NEPAL I BUTAN 16.03.2024.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA
(Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

NAPOMENA: Dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini i vrše se na upit. Treća odrasla osoba ne ostvaruje popust u dodatnom ležaju.

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom na navedenim relacijama, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* (lokalne kategorizacije), ishrana na bazi polupansiona, doručak i večera (obroci će biti mešavina tradicionalnih butanskih i internacionalnih jela), razgledanja i transferi prema programu, vizno odobrenje za ulazak u Butan, troškovi organizovanja putovanja, usluge lokalnog vodiča na destinaciji kao i usluge licenciranog vodiča Kontiki Travel & Service koji putuje sa grupom iz Beograda, avio-takse u trenutku pravljenja programa u iznosu od 403.69 evra (EUR 258.00-YQ, EUR 41.12-YR, EUR 4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 19.38-RS, 0.22-RS, EUR 30.78-G4, EUR 0.94-PZ, EUR 30.78-QA, EUR 5.14-R9, EUR 11.87-IN, od kojih su YQ i YR nerefundabilne). Konačan iznos avio-taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: Fakultativni izleti, viza za Nepal u iznosu od 35 usd, plaća se u dolarima na ulasku u zemlju, na aerodromu Tribhuvan u Katmanduu,  obavezne napojnice za lokalne vodiče i vozače koji su u ovom delu sveta obavezni (oko 30 usd za ceo boravak), međunarodno putno osiguranje, individualni troškovi nastali za vreme trajanja putovanja.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE :
VIZE: Državljanima Srbije sa novim biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje 6 meseci po povratku sa putovanja) potrebna je viza za Nepal, koja se dobija po sletanju na aerodrom Tribhuvan u Katmandu i plaća se 35 usd. Obavezno je poneti sa sobom 2 fotografije 5x5cm na beloj pozadini. Takođe je potrebna i viza za Butan. Vizno odobrenje za ulazak u Butan je uključeno u cenu programa putovanja i dobija se posredstvom ino partnera. Potrebno je prilkom prijave i uplate dostaviti skeniran pasoš. Putnici iz ostalih zemalja iz regiona moraju sami da se raspitaju kod konkretnih diplomatskih predstavništava u svojim zemljama.
VALUTE:    Nepal – nepalska rupija      1 eur  = 145.94 NPR  1 usd = 133.44 NPR
                Butan – butanski ngultrum 1 eur = 91.16 BTN      1 usd = 83.36 BTN
KLIMA:  Suvo i toplo sa prosečnim temperaturama od 10 do 25◦C. Period visoke turističke sezone.

SMEŠTAJ: 
Katmandu: Malla Hotel 4* http://www.themallahotel.com/ ili sličan
Hotel se nalazi u samom centru grada, u turističkoj oblasti Tamel. Udaljen je oko 20 minuta vožnje od aerodroma. Ima otvoreni bazen, fitness centar, saunu, masažu, bar, restoran. Klimatizovane sobe imaju satelitski LED TV, mini bar, fen za kosu, sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem.

Timpu: Norkhil Boutique Hotel 4* https://www.norkhil.com/ ili sličan
Smešten u jezgru grada Timpu, a ipak smešten u veličanstvenom podnožju Himalaja, Norkhil Boutique Hotel & SPA je oaza mira koja nudi mir i spokoj usred užurbanog rastućeg grada Timpu. Hotel ima fitness centar, poslovni centar, restoran i bar. Sve sobe u hotelu imaju prostor za sedenje, flat-screen TV sa satelitskim kanalima, sef i sopstveno kupatilo sa tušem, besplatnim toaletnim priborom i fenom za kosu.


Punaka: RKPO Green Resort 4* https://greenresortrkpo.com/ ili sličan
RKPO Green Resort se nalazi u srcu zelene i bujne doline Punaka. Okružen gustim borovim šumama, gleda na dolinu Punaka. U okolini je obilje staza za šetnju i pešačenje. Sobe su prostrane i elegantno uređene, imaju sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem. Iz hotela se pruža prelep pogled na hramove. U hotelskom restoranu se koriste lokalni sezonski i organski proizvodi.

Paro: Naksel Boutique 4* ili sličan https://www.naksel.com/ ili sličan
Hotel je udaljen oko trideset minuta vožnje od međunarodnog aerodroma Paro. Smešten je na ivici nacionalne šume i tihog sela Ngoba. Sve sobe u hotelu Naksel su tradicionalno dizajnirane u butanskom stilu. Svaka soba je opremljena flat-screen TV-om sa više kablovskih kanala, sopstvenim aparatom za čaj i kafu, sefom. Privatno kupatilo ima kadu i besplatne toaletne potrepštine. Iz hotela se pruža prelep pogled na planinu Jumolhari, manastrir Taktsang, manastir Sangačoekhor i dolinu Paro.

