SKOTSKA TURA 15.09.2023.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Napomena: dvokrevetne soba sa pomoćnim ležajem i jednokrevetne sobe se mogu dobiti isključivo na upit

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: P

Napomena: dvokrevetne soba sa pomoćnim ležajem i jednokrevetne sobe se mogu dobiti isključivo na upit

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom i autobusom na navedenim relacijama, avio-takse u trenutku pravljenja programa u iznosu od 228,76 evra na dan objavljivanja programa (od toga EUR  19,00-YR i EUR 86,00-YQ ne podležu refundaciji, a  takse 4,48-LG EUR, 0,98-RF EUR, EUR 19,38-RS, EUR 0,22-RS, EUR 10,00-DE, EUR 47,06-RA, EUR 14,95-GB i 26,69-UB su refundabilne), smeštaj u hotelima sa 4* zvezdice u Edinburgu, Avimoru i Glazgovu, u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, usluge vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

Cena putovanja ne obuhvata: viza za Ujedinjeno Kraljevstvo: 125 evra (ova cena je često podložna promeni od strane Ambasade, a period obrade zahteva traje oko osam nedelja), usluga online popunjavanja zahteva i zakazivanje termina: 25 evra, fakultativne izleti i posete koji nisu naznačeni programom, napojnica za vozača na turi (20€ po putniku), međunarodno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva lečenje i Covid-19.
 
SMEŠTAJ:

Edinburg: Dealta Hotels by Marriott Edinburgh 4* https://www.marriott.com/en-us/hotels/edide-delta-hotels-edinburgh/overview/ ili sličan

Hotel je udaljen 6,4 km od centra grada i 5 minuta vožnje od zoološkog vrta u Edinburgu, a tržni centar Gile je pored hotela.
Hotel ima bazen od 15 m, teretanu, besplatan bežični internet u zajedničkim prostorijama i besplatan privatni parking. Hotel takođe služi Paddi & Scott's kafu u baru.
Restoran Cast Ajron Gril i Brev Bar Lounge idealni su za obrok ili piće.
Leisure Club takođe ima sobu za tretmane, hidromasažnu kadu, saunu i parnu sobu.
Svaka spavaća soba ima 24-časovnu poslugu u sobi i Marriott-ovu luksuznu posteljinu sa posteljinom od egipatskog pamuka.

Avimor: Macdonald Highlands Hotel 4*
https://www.macdonaldhotels.co.uk/aviemore/stay/our-hotels/highlands-hotel ili sličan
Smešten u Nacionalnom parku Kerngorms, hotel Macdonald Highlands je deo odmarališta Macdonald Aviemore koje se može pohvaliti kolekcijom hotela sa 4 zvezdice, restorana i barova, kao i širokim sadržajima za slobodno vreme, uključujući bioskop na licu mesta.
Sobe u hotelu Macdonald Highlands imaju TV sa ravnim ekranom, sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem i besplatan bežični internet.
U okviru hotela ćete pronaći restoran Aspects, prepoznatljivi restoran odmarališta koji nudi savremena škotska jela koristeći sezonske sastojke. Gosti imaju pristup širokom spektru restorana širom odmarališta. Ostali restorani na nekoliko minuta hoda uključujući Spei Burger u hotelu Macdonald Aviemore i Giovanni's Italian Ristorante u hotelu Macdonald Morlich, koji su sezonski restorani.

Glazgov:  Crowne Plaza Glasgow 4* https://www.ihg.com/crowneplaza/hotels/gb/en/glasgow/glwcr/hoteldetail ili sličan 
Na samo nekoliko minuta hoda od kampusa SEC, ovaj hotel gleda na reku Klajd. Ima klub za zabavu sa bazenom i spa centrom, kao i restoran i bar inspirisan pomorstvom. Naučni centar u Glazgovu i BBC Škotska nalaze se na samo nekoliko minuta hoda preko reke preko mosta od Kraun Plaze. Centar grada je udaljen oko 1,6 km, a železnička stanica Ekhibition Centre udaljena je oko 1km. Svaka soba ima klima-uređaj i kablovsku TV. Neke sobe imaju prostor za sedenje, dok sve imaju 24-časovnu poslugu u sobi i pogled na grad ili reku. Klub Moativation ima saunu, teretanu i parnu sobu, sa nizom opuštajućih spa tretmana u ponudi u salonu lepote Isis, uz doplatu. Hotelski restoran Mariner služi kreativan meni sezonske škotske kuhinje sa pogledom na reku, dok Mariner Bar nudi niz viskija.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE:

