KRIT - RETIMNO, HANJA, HERSONISOS, AGIOS NIKOLAOS


Agios Nikolaos je verovatno najživopisnije mesto na Kritu koje odiše šarmom i kosmopolitskom atmosferom, a u kom je sve podređeno turistima. Postalo je omiljeno među mnogima koji su ga posetili jednom i zbog lepote boravka u njemu vratili mu se ponovo. Ovaj živopisni gradić koji „živi“ preko cele godine, smešten je na istočnoj strani ostrva, u regiji Lasiti. Ono po čemu je Agios Nikolaos drugačiji od drugih gradova, ne samo ostrva nego i šire, jeste prirodna laguna – jezero Voulismeni ili kako ga još zovu „jezero bez dna“ koje je povezano sa morem, a premošćuje ga pešački most. Regija oko jezera se u večernjim časovima pretvara u pravu letnju promenadu, gde gosti uživaju u dugim večernjim šetnjama i u brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama koji se tu nalaze. Da bi boravak bio interesantniji brojne su mogućnosti za sve putnike koji žele da istraže istočni deo ostrva. Ostrvo Spinalonga na kome se nalazi stara venecijanska tvrđava, nalazi se nedaleko od mesta, Vai čuvena plaža palmi je jedna od najatraktivnijih tačaka na istočnom delu ostrva, Sitia – turističko mesto sa lepim plažama kao i Irapetra, najjužniji grad Evrope sa svojim nadimkom „nevesta Libijskog mora“. Agios Nikolaos je mesto u koje se gost  zaljubljuje na prvi pogled, a ljubav prema njegovim čarobnim  plažama i šarenolikim gradskim ulicama nikada ne prolazi.

Nekadašnje malo ribarsko naselje Hersonisos, danas je jedno od najvećih i najdinamičnihih turističkih letovališta Krita.  Nalazi se na severnoj obali ostrva i samo je 25 km udaljeno od aerodroma i glavnog grada Herakliona, a bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom može zadovoljiti sve svoje goste koji se odluče posetiti ga. Hersonisos je poznat po bogatom noćnom životu koji je najživlji u delu nadomak luke, gde su se smestili brojni barovi koji pružaju zabavu do kasno u noć. Za ljubitelje romantičnih šetnji, tu je šetalište uz obalu koje nudi veliki broj restorana i kafića sa nezaboravnim pogledom na kritsko more i očaravajuće zalaske sunca. Na samom kraju letovališta, nalazi se vodeni park Star Beach, centar dnevnih, zabavnih događaja vezanih za vodene sportove i adrenalinske pustolovine. Među brojnim peščanim i kamenim plažama u Hersonisosu sigurno ćemo naći neku po svom ukusu i odatle poneti lepe uspomene sa odmora.

Retimno odlikuje kristalno čisto more, i duge lepe plaže, finog stinog peska. Nalazi se na sat i po vremena vožnje od glavnog grada Herakliona. Peščana plaža i šetalište uz obalu koje vodi od centra grada, proteže se u dužini od dva kilometra. Divno šetalište sa palmama topla i plitka voda čine ovaj grad pogodnim za odmor kako za porodice sa decom tako i za parove. U predgrađu Retimna nalaze se još tri lepe peščane plaže gde su se smestili brojni hotelski rizorti: Misira, Pervolia i Platanias. Retimno grad je nesumnjivo najlepši grad na ostrvu i svakako je nezaobilazna i jedna od najpopularnijih destinacija na celom Kritu. Sačinjen je od uskih primorskih ulica punih kafića i barova tako da se u suštini i ne razlikuje od mnogih grčkih primorskih turističkih mesta. Istorijska vrednost grada čini i impozantna tvrđava izgrađena u XVI veku za vreme Mletačke republike.

Hanja ili kako je još zovu kritska kraljica, ovaj epitet nosi s razlogom. Luka sa svojim venecijanskim svetionikom krasi ovaj grad i čini, zajedno sa kućama iz venecijanskog i turskog perioda, sliku nezaboravnom. Upravo je taj kadar omiljen svim posetiocima koji Hanju posete i odatle ponesu svoje najlepše fotografije. Hanja je vrlo živopisan grad, sa brojnim uskim uličicama raznobojnih fasada, pregršt radnji i suvenirnica, kafea i taverni sa ukusnim kritskim specijalitetima, što zajednočini da u Hanji provedete nezaboravne trenutke u toku svog letovanja. Ovaj deo grada jedinstvene atmosfere koja podseća na italijanske gradove Firencu ili Veneciju, je pod zaštitom kao istorijski spomenik od posebnog začaja. Do atraktivnih plaža na zapadu Krita može se stići veoma dobrim putevima pa su tako vredne pomena sledeće plaže: Šejtan Limani uvala (20 km), gradić Kisamos odakle polazi brod do čuvene Balos lagune (38 kilometara), Falasarna plaža tirkiznog mora i belog peska (50 km), Elafonisi plaža kao najatraktivnija tačka (67 km). Najatraktivnija letovališta koja se pružaju od Hanje u pravcu zapada su: Agija Apostoli, Kalamaki, Kato Stalos, Platanjas, Agia Marina, Maleme i Kolimbari.