskog i kulturnog nasleđa, jedan od najzanimljivijih gradova severne Španije. Vožnja do starog grada i razgledanje pešice: most San Anton i crkva Sv. Antona „Casco Viejo“ - stara četvrt smeštena na obali reke Nervion koju čine slikovitih „7 ulica“, neobarokna zgrada pozorišta Ariaga sagrađenog po uzoru na parisku Operu, Novi trg, Palata Arana iz XVI veka-najstarija palata u Bilbau, zeleznicka stanica „La Konkordija“, Gradska kuca, Salve most, most čuvenog valensijanskog arhitekte Kalatrave, do prekrasnog zdanja Muzeja Gugenhajm. Ovo remek delo savremene arhitekture, sagrađeno je 1997.g., po ideji arhitekte Franka Gerija, smešten na obali reke Nervion i podignut šesnaest metara iznad ostatka grada, jedna je od najlepših građevina savremene arhitekture. Obilazak muzeja Gugenhajm. Stalna postavka muzeja sadrži umetničku zbirku značajnih umetnika XX veka. Fondacija Solomona R. Gugenhajma jedna je od najboljih privatnih kolekcija na svetu koja sadrži radove najznačajnijih umetnika XX i XXI veka. Individualni povratak u hotel. Noćenje.
Dan 3
PAMPLONA
(14.10.2022) BILBAO-VITORIA GASTEIZ-PAMPLONA (oko 210 km) Doručak. Polazak autobusom prema gradu Vitoria Gasteiz, administrativnom sedištu Baskije i provincije Alava. Vožnja živopisnim predelima Baskije do grada, koji je na razmeđi puteva, vekovima, imao izuzetan istorijski i geostrategijski značaj. Vitoria je grad u kojem se nalazi najviše zelenila po stanovniku u državi, zbog čega je proglašena Evropskom prestonicom zelenila 2012, ali i grad sa najbolje sačuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Stari grad delimično je okružen zidom sagrađenim u XI veku. Veoma je zanimljivo staro jezgro grada; srednjovekovne zidine, Trg Španije, Kasa del Kordon-nekada vlastelinska kuća sagrađena u gotskom stilu, sa tornjem iz XIII veka,Trg Virhen Blanka u koji se ulivaju neke tipične ulice starog dela grada, okružene kućama sa zastakljenim terasama. Ovaj deo grada čine i biseri baskijske renesansne arhitekture. kao što su: Palata Bendanja, Palata Ajuria Enea-sedište baskijske autonomne vlade i gotska Katedrala Sv Marija iz XIV veka koja čuva vredna dela Rubensa i Van Dajka. Slobodno vreme za šetnju i razgledanje. Nastavak putovanja za Pamplonu, koja je bila i ostala jedan od važnih gradova na putu hodočašća za grad Santijago u Galiciji. Pamplona je poznata po slavnoj trci sa bikovima, festivalu San Fermin, koji se održava svake godine 6. jula i koji je poslužio kao inspiracija slavnom Hemingveju za roman ,,Sunce se ponovo rađa“. Glavni biseri grada su Gradska tvrđava iz XVI veka, koja je prvobitno imala pentagonalni oblik i čiji ostaci se nalaze u blizini trga Kastiljo, Korida, Palata Navara- sedište vlade, Katedrala Sv Marija kraljevska iz XIII veka u kojoj su krunisani kraljevi Navare i u kojoj se nalazi mauzolej kralja Karla III, nadbiskupska palata iz XVIII veka, barokna zgrada gradske skupštine, crkva Sv. Nikolasa,Palata Navara, Portal Francuske. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 4
SAN SEBASTIJAN
(15.10.2022) PAMPLONA-SAN SEBASTIJAN (oko 85 km) Doručak. Polazak autobusom za San Sebastijan. Vožnja zelenim, brdovitim predelima do obale Kantabrijskog mora. San Sebastijan, evropska prestonice kulture 2016. g, poznato je mondensko letovalište evropske aristokratije s kraja XIX veka, sedište filmskog festivala ,,Zlatna školjka,, i svetska destinacija za gurmane. Lepota prirodnog položaja San Sebastijana (smešten između reke i zaliva),grada koji se svojim zlatnim, peščanim plažama spušta ka zalivu La Konča (La Concha), omeđenog brdima - Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull) sa statuom Hrista, može se uporediti samo sa jednim gradom na svetu - sa Rio de Žaneirom. Panoramska vožnja gradom s pogledom na brdo Igeldo, zaliv Školjka, ostrvce Santa Klara, Palata Miramar, Pozorište Viktorija Eugenija, most Santa Katalina, četvrt Koros, novi kulturni i kongresni centar Kursal (Kursaal)– moderna zgrada od stakla i aluminijuma na plaži Suriola. Nastavak obilaska pešice starog dela grada; Gradska većnica smeštena u blizini obale, originalno je izgrađena kao Kursal Konferencijski centar, Novi prolaz, Bazilika Santa Marije del Coro, Trga Ustava, La Koncha Promenada i Miramar palata. Nakon razgledanja, kraći obilazak tri bara sa tapasima radi degustacije pinćosa i baskijskog vina ili sajdera. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 5