Vremenska razlika: - 1 sat

Klima:
Što se tiče klime zbog brdovitog terena Škotska je u proseku kišovitija od Engleske. U ovom periodu dnevne temperature se kreću izmedju 15-20°C, a noćne oko 7-13°C.  Uvek postoji mogućnost povremenih pljuskova. Preporučujemo da pre polaska proverite vremensku prognozu.
Odeća i obuća: Preporučujemo sportsku i praktičnu odeću (najbolje slojevitu), toplu odeću, pogodnu za vetar ili vlažno vreme (vetrovka, kišobran, kape…), odeću dugih rukava, te udobnu sportsku obuću.

Električni napon:
 220 V, 50 Hz trofazna – potreban je adapter. Ponekad se može pozajmiti na recepciji. Preporučujemo da ipak kupite pre polaska u specijalizovanim trgovinama. Obično se adapter može kupiti i u duty-free šopu na aerodromima.
Novac: Britanska Funta. Kursna listna na dan objavljivanja programa: 1 GBP = 1,15 EUR. Gotovo na svim mestima je moguće plaćanje kreditnim karticama.

Hrana:
 Prosečan obrok košta cca 10–30 GBP (u zavisnosti od kvaliteta restorana). Nepisano je pravilo konobarima ostaviti 10% napojnice ukoliko ista nije već uračunata u račun. Isto pravilo važi i za taksiste.

Kupovina
: Gotovo svuda nalaze se prodavnice suvenira i nacionalnih obeležja poput poznatog Škotskog kilta. Za veliku kupovinu preporučujemo Princes Street i St. George Street prepune malih prodavnica u Edinburgu, ali i šoping raj u Glazgovu: Buchanan Street (ulica prepuna tržnih centara).
 
UK VIZA (turistička poseta, period važenja vize do 6 meseci):
Putnici su dužni da agenciji dostave na mail tas@kontiki.rs sledeća skenirana dokumenta u boji: pasoš, fotografiju 3,5x4,5cm sa svetlom pozadinom, sva potrebna dokumenta, čiji spisak mogu preuzeti sa našeg sajta https://www.kontiki.rs/sr/pages/vize (ili u poslovnici) i popunjen formular, koji se dobija u agenciji (popunjava se olovkom, čitko i detaljno). Ovaj formular služi kako bi predstavnik agencije prekucao sve tražene podatke u online aplikaciju i na taj način dobio aplikaciju sa bar kodom, na osnovu koje se zakazuje termin LIČNE predaje te aplikacije u Viza aplikacionom Centru.
Naglašavamo da je diskreciono pravo svake ambasade da odbije ili odobri vizu osobama koje apliciraju, i da daju ili ne daju objašnjenje za svoje odluke.  Agencija nema nikakav uticaj na procenu od strane ambasade, niti na njihovu odluku.

ROK ZA PRIJAVLJIVANJE I UPLATU AKONTACIJE JE 30. JUNA 2023. ILI DO POPUNE MESTA
Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mesta ni cena. Mole se putnici da provere tačno vreme leta dva dana pre polaska, na telefon 011/2098-000.

VAŽNA NAPOMENA:

• Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.

• Počev od petka 18. marta 2022. putnici koji dolaze u UK neće biti u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u UK.

• Savezna Republika Nemačka je ukinula pandemijska ograničenja i putnici više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus.

OPŠTE NAPOMENE:

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.

• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

• Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.

• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 7 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.

• Na letu Lufthanse dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 23kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8kg.

• Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.

•Sadržaj fakultativnih izleta podložan je izmeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, promenom radnog vremena i slično), i oni nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, s obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.

• Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja agencije KonTiki Travel & Service d.o.o.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA:
Uplata akontacije od najmanje 40% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put (u slučaju promene kursa dinara, nenaplaćeni deo podleže promeni- valutna klauzula):
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina)
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata
• kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata
• kreditnim karticama banke Societe Generale moguće je plaćati do 12 jednakih mesečnih rata
• preko računa
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom)
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A , po polisi br. IM-0012288, počev od 01.10.2022. godine, kod osiguravajuce kuce GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd.  Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br 165 d ili na e mail: office@globos.rs.                   