VAŽNE NAPOMENE:
• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije  na dan uplate.
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 20 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.
• Sadržaj panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, vremenskim nepogodama i slično).
• Vreme leta navedeno u detaljima leta je planirano lokalno vreme. O tačnom vremenu leta putnik će biti obavešten po dobijanju informacije od avio prevoznika, a ne ranije od 48 sati u odnosu na vreme poletanja.
• Na letovima Beograd-Dubai-Katmandu-Dubai-Beograd kompanije Fly Dubai je dozvoljen 1 prtljag do 20 kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 7kg. Na letovima Katmadu-Paro-Katmandu kompanije Drukair -Royal Bhutan Airlines je dozvoljen 1 prtljag do 30kg i 1 ručni prtljag do 5kg težine.
• Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, s obzirom da su u organizaciji lokalnog partnera.
• Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije KonTiki Travel&Service d.o.o.
• KonTiki Travel&Service d.o.o. ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

NAČINI PLAĆANJA: 
Uplata akontacije od najmanje 25% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 45 dana pred put ukupno 50%, a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put.
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata.
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata.
• kreditnim karticama NLB Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata.
• preko računa.
• kreditnim karticama Masterata OTP Banke Srbije moguce je placati do 12 jednakih mesecnih rata
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A , po polisi br. IN-0000006, počev od 01.10.2023. godine, kod osiguravajuce kuce GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd.  Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br 165 d ili na e mail: office@globos.rs.   

Program putovanja br. 4 od 01.11.2023.


Kon Tiki Travel &Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021
Kategorija licence A
 

SMESTAJ NEPAL I BUTAN TURA-
 
 

SMEŠTAJ:

Katmandu: Malla Hotel 4*
http://www.themallahotel.com/ ili sličan

Hotel se nalazi u samom centru grada, u turističkoj oblasti Tamel. Udaljen je oko 20 minuta vožnje od aerodroma. Ima otvoreni bazen, fitness centar, saunu, masažu, bar, restoran. Klimatizovane sobe imaju satelitski TV, mini bar, fen za kosu.

Timpu: Norkhil Boutique Hotel 4* ili sličan

Smešten u jezgru grada Thimphu, a ipak smešten u veličanstvenom podnožju Himalaja, Norkhil Boutique Hotel & SPA je oaza mira koja nudi mir i spokoj; usred užurbanog rastućeg grada Thimphu. Hotel ima fitness centar, poslovni centar, restoran I bar. Sve sobe u hotelu imaju prostor za sedenje, flat-screen TV sa satelitskim kanalima, sef i sopstveno kupatilo sa tušem, besplatnim toaletnim priborom i fenom za kosu.

Punaka: RKPO Green Resort 4* ili sličan
RKPO Green Resort se nalazi u srcu zelene i bujne doline Punaka. Okružen gustim borovim šumama, gleda na dolinu Punaka. U okolini je obilje staza za šetnju i pešačenje. Sobe su prostrane i elegantno uređene. Iz hotela se pruža prelep pogled na hramove. U hotelskom restoranu se koriste lokalni sezonski i organski sastojci.

Paro: Himalayan Keys Forest Resort 4* https://himalayankeysforestresort.com/ ili sličan

Hotel se prostire kroz gotovo netaknutu borovu šumu zajedno sa sopstvenim planinskim potokom i ima zadivljujući pogled na divlju šumu i himalajski planinski lanac, Sobe su moderno uređene i opremljene televizorom, mini barom, aparatom za kafu/čaj.  


 
 
 

SMEŠTAJ:

Katmandu: Malla Hotel 4*
http://www.themallahotel.com/ ili sličan

Hotel se nalazi u samom centru grada, u turističkoj oblasti Tamel. Udaljen je oko 20 minuta vožnje od aerodroma. Ima otvoreni bazen, fitness centar, saunu, masažu, bar, restoran. Klimatizovane sobe imaju satelitski TV, mini bar, fen za kosu.

Timpu: Norkhil Boutique Hotel 4* ili sličan

Smešten u jezgru grada Thimphu, a ipak smešten u veličanstvenom podnožju Himalaja, Norkhil Boutique Hotel & SPA je oaza mira koja nudi mir i spokoj; usred užurbanog rastućeg grada Thimphu. Hotel ima fitness centar, poslovni centar, restoran I bar. Sve sobe u hotelu imaju prostor za sedenje, flat-screen TV sa satelitskim kanalima, sef i sopstveno kupatilo sa tušem, besplatnim toaletnim priborom i fenom za kosu.

