ISLAND 19.09.2023.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

U cenu putovanja je uračunato: prevoz avionom na relaciji Beograd-Frankfurt-Beograd i Rejkjavik-Frankfurt-Beograd, transferi  autobusom i obilasci prema programu:obilazak Rejkjevika, odlazak u Plavu lagunu (uključena ulaznica, maska od silicijumskog blata, korišćenje peškira, svlačionice, fena za kosu i jedno piće po sopstvenom izboru), izlet autobusom u potrazi za polarnom svetlošću, obilazak Tingvelir – nacionalnog parka, Gulfos, Gejzir, vodopadi Seljalandsfos i Skogafos, selo Vik, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* na bazi 3 noćenja sa doručkom u Rejkjeviku i 2 noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u Heli, usluge licenciranog vodiča na srpskom jeziku koji ide sa grupom iz Beograda, troškovi organizacije putovanja, avio-takse u trenutku pravljenja putovanja u iznosu od 269,01 evra (EUR 156-YQ, EUR 19.00-YR su nerefundabilne, EUR 4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 17.13-RS, EUR 0.22-RS, EUR 9.95-DE, EUR 44.74-RA, EUR 13.96-IS, EUR 2.55-ZU su refundabilne). Konačan iznos avio-taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti i posete (ukoliko ih bude) koje nisu predviđene programom, međunarodno putno osiguranje, lični troškovi.
 
SMEŠTAJ:
Rejkjavik : Icelandair Natura Reykjavik hotel 4* ili sličan
https://www.icelandhotelcollectionbyberjaya.com/en/hotels/reykjavik/reykjavik-natura
Hotel iz lanca Icelandair hotela jedan je od najvećih hotela u Rejkjaviku. Pripada zelenim hotelima čije aktivnosti su usmerene na očuvanje zivotne sredine i života u skladu sa prirodom. Hotel je oko 20 minuta pešice udaljen od strogog centra grada. U okolini hotela nalaze popularna izletišta Oskjuhlid brdo i plaza Nautholsvik sa brojnim, uređenim stazama za pešačenje. Na oko 200 m od hotela nalazi se i stanica gradskog prevoza koja vodi do autobuske stanice. Hotel ima sobe sa pogledom na okolnu prirodu, restorana Satt, bar, kongresne sale, Spa centar sa bazenom (uz doplatu). Standardne sobe (veličine 21m2) su opremljene u minimalističkom nordijskom stilu i imaju kompletno opremljeno kupatilo sa fenom za kosu, pisaći sto, besplatan wi fi, kablovsku TV, telefon, frižider, peglu i dasku za peglanje. Usluga: Doručak se služi po principu samoposluživanja.

Hela: Stracta hotel Hella 4* http://www.stractahotels.is ili sličan
Moderan hotel nalazi se u jugozapadnom delu Islanda, u mestu Hela, i od sadržaja ima restoran, bar, besplatan Wi Fi, saunu, parno kupatilo na otvorenom. Sobe su uređene u modernom, minimalističkom stilu i imaju: TV, telefon, Wi Fi, kupatilo sa fenom za kosu. Usluga:: doručak i večera.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE : 