Program broj 1. od 19.05.2023. 
Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021.                                                                                                     

Kategorija licence A

Kon Tiki Travel &Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3        

SMESTAJ SKOTSKA TURA 3* Velika Britanija/Edinburgh
SMESTAJ SKOTSKA TURA 3*-
 
 

Edinburg : Holiday Inn Express City Edinburgh 3* https://www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/edinburgh/edbpp/hoteldetail ili sličan
Hotel se nalazi u novom delu grada Edinburga, na samo 5 minuta hoda od užurbane ulice Princes i železničke stanice. Ima besplatan bežični internet i doručak na bazi švedskog stola. Moderne sobe imaju satelitsku televiziju i besplatni čaj i kafu. Sopstvena kupatila obložena pločicama imaju tuš i fen za kosu. Bar nudi širok izbor viskija. Restorani, barovi i bioskop u Omni centru nalaze se preko puta ovog hotela. Impresivni Edinburški zamak udaljen je 1,6 km, dok su galerije koje okružuju vrtove u ulici Kvins udaljene oko 800m.

Avimor: Macdonald Highlands Hotel 4*
https://www.macdonaldhotels.co.uk/aviemore/stay/our-hotels/highlands-hotel ili sličan
Smešten u Nacionalnom parku Kerngorms, hotel Macdonald Highlands je deo odmarališta Macdonald Aviemore koje se može pohvaliti kolekcijom hotela sa 4 zvezdice, restorana i barova, kao i širokim sadržajima za slobodno vreme, uključujući bioskop na licu mesta.
Sobe u hotelu Macdonald Highlands imaju TV sa ravnim ekranom, sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem i besplatan bežični internet.
U okviru hotela ćete pronaći restoran Aspects, prepoznatljivi restoran odmarališta koji nudi savremena škotska jela koristeći sezonske sastojke. Gosti imaju pristup širokom spektru restorana širom odmarališta. Ostali restorani na nekoliko minuta hoda uključujući Spei Burger u hotelu Macdonald Aviemore i Giovanni's Italian Ristorante u hotelu Macdonald Morlich, koji su sezonski restorani.

Glazgov: Crowne Plaza Glasgow 4* https://www.ihg.com/crowneplaza/hotels/gb/en/glasgow/glwcr/hoteldetail ili sličan
Na samo nekoliko minuta hoda od kampusa SEC, ovaj hotel gleda na reku Klajd. Ima klub za zabavu sa bazenom i spa centrom, kao i restoran i bar inspirisan pomorstvom. Naučni centar u Glazgovu i BBC Škotska nalaze se na samo nekoliko minuta hoda preko reke preko mosta od Kraun Plaze. Centar grada je udaljen oko 1,6 km, a železnička stanica Ekhibition Centre udaljena je oko 1km. Svaka soba ima klima-uređaj i kablovsku TV. Neke sobe imaju prostor za sedenje, dok sve imaju 24-časovnu poslugu u sobi i pogled na grad ili reku. Klub Moativation ima saunu, teretanu i parnu sobu, sa nizom opuštajućih spa tretmana u ponudi u salonu lepote Isis, uz doplatu. Hotelski restoran Mariner služi kreativan meni sezonske škotske kuhinje sa pogledom na reku, dok Mariner Bar nudi niz viskija.
 


 
 
 

Edinburg : Holiday Inn Express City Edinburgh 3* https://www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/edinburgh/edbpp/hoteldetail ili sličan
Hotel se nalazi u novom delu grada Edinburga, na samo 5 minuta hoda od užurbane ulice Princes i železničke stanice. Ima besplatan bežični internet i doručak na bazi švedskog stola. Moderne sobe imaju satelitsku televiziju i besplatni čaj i kafu. Sopstvena kupatila obložena pločicama imaju tuš i fen za kosu. Bar nudi širok izbor viskija. Restorani, barovi i bioskop u Omni centru nalaze se preko puta ovog hotela. Impresivni Edinburški zamak udaljen je 1,6 km, dok su galerije koje okružuju vrtove u ulici Kvins udaljene oko 800m.

