Krstarenje Persijskim zalivom I KonTiki

KRSTARENJE PERSIJSKIM ZALIVOM
 
Zahvaljujući svojoj strategijskoj poziciji, locirani između Mediterana i Indijskog okeana i povezani sa zemljama zaliva, Afrikom i Dalekim istokom, Ujedinjeni Arapski Emirati formiraju svoju istoriju. Takođe, stvaranje novog trgovačkog puta premeštenog na ove prostore usled persijsko-vizantijskih ratova i stvaranje novog karavanskog puta iz južne Arabije i Indije kopnom do Sredozemlja daje poseban značaj ovoj teritoriji. Zauzimajući severo–istok Arabijskog poluostrva, ova bliskoistočna zemlja je i geografski raznovrsna zahvaljujući svojim prirodnim granicama – okružena na severu Persijskim zalivom, Hajar planinama i Omanskim zalivom na istoku i prostranom Arabijskom pustinjom na zapadu.

Oman je zemlja izuzetnih prirodnih lepota. Monarhija kojom upravlja sultan Kabos bin Said smeštena je na jugoistočnoj obali Arapskog poluostrva s izlazom na Arpsko more i Omanski zaliv na severoistoku. Nekada je bio trgovačko središte, odnosno trgovački put od obala Sredozemlja do Azije... Ono što danas Oman čini posebnim jeste jedinstven pristup brojnim turističkim atrakcijama kroz koje se vešto prepliću bogato kulturno nasleđe i moderan stil. Na jednoj strani su beskonačne bele peščane plaže i dine koje kriju osvežavajuće oaze, a na drugoj planinski tereni s jedinstvenim ekosistemom... Glavni grad Muskat ponosi se epitetom najčistije arapske prestonice, što je uz mnoge znamenitiosti i muzeje s eksponatima iz različitih istorijskih epoha čini magično privlačnom za turiste iz celog sveta...

Pre jedne decenije, malo ko je čuo za uspavanu pustinjsku prestonicu Katara, smeštenu na malom poluostrvo koje ulazi u Persijski zaliv. Od 2004. godine, Doha je doživela promenu epskih razmera zahvaljujući ogromnom naftnom bogatstvu te male zemlje .  Moderne višespratnice, raskošni hoteli i ekstravagantni tržni centri zamenili su velike delove pustinjskog  pejzaža; starinske pijace su renovirane kako bi dočarale tradiciju ali na moderan način. Kroz par godina Doha će postati kulturna Meka regiona —  poznata po filmskom festivalu u Dohi Tribeka,  Katarskoj filharmoniji i izuzetnom  Muzeju islamske umetnosti ,koji je  sam po sebi umetničko delo koje je dizajnirao arhitekta I.M. Pei.

evropa-sina.jpg