Novac: zvanična valuta je  islandska kruna (ISK)  (1 EUR = 142,51 ISK) kursna lista na dan objavljivanja programa.
PREPORUKA: Na Islandu se za plaćanja koriste kreditne kartice, retko je plaćanje u kešu. Menjačnica na Islandu ima vrlo malo (jedna na aerodromu Kefalik i nekoliko u okviru turističkih biroa u gradu koje imaju skraćeno radno vreme. Iz tog razloga preporučujemo da za plaćanje koristite kreditne kartice ili da pre polaska na put pokušate da u našim menjačnicama da kupite islandske krune (iznos koji vam može biti potreban za prve dana boravka na Islandu.)
Razlika u vremenu:  vreme na Islandu je minus jedan sat u odnosu na Srbiju (u trenutku objavljivanja programa) Struja: 220 volti; Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.
Telefon: Sve mreže imaju roming;
Klima: S obzirom na geografsku širinu klima u zimskom period je umerena. Prosečne temperature u južnom delu zemlje se kreću od -10◦C do 0◦C, dok je na severu prosečna temperatura između -25◦C -30◦C. Zbog blizine Arktika zimski dani, posebno u Decembru, su kratki ali u Martu ima u proseku 12 sati dnevnog svetla, kao i u drugim delovima Evrope. Sunce izlazi između 07:00 - 08:00 h a zalazi između 18:00 – 19:00 h.
Jezik: islandski koji je ostao gotovo nepromenjen od kada su Vikinzi naselili ostrvo u IX i X veku. Koriste se i engleski i danski.
Hrana: islandska kuhinja se zasniva na ribi i jagnjetini a najpoznatiji specijaliteti su : marinirani losos i smuđ, morski pas i skyr – vrsta jogurta.
Piće: Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja sa najčistijom vodom na svetu.
Odeća: slojevita, udobna, topla, vodootporna (zimska jakna, pamučne pantalone (ne farmerke jer one zadržavaju vlagu), udobna, nepromočiva obuća, kapa, šal, tople rukavice.)
Kupovina: vuneni prekrivači, vikinški nakit od zlata i srebra, predmeti od lave.

COVID 19 trenutni uslovi za ulazak na Island:
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Island. Za ulazak na ostrvo ne postoji ograničenja, kako za domaće tako i za strane državljane, bez obzira da li su osobe vakcinisane ili ne. Pored toga, putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o punoj vakcinaciji ili potvrdi o preležanoj bolesti. Takođe, ne postoji ograničenja u smislu društvenih okupljanja ili mere karantina za obolele od COVID 19. Više informacija može da se nađe na Covid.is.


VAŽNE NAPOMENE:

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne Banke Srbije  na dan uplate.

• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 20 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.

• Sadržaj panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).

• Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera

• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

• Na letu Lufthanse dozvoljen je jedan prtljag do 23 kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8 kg. Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.

• Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.

• Vreme leta navedeno u detaljima leta je planirano lokalno vreme. O tačnom vremenu leta putnik će biti obavešten po dobijanju informacije od avio prevoznik, a ne ranije od 48 sati u odnosu na vreme poletanja.

• Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije KonTiki Travel&Service d.o.o.

• KonTiki Travel&Service d.o.o. ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA:
Uplata akontacije od najmanje 15% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 60 dana pred put ukupno 35%, 45 dana pred put ukupno 50%, a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put:
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata.
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata.
• kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata.
• kreditnim karticama masterata OTP banke Srbije moguće je plaćati do 12 jednakih mesečnih rata.
• preko računa.
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna                        ugovara direktno sa bankom).
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A, po polisi broj IM-0012288, počev od 01.10.2022. godine, kod osiguravajuće kuće GLOBOS OSIGURANJE a.d.o.Beograd . Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/ Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 165 d ili na e-mail : office@globos.rs.

Program broj 2 od 23.05.2023.                                           
Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021.     

Kategorija licence A
Kon Tiki Travel & Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3

SMESTAJ REYKJAVIK 4* Island/Rejkjavik
SMESTAJ REYKJAVIK 4*-
 
 

SMEŠTAJ:
Rejkjavik : Icelandair Natura Reykjavik hotel 4* ili sličan
https://www.icelandhotelcollectionbyberjaya.com/en/hotels/reykjavik/reykjavik-natura
Hotel iz lanca Icelandair hotela jedan je od najvećih hotela u Rejkjaviku. Pripada zelenim hotelima čije aktivnosti su usmerene na očuvanje zivotne sredine i života u skladu sa prirodom. Hotel je oko 20 minuta pešice udaljen od strogog centra grada. U okolini hotela nalaze popularna izletišta Oskjuhlid brdo i plaza Nautholsvik sa brojnim, uređenim stazama za pešačenje. Na oko 200 m od hotela nalazi se i stanica gradskog prevoza koja vodi do autobuske stanice. Hotel ima sobe sa pogledom na okolnu prirodu, restorana Satt, bar, kongresne sale, Spa centar sa bazenom (uz doplatu). Standardne sobe (veličine 21m2) su opremljene u minimalističkom nordijskom stilu i imaju kompletno opremljeno kupatilo sa fenom za kosu, pisaći sto, besplatan wi fi, kablovsku TV, telefon, frižider, peglu i dasku za peglanje. Usluga: Doručak se služi po principu samoposluživanja.
 