Avimor: Macdonald Highlands Hotel 4*
https://www.macdonaldhotels.co.uk/aviemore/stay/our-hotels/highlands-hotel ili sličan
Smešten u Nacionalnom parku Kerngorms, hotel Macdonald Highlands je deo odmarališta Macdonald Aviemore koje se može pohvaliti kolekcijom hotela sa 4 zvezdice, restorana i barova, kao i širokim sadržajima za slobodno vreme, uključujući bioskop na licu mesta.
Sobe u hotelu Macdonald Highlands imaju TV sa ravnim ekranom, sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem i besplatan bežični internet.
U okviru hotela ćete pronaći restoran Aspects, prepoznatljivi restoran odmarališta koji nudi savremena škotska jela koristeći sezonske sastojke. Gosti imaju pristup širokom spektru restorana širom odmarališta. Ostali restorani na nekoliko minuta hoda uključujući Spei Burger u hotelu Macdonald Aviemore i Giovanni's Italian Ristorante u hotelu Macdonald Morlich, koji su sezonski restorani.

Glazgov: Crowne Plaza Glasgow 4* https://www.ihg.com/crowneplaza/hotels/gb/en/glasgow/glwcr/hoteldetail ili sličan
Na samo nekoliko minuta hoda od kampusa SEC, ovaj hotel gleda na reku Klajd. Ima klub za zabavu sa bazenom i spa centrom, kao i restoran i bar inspirisan pomorstvom. Naučni centar u Glazgovu i BBC Škotska nalaze se na samo nekoliko minuta hoda preko reke preko mosta od Kraun Plaze. Centar grada je udaljen oko 1,6 km, a železnička stanica Ekhibition Centre udaljena je oko 1km. Svaka soba ima klima-uređaj i kablovsku TV. Neke sobe imaju prostor za sedenje, dok sve imaju 24-časovnu poslugu u sobi i pogled na grad ili reku. Klub Moativation ima saunu, teretanu i parnu sobu, sa nizom opuštajućih spa tretmana u ponudi u salonu lepote Isis, uz doplatu. Hotelski restoran Mariner služi kreativan meni sezonske škotske kuhinje sa pogledom na reku, dok Mariner Bar nudi niz viskija.
 


 

Ujedinjeno Kraljevstvo
ŠKOTSKA TURA

EDINBURG–STONHEJVEN-AVIMOR-INVERNES–LOH NES–FORT VILIJAM–GLAZGOV

Polazak: 15. septembar 2023/ Povratak: 20. septembar 2023.
6 dana (5 noćenja) – avionom i autobusom 

FIRST MINUTE POPUST OD 70€ PO OSOBI ZA UPLATE DO 15. JUNA ILI DO POPUNE KAPACITETA PREDVIDJENIH ZA FIRST MINUTE PONUDU. NE ODNOSI SE NA DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SOBU.


VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Škotska je zemlja stena i vode, kiltova i tartana, viskija i gajdi kao i tradicionalnog urđenja (Klanovi). Karakteriše je beskrajno more slikovitih zelenih pašnjaka, šumski pejzaži u izmaglici, planinska jezera. Škotska je oaza mira i netaknute prirode. Iako zauzima jednu trećinu površine Velike Britanije i čak 11000 km britanske obale, veoma je slabo naseljena. To stvara utisak da je sve podređeno prirodi. Ima 47 prirodnih rezervata koji sačinjavaju stotine ostrva, kanala, reka, jezera i planina.

Škotska je poznata širom sveta po proizvodnji viskija (gde se koristi naziv whisky, nasuprot whiskey u irskoj varijanti) Škoti tvrde da su ga oni izmislili, dok neki misle da je ipak Irska prava postojbina viskija. Dok se širom sveta uglavnom konzumiraju varijante nastale mešanjem viskija iz više izvora, ovde postoji dosta lokalnih podruma gde se može pronaći single malt (nemešani 100% malt viski), sa procesom zrenja od minimum tri godine.
 