BILBAO
(16.10.2022) SAN SEBASTIJAN-SEN ŽAN DE LUS -BIJARIC-BERMEO-GERNIKA-BILBAO (oko 270km) Doručak. Vožnja autobusom uz obalu Baskijskog zaliva do Bijarica u francuskoj Baskiji. Po ulasku u francusku Baskiju kraće zaustavljanje u poznatom letovalištu Sen Žan de Lus (Saint-Jean-de-Luz), smeštenom na Atlantskoj obali. U ovom, nekada ribarskom mestu, sa šarmantnim starim gradskim jezgrom i najlepšom baskijskom crkvom posvećenom Sv. Ivanu Krstitelju, održano je venčanje Kralja Sunca, Luja XIV. sa španskom infantkinjom Marijom-Terezom. U spretnom stapanju stilova koji odaju radost življenja, toliko svojstven južnoj Franuskoj, sagrađeni su brojni letnikovci i vile. Mesto je poznato i po staroj čokolateriji porodice Adam, još iz 1660 god., u kojoj su počeli da se proizvode makaroni (kolačići od badema). Ova radnja postoji i danas na glavnom trgu i čuva originalni recept kolača. Nakon kraće pauze nastavak vožnje do Bijarica, ekskluzivnog i najlepšeg letovališta francuske atlantske obale, simbola bogatstva s početka XX veka.U prošlosti je privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo; Kraljicu Nataliju i Dragu Mašin, Napoleona III, Gari Kupera, Frenka Sinatru. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i odmor. Povratak prema španskom delu Baskije, prema Bilbau i Gerniki.Vožnja delom divlje kantabrijske obale Španije. Ova oblast je osim po brojnim rezervatima prirode, pašnjacima, poznata i po razvijenoj elektro i automobilskoj industriji.Kraće pauze radi odmora. Putovanje prema mestu Gernika, svetski slavnom nakon što je Pablo Pikaso ovekovečio na svom platnu nacističko bombardovanje mesta u suton drugog svetskog rata. Ovo Pikasovo najpoznatije platno izloženo je u madridskom muzeju Reina Sofia. Po dolasku šetnja gradićem, upoznavanje sa istorijatom grada, Parlamenta i slavnog hrasta ispod koga se nalaze drevni zapisi baskijske regije. Nastavak putovanja za Bilbao. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 6
BILBAO
(17.10.2022) BILBAO-SANTANDER-BILBAO (oko 205 km) Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet do pokrajine Kantabrije i njenog glavnog grada Santandera.Vožnja obalom Kantabrijskog mora . Smeštena između mora i kantabrijskih planina u zaleđu, poznata po bujnoj vegetacijii, Kantabrija je u potpunosti zaslužila epitet ,, zelena Španija”. Grad Santander, smešten na obali mora, u širokom zalivu okrenutom prema jugu, između dve pokrajine Baskije i Asturije, u XIX veku bilo je poznato mondensko mesto, stecište španske aristokratije. Danas je Santander lep i miran grad okružen sa 11 prelepih plaža i puno parkova. Vožnja duž obale zaliva gde se nalaze vile i letnjikovci do luke i centra grada . Obilazak centra grada: ulica i park Pereda sa mnoštvom vila i plemićkih zgrada iz XVIII veka sa doksatima, tako karakterističnim za arhitekturu severne Španije, Spomenik Peredi, poznatom kantabrijskom piscu, gotska katedrala građena između XII i XVIII veka, i dr. Slobodno vreme za individualni obilazak i razgledanje grada. Povratak u Bilbao. Noćenje.
Dan 7
BELGRADE
(18.10.2022) BILBAO-MINHEN-BEOGRAD Doručak. Transfer do aerodroma. Poletanje za Minhen u 11:30 časova (let LH1825). Dolazak u Minhen u 13:40 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 15:05 časova (let LH1736). Dolazak u Beograd u 16:35 časova.