Sakriti Dodaj sobu
 

Bukurešt, Prvi maj u Rumuniji, grof Drakula, istorija, kultura

BUKUREŠT
 
Šta znamo o Rumuniji ? Verovatno, vrlo malo i verovatno je prva pomisao na Rumuniju  grof Drakula . Ali se pokazalo da, osim Drakule, u Rumuniji ima još mnogo zanimljivih stvari. To je lepa zemlja bogate i raznovrsne kulture, zemlja sa 25 spomenika kulture uvrštenih u UNESCO listu kulturne baštine. Ovo je zemlja živopisne prirode, ali često i tragične istorije. Rumunija je, kao i mnoge istočnoevropske zemlje, neka vrsta duhovne granice između Evrope i Azije. Mešavina kultura stvara neobičnu i veoma privlačnu sliku koja očarava svojom neponovljivošću.

To je zemlja u kojoj žive ljudi nama sličnog mentaliteta. Slovenski, romanski, dakijski koreni sjedinili su se u jedno i tako je nastala Rumunija koju danas poznajemo. Svaka oblast u Rumuniji se toliko razlikuje jedna od druge da se ponekad čini kao da su to različite zemlje. Tu je more, tu su planine, guste šume, reke, srednjovekovni zamkovi. Istorijske oblasti zemlje, bivše kneževine od kojih se formirala današnja Rumunija: Transilvanija, Vlaška, Moldavija, Dobrudža, razlikuju se jedna od druge po krajoliku, arhitekturi i običajima, čineći jedinstven spoj raznolikosti i osobene atmosfere.

Bukurešt je glavni grad Rumunije i kulturni centar zemlje. Grad bogate istorije, koloritne atmosfere i neobicnih znamenitosti, kao šo su Trijumfalna kapija i jedna od najvećih zgrada Parlamenta na svetu. A najzanimljivije je Stari Bukurest sa uskim ulicicama, crkvama i istorijskim spomenicima.

O nastanku imena grada postoje razne legende i hipoteze. Stara legenda glasi da je pastir Bukur tu sagradio crkvu i da se oko nje formiralo selo Bukurešt. Po naučnoj pretpostavci naziv je proistekao od rumunske reči bukurie sto znaci radost a radost  su osećali pobednici jedne od bitaka sa Turcima. Grad je osnovao predvodnik Mirca Stari u čast te pobede. Po drugoj verziji osnivač grada je bio vlaški knez Radu Negru a da je grad nastao na mestu drevnih naselja Dačana i Rimljana. U prvoj polovini XX veka dobija naziv “Mali Pariz” zahvaljujući širokim bulevarima i impresivnim zgradama sagrađenim u francusko-italijanskom stilu. Danas je ovo užurbana metropola  i neobična mešavina  stare arhitekture, betonskih kompleksa iz komunističke ere i modernih stambeno- poslovnih četvrti.
 

evropa-sina.jpg