Dan 1
BELGRADE
(15.09.2023) BEOGRAD–FRANKFURT–EDINBURG Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Kon Tiki Travel u 14:30 časova. Poletanje za Frankfurt u 16:55 časova (let LH1481). Dolazak u Frankfurt u 18:55 časova. Nastavak putovanja za Edinburg u 21:45 časova (let LH1526). Dolazak u Edinburg u 22:40 časova, po lokalnom vremenu. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 2
EDINBURGH
(16.09.2023) EDINBURG Doručak. Polazak na panoramsko razgledanje Edinburga koga smatraju jednim od najšarmantnijih gradova Evrope ali i “Atinom severa”. U isto vreme moderan i tradicionalan, ovaj grad sjedinjuje istorijsko nasleđe sa bogatom savremenom kulturnom scenom. Edinburg je vekovima bio dom kraljeva, velikih političara, crkvenih poglavara i izumitelja. Panoramsko razgledanje počinje kod stare luke “Leit” sa kratkom foto-pauzom ispred “Royal Yacht Britannia”, a nastavlja se vožnjom kroz džordžijanski noviji deo grada: Ulica Kvin, Trg Svetog Đorđa, Šarlotin trg. Vožnjom kroz ulicu Prinses se može uživati u panoramskom pogledu na nacionalni spomenik na brdu Kalton i edinburški zamak, koji je u XII veku služio kao utvrđenje, da bi tokom vremena bio pretvoren u kraljevsku palatu, vojni garnizon i državni zatvor. Zamak je sve do ujedinjenja dveju kruna 1603. godine bio omiljena rezidencija kraljeva, nakon čega se kralj konačno nastanio u Engleskoj. Nastavak šetnje glavnom pešačkom ulicom Rojal Majl (Royal Mile), koja povezuje dve stare kraljevske rezidencije: edinburški dvorac i dom kraljice Meri “Holyrood House”, uz panoramu zgrade Parlamenta, poznate po modernoj arhitekturi i inovativnom dizajnu; “High street”; Edinburški univerzitet. Slobodno popodne za individualna razgledanja ili kupovinu. Individualni povratak u hotel. Noćenje.
Dan 3
EDINBURGH
(17.09.2023) EDINBURG-SKOUN PALATA-DUNOTAR–BALMORAL-AVIMOR (oko 340 km) Doručak. Polazak autobusom prema planinskoj oblasti Hajlenda, koju odlukuje mnoštvo planinskih prevoja, šumaraka, močvarnih predela i živopisnih gradića sa ostacima srušenih dvoraca ali i spomenika iz kamenog doba. Prelazak preko mosta Firt of Fort do grada Pert, starog srednjovekovnog grada, kulturnog i istorijskog središta škotske grofovije Pertšir, te nastavak vožnje do velelepne gotske kraljevske palate Skoun, koja se nalazi u blizini istoimenog mesta, okružena velikim vrtom, značajna i po replici Kamena sudbine (čuva se u Edinburškom dvorcu) ili Krunidbenog kamena koji se vekovima koristio u ceremoniji krunisanja škotskih a potom i monarha Velike Britanije. Nastavak putovanja prema Stonhejvenu, gradu na obali Severnog mora, do ruševina čuvenog zamka Dunotar, gde je snimljen film “Hrabro srce”. Na strmoj litici, visokoj preko 50 m iznad mora, povezanog kopnom samo uskim grebenom, leže ostaci ovog dvorca. U dvorcu Dunotar sagrađenom u IV veku, čuvala su se škotska kraljevska odličja sve do XVII veka. Od nekadašnjeg odbrambenog utvrđenja ostali su samo delovi tornja, nekoliko stambenih građevina i kapele. Zbog svog dominatnog položaja, visoko na steni, dvorac je jedan od najviše fotografisanih objekata u Škotskoj. Slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje dvorca. Vožnja prema zamku Krejts, čije imanje je nekada bilo deo Kraljevske šume Drum. Danas postoji niz obeleženih staza, duž kojih možete susresti: crvene veverice, detliće i čaplje. Obilazak dvorca i foto pauza. Nastavak putovanja kroz centralnu Škotsku, putem koji vodi dalje na sever do nacionalnog parka Kengom koji je dom pet od šest najviših planina Škotske. Odlazak do hotela smeštenog u planinskom okruženju mesta Avimor. Smeštaj u hotelu. Slobodno vreme. Noćenje.
Dan 4
GLAZGOV