Punaka: RKPO Green Resort 4* ili sličan
RKPO Green Resort se nalazi u srcu zelene i bujne doline Punaka. Okružen gustim borovim šumama, gleda na dolinu Punaka. U okolini je obilje staza za šetnju i pešačenje. Sobe su prostrane i elegantno uređene. Iz hotela se pruža prelep pogled na hramove. U hotelskom restoranu se koriste lokalni sezonski i organski sastojci.

Paro: Himalayan Keys Forest Resort 4* https://himalayankeysforestresort.com/ ili sličan

Hotel se prostire kroz gotovo netaknutu borovu šumu zajedno sa sopstvenim planinskim potokom i ima zadivljujući pogled na divlju šumu i himalajski planinski lanac, Sobe su moderno uređene i opremljene televizorom, mini barom, aparatom za kafu/čaj.  


 

NEPAL I BUTAN 16.03.2024.
(9 dana / 7 noćenja) – avionom i autobusom
Polazak:  16. mart 2024 / Povratak 24. mart 2024.


VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Nepal je mala i lepa kontinentalna zemlja bogate kulture, prirodnih lepota i ljudi, ukupne površine od 147,181 kvadratnih kilometara. Nalazi se izmedju dve velike zemlje - Indije i Kine. Može se reći da je krov sveta, obzirom da se najviši vrh na svetu - Mont Everest (Sagarmatha) nalazi baš ovde. Nepal je takodje i rodno mesto Gautama Buddhe.
Možda nećete videti leteće tigrove, zmajeve ili carstvo u oblacima, ali Vaša mašta će biti puna tih egzotičnih figura dok putujete kroz Butan. Butan je zemlja mitova i legendi koje i danas žive u očuvanoj kulturi i tradiciji. Magičan, šaren i jedinstven, Butan je možda i ultimativna himalajska avantura, posebno u vreme festivala kao što je festival Čeču.