Hela: Stracta hotel Hella 4* ili sličan http://www.stractahotels.is

Moderan hotel nalazi se u jugozapadnom delu Islanda, u mestu Hela, i od sadržaja ima restoran, bar, besplatan Wi Fi, saunu, parno kupatilo na otvorenom. Sobe su uređene u modernom, minimalističkom stilu i imaju: TV, telefon, Wi Fi, kupatilo sa fenom za kosu. Usluga:: doručak i večera. 


 
 
 

SMEŠTAJ:
Rejkjavik : Icelandair Natura Reykjavik hotel 4* ili sličan
https://www.icelandhotelcollectionbyberjaya.com/en/hotels/reykjavik/reykjavik-natura
Hotel iz lanca Icelandair hotela jedan je od najvećih hotela u Rejkjaviku. Pripada zelenim hotelima čije aktivnosti su usmerene na očuvanje zivotne sredine i života u skladu sa prirodom. Hotel je oko 20 minuta pešice udaljen od strogog centra grada. U okolini hotela nalaze popularna izletišta Oskjuhlid brdo i plaza Nautholsvik sa brojnim, uređenim stazama za pešačenje. Na oko 200 m od hotela nalazi se i stanica gradskog prevoza koja vodi do autobuske stanice. Hotel ima sobe sa pogledom na okolnu prirodu, restorana Satt, bar, kongresne sale, Spa centar sa bazenom (uz doplatu). Standardne sobe (veličine 21m2) su opremljene u minimalističkom nordijskom stilu i imaju kompletno opremljeno kupatilo sa fenom za kosu, pisaći sto, besplatan wi fi, kablovsku TV, telefon, frižider, peglu i dasku za peglanje. Usluga: Doručak se služi po principu samoposluživanja.
 


Hela: Stracta hotel Hella 4* ili sličan http://www.stractahotels.is

Moderan hotel nalazi se u jugozapadnom delu Islanda, u mestu Hela, i od sadržaja ima restoran, bar, besplatan Wi Fi, saunu, parno kupatilo na otvorenom. Sobe su uređene u modernom, minimalističkom stilu i imaju: TV, telefon, Wi Fi, kupatilo sa fenom za kosu. Usluga:: doručak i večera. 


 

ISLAND
REJKJAVIK – PLAVA LAGUNA – HELA – GULFOS – GEJZIR – SELJALANDSFOS – SKOGAFOS – VIK
(7 dana / 5 noćenja) – avionom i autobusom

Polazak: 19. septembar 2023. / Povratak: 25. septembar 2023.

FIRST MINUT POPUST OD 70 € PO OSOBI ZA UPLATE DO 15. JUNA  ILI DO POPUNE KAPACITETA PREDVIĐENIH ZA FIRST MINUTE PONUDU. NE ODNOSI SE NA DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SOBU.


VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Island je ostrvska  zemlja u severnom Atlantiku ,, stvorena vatrom i ledom" čiji su neobični predeli - crna polja lave, zelene doline, vrući gejziri, reke i vodopad - istinski  raj za ljubitelje prirode. Ostrvo koje ,,gori i dimi", obasjano polarnom svetlošću, gde nebo služi kao pozornica za najlepše igre svetlosti i senki, ostrvo nepreglednog zelenila i krajolika, uzbudljiva je i nesvakidašnja avantura u istraživanju ove, nama, malo poznate zemlje dalekog severa. Od oktobra do aprila, Island je sjajna platforma polarne svetlosti, kada se naelektrisane čestice solarnih magnetnih polja spoje sa atomima atmosfere stvarajući raznobojnu nebesku čaroliju. Polarna svetlost je vidljiva u nenaseljim ili neosvetljenim mestima, seoskim dolinama ili glečerima a retko u gradovima. Ovaj nebeski spektakl je jedna od najećih atrakcija Islanda.
 