(18.09.2023) AVIMOR-LOH NES-FORT VILIJAM-GLAZGOV (oko 320 km) Doručak. Polazak autobusom prema severu Škotske, ka Hajlendu, regiji jezera i drevnih šuma. Hajlends je planinski predeo u severnom delu Škotske čiji je najviši vrh Ben Nevis, ujedno najviša planina Ujedinjenog Kraljevstva (1343 m.). Planine Hajlendsa su pretežno ogoljene i retko naseljene. Stanovnici ovih oblasti se nazivaju gorštacima i poznati su po tradicionalnom društvenom uredjenju– klanovima. Dolazak u Invernes, glavni grad severne škotske regije Hajlends, gde se nalazi legendarno jezero Loh Nes. Invernes predstavlja značajnu škotsku luku u zalivu Morej a karakterišu ga prostrane ulice s obe strane reke, niz tipičnih kamenih zgrada škotske arhitekture, mostovi, crkve koje se svojim tornjevima visoko izdižu iznad reke i tvđava Ivernes koja dominira gradom. Kratka pauza za šetnju gradom i odmor. Nastavak vožnje ka luci i ukrcavanje na turistički brod. Dvočasovno krstarenje jezerom Nes, u kome po legendi živi najpoznatije vodeno čudovište. Radi se o drugom po veličini i prvom po dubini jezeru u Škotskoj. Krstarenje neprozirnim, mističnim jezerom, koje čuva tajnu najpoznatijeg čudovišta modernog doba, Nesi. Sa broda se pruža pogled na ostatke, nekada, velelepnog zamka Urkhart, smeštenog iznad jezera i važnoj odbrambenoj tački u istoriji Škotske. Zamak je izgrađen za ekstravagantno škotsko plemstvo još u XII veku. Nakon vožnje jezerom, nastavak putovanja autobusom uz podnožje planine Ben Nevis do mesta Fort Vilijama, jednog od najvećih naselja klana Kameron u oblasti Lohber. Mesto je turistički centar, poznat po prirodnim atrakcijama, pre svega po najvišem planinskom vrhu Škotske Ben Nevisu ali i po tradicionalnom načinu života klanova. Kraća pauza radi odmora. Nastavak vožnje do Glazgova, najvećeg grada Škotske, smeštenog na obalama reke Klaj. Dolazak u Glazgov u kasnim popodnevnim satima. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 5
GLAZGOV
(19.09.2023) GLAZGOV-EDINBURG (oko 80 km) Doručak. Panoramski obilazak Glazgova, kosmopolitskog grada u kome je istaknut kontrast modernog i užurbanog stila življenja sa okruženjem monumentalne viktorijanske arhitekture. Obilazak starog gradskog jezgra kojim dominira “George Square” sa mnogobrojnim statuama poznatih Škota i viktorijanskim zdanjem gradske skupštine; obilazak parka Kelvingrouv u blizini koga je smešten i glazgovski univerzite. Vožnja pored Kraljevske koncertne dvorane i tržnog centra Bjukenan galerije, Katedrale Sv. Manga i Muzeja religije i religijske umetnosti. Sledi vožnja kroz “Merchant City”, jednu od najstarijih gradskih četvrti pretvorenu u otmeni stambeni kvart sa mnoštvom barova, restorana, galerija. Glazgov je centar brodogradnje, i za razliku od Londona ili prestonice Škotske Edinburga, važi za grad industrije i radništva. Nakon obilaska slobodno vreme za individualni obilazak ili kraći odmor. Nastavak vožnje autobusom preko oblasti Loulandsa prema Edinburgu. Ovo je kulturološka i istorijska regija Škotske, koja obuhvata krajeve jugoistočno od linije Dumbarton -Stonhejven, odakle se proteže Hajlands. Osnovna razlika koja je delila ove dve oblasti nekada je bio jezik. Naime u Loulandsu se govorio škotski, jezik blizak engleskom, dok se u hajladsu govorilo gelskim jezikom. Sada je Loulands razvijen industrijski i poljoprivredni kraj. Kraće pauze radi odmora. Po dolasku u Edinburg obilazak destilerije Holirud. Degustacija džina i viskija. Slobodno vreme za individualni obilazak grada ili kupovinu. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 6
BELGRADE
(20.09.2023) EDINBURG-FRANKFURT-BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 18:00 časova (let LH0965). Dolazak u Frankfurt u 20:55 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 21:55 časova (let LH1410). Dolazak u Beograd u 23:45 časova.