Dan 1
BELGRADE
(16.03.2024.) BEOGRAD – DOHA Čekiranje putnika na aerodromu „Nikola Tesla" u 10:15 časova. Poletanje za Dubai u 13:15 časova (let FZ 1746). Obrok u avionu. Dolazak u 21:35 časova. Čekanje na vezu.
Dan 2
DOHA
(17.03.2024.) DOHA – KATMANDU Poletanje aviona za Katmandu u 02:15 časova (let FZ 1133). Obrok u avionu. Dolazak u 08:00 časova. Nakon pasoških i viznih formalnosti transfer do hotela i ukoliko bude moguće smeštaj u sobe (standardan check in je od 14 časova). Nakon kraćeg odmora odlazak na razgledanje grada koji je zbog brojnih kulturno istorijskih spomenika upisan na listu svetske baštine UNESCO-a. Razgledanje Katmandua započinje obilaskom stupe Svajanbunat, jednog od simbola grada, koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Stara je 2000 godina i dominira celom okolinom. Za budiste Katmandua, to je važna svetinja. U nastavku razgledanja obilazi se grad Patan, smeštenom na južnoj obali reke Bagmati i udaljenom oko 5 km od Katmandua. Poznat je pod imenom Lalitpur, ili grad lepih umetnosti. U njemu se pored lepih gađevina srednjevkovne arhitekture, nalaze i četiri stupe za koje se veruje da su gradjene u 3. v. pre n.e. za vreme vladara Ašoke. Izuzetno impozantna arhitektonska celina grada, Durbar trg uvršten je u svetsku kulturnu baštinu od strane UNESCO. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 3
KATMANDU
(18.03.2024.) KATMANDU – PARO – TIMPU Doručak. Rano ujutru transfer na aerodrom. Poletanje za Paro u 09:40 časova (let KB 401). Dolazak u 11:05 časova. Po dolasku transfer do glavnog grada Butana - Timpu (oko 1,5 sata vožnje). Prolazi se kroz veoma lepe predele zemlje. Dolazak. Smeštaj u hotelu. Slobodno posle podne za uživanje u istraživanju glavnog grada male himalajske kraljevine Butan. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 4
TIMPU
(19.03.2024.) TIMPU Doručak. Odlazak na razgledanje grada. Obilazak uključuje Memorijalni čorten, stupu izgrađenu u znak sećanja na trećeg kralja Butana, koji se popularno smatra ocem modernog Butana. Slike i statue unutar spomenika pružaju dubok uvid u budističku filozofiju. Odlazak do Kunsel Podranga, tzv. Budine tačke, odakle se pruža fantastičan pogled na dolinu. Poseta Instituta za Zorig Čusum, opšte poznat kao umetnička i zanatska škola ili kao škola slikanja. Institut nudi šestogodišnji kurs o 13 tradicionalnih umetnosti i zanata Butana. U poseti se može videti kako učenici uče različite veštine u školi. Poseta Nacionalnoj biblioteci u kojoj se može videti ogromna kolekcija budističke literature. Poseta Nacionalnom muzeju tekstila i folklornog nasleđa. Današnji obilazak završavamo posetom Tašičodžong-a, centra vlade i religije u Butanu, mesta gde se nalazi kraljev tron i Nacionalna skupština. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 5
TIMPU
(20.03.2024.) TIMPU – PUNAKA Doručak. Vožnja prema Punaki (oko 2 i po sati vožnje). Usput poseta Simtokha Džong, trenutno je dom Instituta za više budističke studije za monahe. Kraće zaustavljanje na prevoju Dočula (3.050m) i uživanje u najzanimljivijem pogledu na 108 stupa u pozadini veličanstvenih Himalaja. Poseta selu Čimi Lakang, koji se nalazi na brežuljku u centru doline, poznat je i kao hram plodnosti. Verovanje je da parovi bez dece koji se mole u ovom hramu obično budu blagosloveni detetom vrlo brzo. Staza vodi preko pirinčanih polja do malog naselja Pana. Sledi poseta Punaka Džongu, drugom od budističkih džonga sa veličanstvenim strukturama. Smešten je na ušću reka Po Ču (otac) i Mo Ču (majka) u dolini Punaka. Bio je sedište butanske vlade do 1955. godine kada je glavni grad premešten u Timpu. U blizini ćemo posetiti najduži most u Butanu, viseći most preko reke Po Ču. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 6
PARO
(21.03.2024.) PUNAKA – PARO Doručak. Vožnja do Paroa i prisustvovanje festivalu Paro Tshechu. Paro Tshechu je budistički festival i jedan od glavnih godišnjih događaja u Butanu. Tshechu ima verski značaj i održava se u znak sećanja na godišnjicu rođenja Gurua Padmasambhave, sveca zaštitnika Butana koji je u Butan uveo tantrički budizam. Festivali se uglavnom održavaju u ogromnim dvorištima veličanstvenih Dzongova/tvrđava i sastoje se od živopisnog plesa pod maskama i tradicionalnih narodnih pesama i igara kojima prisustvuju još šarenije obučeni Butanci. Kasnije, vožnja do hrama Kiichu koji datira iz 7. veka. Prema butanskoj legendi, Songcen Gempo, prvi budistički kralj Tibeta, osnovao je ovde hram na levom kolenu ogre da bi je pokorio. Hram je obnovljen u 19. veku, a sličan je 1968. godine dodala Aši Kesang, velika kraljica Butana. Povratak u Hotel. Večera. Noćenje.
Dan 7
PARO
(22.03.2024.) PARO Doručak. Ranije ujutru polazak autobusom do "Tigrovog gnezda" (poznat kao Takcang manastir), jednog od najpoznatijih manastira Butana, do koga je vrlo teško popeti se i koji predstavlja vrhunac vaše avanture u Butanu. Delimično se ide autobusom (do podnožja), a zatim se započinje penjanje peške, oko 1,5 sat u jednom pravcu (cca 3 sata u oba pravca). Usput treba takođe spustiti se i popeti oko 700 stepenika. Koliko god da je teško prizori su veličanstveni i kažu vredni tolikog napora. To je bilo mesto na koje je Guru Padmasambava sleteo na leđima "leteće tigrice" u 8. veku i tu meditirao 3 meseca. Manastir je sagrađen mnogo kasnije u čast ovog velikog događaja. Povratak u Paro. Slobodno vreme za upoznavanje glavnog grada kraljevstva. Večera. Noćenje.
Dan 8
KATMANDU
(23.03.2024.) PARO – KATMANDU Doručak (za poneti). Rano ujutru transfer na aerodrome. Poletanje aviona za Katmandu u 07:40 časova (let KB 400). Dolazak u 08:40 časova. Po dolasku odlazak na razgledanje velikog svetilišta Pašupatinat, koje predstavlja najsvetije mesto za sve hindu vernike Nepala, posvećeno bogu Šivi. Smešten u bujnom zelenom prirodnom okruženju na obali svete reke Bagmati, na čijim se obalama vrše kremiranja. Hram je izgrađen u stilu pagode sa pozlaćenim krovom i bogato izrezbarenim srebrnim vratima. Odlazak do Budanat Stupe, sagrađene na starom trgovačkom putu između Katmandu doline i Tibeta. To je jedna od najvećih te vrste u svetu u čijoj okolini žive tibetanski kaluđeri u manastirima. Stupu svake godine posećuju hiljade hodočasnika iz celog sveta. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 9
BELGRADE
(24.03.2024.) KATMANDU – DUBAI – BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrome. Poletanje za Dubai u 09:00 časova (let FZ 1139). Obrok u avionu. Sletanje u 12:40 časova. Čekanje na vezu. Poletanje za Beograd u 18:05 časova (let FZ 1749) u 18:05. Obrok u avionu. Dolazak u 21:15 časova.