Dan 1
BELGRADE
(19.09.2023.) BEOGRAD – BEČ – REJKJAVIK Sastanak putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla" ispred šaltera Kon Tiki Travela u 16:00 časova. Poletanje za Beč u 18:35 časova (let OS 738). Dolazak u Beč u 19:45 časova. Nastavak putovanja za Rejkjavik (let OS 327 u 21:00 časova). Dolazak u Rejkjavik u 23:20 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.
Dan 2
REJKJAVIK
(20.09.2023.) REJKJAVIK (Plava laguna) Doručak. Vožnja do Plave lagune, čuvenog spa centra sa otvorenim termalnim bazenima. Kupanje u toplim izvorima, jedinstvenom bazenu sa geotermalnom vodom neobične plave boje na otvorenom (uključena ulaznica, maska od silicijumskog blata, korišćenje peškira i jedno piće po sopstvenom izboru). Slobodno vreme za kupanje, relaksaciju i uživanje u ovom zaista jedinstvenom mestu. Nakon boravka u Plavoj Laguni transfer do hotela. Slobodno posle podne. Noćenje.
Dan 3
REJKJAVIK
(21.09.2023.) REJKJAVIK – TINGVELIR NACIONALNI PARK – GULFOS – GEJZIR – HELA Doručak. Polazak autobusom do „Zlatnog kruga“, nacionalnog parka Tingvelir, vodopada i gejzira „Gulfos i Gejzir„. Odlazak do Tingvelir nacionalnog parka, koji je zbog svojih geoloških svojstava pod zaštitom UNESCO. Park predstavlja rezervat očuvane, specifične, prirode sačinjene od vulkanskog reljefa, kratera i prirodnih gejzira. Tingvelir nacionalni park nalazi se na spoju severnoameričke i evroazijske tektonske ploče a rezultat pomeranja ovih ploča vidljiv je u krajoliku. Osim toga, ovo je mesto od velikog istorijskog značaja za Island, mesto gde je X veku formiran Alpingi, prvi parlament Islanda. Slobodno vreme za šetnju među stenama okamenjene lave i foto pauzu. U geotermalnoj oblasti Gejzira ima više izvora tople vode, među kojima se ističe gejzir Stokur, koji eruptira na svakih 6 do 10 minuta. Nastavak putovanja do vodopada Gulfos (Zlatni vodopad), na reci Hvita, koji se sa dve kaskade preliva u 30 metara dubok klanac, jedan je od najlepših na svetu. Slobodno vreme za šetnju i foto pauzu. Nastavak putovanja prema južnoj obali ostrva, prema obali reke Itri Ranga, poznatoj po lososima. Obilazak farme islandskog konja. Pauza za kafu ili čaj na farmi. Nastavak putovanja. Dolazak u malo mesto Hela u čijij se blizini nalazi vulkana Hekla kao i obala Atlantskog okeana što čini da postaje sve značajnija destinacija na turističkoj mapi Islanda. Smeštaj u hotelu. Večera. Hela i okolna priroda, neosvetljena veštačkim svetlom, pružaju idealne uslove za mogućnost da se vidi Aurora Borealis, pripodni fenomen koji očarava spektrom boja. Ukoliko vremenski uslovi dozvole gosti hotela mogu posmatrati pojavu ovog prirodnog fenomena u dvorištu hotela. Noćenje.
Dan 4
REJKJAVIK
(22.09.2023.) HELA – IZLET “JUŽNA OBALA“(VODOPADI SELJALANDSFOS I SKOGAFOS – SELO VIK) Nakon doručka odlazak na celodnevni izlet „Južna obala“. Obilazak dela ostrva poznatog po veličanstvenim vodopadima, glečerima i crnim peščanim vulkanskim plažama. Obilazak vodopada Seljalandsfos koga čini jedan slap visine 60 metara. Vodopad je deo reke Seljalands reke koja vodu dobija iz glečera Ejafjalajakul. Slobodno vreme za fotografisanje vodopada i brojnih prica koje naseljavaju stene oko vodopada. Na putu prema selu Vik prvo zaustavljanje je na ušću reke Skogar na kojoj se nalaze najpoznatiji islandski vodopad Skogafos. Obilazak vodopada visokog 62m okruženog stenama. Slobodno vreme za fotografisanje ili uspon stepenicama do platoa (prilično strmo)odakle se pruža veličanstven pogled na vodopad i južnu obalu Islanda. Put vodi dalje do sela Vik, živopisnog gradića na najjužnijoj tački Islanda. Na putu do ovog mesta smenjuju se različiti pejzaži, od vulkanskih plaža, vulkana u daljini, do glečera i neverovatnih kamenih formacija. Selo Vik je poznat po rezervatu različitih vrsta ptica, koje nastanjuju mnogobrojne stene. Slobodno vreme za šetnju ili pauza za kafu. Na povratku u hotel obilazak jedne od najspektakularnijih plaža Islanda, Rejnisfjara plaže, poznate po crnom pesku i Rejnisdrangar formaciji bazaltnih stena. Po dolasku u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 5
REJKJAVIK
(23.09.2023.) HELA – REJKJAVIK Doručak. Vožnja do Rejkjavika (oko sat i po). Po dolasku u Rejkjavik panoramski obilazak najsevernije prestonice sveta čije ime znači „dimni zaliv’’. To su ime, navodno, Vikinzi dali prirodnoj luci kad su se oko 870. godine prvi put iskrcali na ostrvo. Panorama najznačajnijih znamenitosti grada kojim dominira, poput snega bela, Halgrimova crkva, monumentalna građevina na brežuljku i remek delo istaknutog islandskog arhitekte Gudjona Samuelsona. Od projekta (1937.) do konačnog završetka radova (1986.) protekla su desetleća, a grandiozne koncertne orgulje ugrađene su tek 1992. godine. Crkveni toranj (74 m visok) nije samo najviša građevina u Rejkjaviku već pruža i najljepši pogled na grad. Druga građevina koja privlači pažnju je Perlan, rezervoar tople vode sa velikom staklenom kupolom, pušten u pogon 1992. godine, koji snadbeva grad toplom vodom.Prolazak pored jezera Tjornin, gradske većnice, zgrade parlamenta, gradske luke, muzeja na otvorenom (Arbaer), Laugavegur šoping ulice… Po završetku obilaska odlazak u hotel. Smeštaj. Noćenje.
Dan 6
REJKJAVIK
(24.09.2023.) REJKJAVIK Doručak. Slobodan pre podne za individualni obilazak grada i kupovinu suvenira. U večernjim satima polazak autobusom u okolinu Rejkjavika u potrazi za Polarnom svetlošću. Odlazi se u nenaseljene i slabo osvetljene delove grada ili okolinu za koje, po prognozama, postoji mogućnost da se uoči polarna svetlost (pojava polarne svetlosti zavisi od vremenskih prilika). Za boravak na otvorenom i čekanje pojave polarne svetlosti obavezna je topla garderoba, kapa, šal i zimske čizme. Potom transfer na aerodrom.
Dan 7
BELGRADE
(25.09.2023.) REJKJAVIK – BEČ – BEOGRAD Poletanje za Beč (let OS 328) u 00:10 časova. Sletanje u Beč u 06:15 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 09:20 časova (let OS 735). Dolazak u Beograd u 10:25 časova.