BASKIJSKA TURA 13.10.2023.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA (Plaćanje u dinarima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

Napomena: dvokrevetne soba sa pomoćnim ležajem i jednokrevetne sobe se mogu dobiti isključivo na upit

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom na navedenim relaciji, aerodromske takse u trenutku pravljenja programa 138,86 evra (od toga EUR  44,00-YQ i EUR 17,50-YR  ne podležu refundaciji, a  takse 4.48-LG EUR, 0.98-RF EUR, EUR 19.38-RS, EUR 0.22-RS, EUR 09.10-DE, EUR 33.74-RA, EUR 5.56-JD, EUR 0.63-OG, EUR 3.27-QV su refundabilne), smeštaj u hotelima sa  4*  zvezdice u Bilbau, Pamploni i San Sebastijanu u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, ulaznice i obilazak muzeja Gugenhajm u Bilbau, usluge vodiča Kontiki Travel i lokalnih vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti Santander (cena od 125 €- izjašnjavanje prilikom rezervacije/ minimum za realizaciju je 15 prijavljenih), napojnica za vozača na turi (20€ po putniku), gradske takse za smeštaj, međunarodno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva lečenje i Covid-19.
 
SMEŠTAJ:
 
Bilbao: Occidental Bilbao 4* ili sličan    https://www.barcelo.com/en-ww/occidental-bilbao/
Hotel se nalazi pored Bazilike de Begonje; ima bazen na otvorenom i elegantne, klimatizovane sobe sa besplatnom upotrebom bežičnog interneta. Stari grad u Bilbau i park Ecebarija udaljeni su 15 minuta hoda.
Prostrane sobe su uređene u svetlim bojama i imaju TV sa ravnim ekranom i satelitskim kanalima, radni sto i elektronski sef. Sve imaju pribor za pripremu čaja i kafe, kao i moderna kupatila sa toaletnim priborom i fenom za kosu.
Raznovrstan doručak na bazi švedskog stola služi se svakodnevno. U hotelskom restoranu Kitchen služe se sveža jela lokalne i mediteranske kuhinje. U ponudi su takođe kafe-bar i foaje sa kaminom.
Do čuvenog Muzeja Gugenhajm stiže se za 5 minuta vožnje. Izložbeni centar Bilbao i Aerodrom Bilbao udaljeni su 15 minuta vožnje.
 
Pamplona: Maisonnave 4* ili sličan https://www.hotelmaisonnave.es/
Hotel je smešten u centru Pamplone, na 50 metara od gradske većnice i nadomak mnogih glavnih atrakcija kao što su katedrala, Plaza del Castillo i glavna tapas zona u gradu. Parkovi La Taconera i La Ciudadela su takođe u blizini. Godišnja ruta za trku bikova San Fermines prolazi kroz Gradski trg.
Hotel Maisonnave nudi besplatan bežični internet i besplatan pristup teretani i sauni. Sobe u Maisonnave-u su svetle i ukrašene toplim, opuštajućim neutralnim bojama. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sopstveno kupatilo.
 
San Sebastijan: Tres Reyes San Sebastian 4*  ili sličan  https://www.hotel3reyes.com/en/hotel-tres-reyes-san-sebastian/?gclid=EAIaIQobChMI4JysrIaw-wIV_wIGAB0Q_w3QEAAYAiAAEgJokPD_BwE 
Ovaj hotel ima restoran, sezonski otvoreni bazen, fitnes centar i bar. Među sadržajima su i recepcija koja radi 24 sata i posluga u sobi, kao i besplatan bežični internet u celom objektu.
 
Sobe imaju sopstveno kupatilo, dok neke sobe u hotelu imaju i prostor za sedenje. Doručak se služi na bazi švedskog stola.  Šetalište La Konča udaljeno je 4,9 km od hotela, dok je pozorište Viktorija Eugenija udaljeno 5,7 km.
 
ROK ZA PRIJAVLJIVANJE I UPLATU AKONTACIJE JE 31. JUL 2023. ILI DO POPUNE MESTA
Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mesta ni cena. Mole se putnici da provere tačno vreme leta dva dana pre polaska, na telefon 011/2098-000.
 
VAŽNA NAPOMENA:
 
• Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju biometrijsku putnu ispravu koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja EU. Nosiocima biometrijskih pasosa R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Državljani drugh zemalja se moraju raspitati u svom Ministarstvu inostranih poslova
 
• Prestaju da važe sva ograničenja za državljane Republike Srbije za ulazak u Kraljevinu Španiju u vezi sa Covid – 19. Preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaje na snazi, dok je nošenje maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama obavezno.
 
• Za ulazak u Francusku nisu potrebne zdravstvene propusnice, potvrde o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, ubedljiv razlog i izjava pod zakletvom da niste bolesni od COVID-a 19, bez obzira na zemlju iz koje dolazite.
 
• Savezna Republika Nemačka je ukinula pandemijska ograničenja i putnici više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus.

OPŠTE NAPOMENE:
 

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.
 
• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.
 
• Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.
 
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 20 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.
 
• Na letu Lufthanse dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 23kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8kg.
 
• Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.
 
• Sadržaj fakultativnih izleta podložan je izmeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, promenom radnog vremena i slično), i oni
nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, s obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.
 
• Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja agencije KonTiki Travel & Service d.o.o.

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA: 
Uplata akontacije od najmanje 40% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put (u slučaju promene kursa dinara, nenaplaćeni deo podleže promeni- valutna klauzula):
 
• gotovinski
 
• čekovima građana do 6 mesečnih rata
 
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina)
 
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata
 
• kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata
 
• kreditnim karticama banke Societe Generale moguće je plaćati do 12 jednakih mesečnih rata
 
• preko računa
 
• kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom)
 
• administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO)

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A , po polisi br. IM-0012288, počev od 01.10.2022. godine, kod osiguravajuce kuce GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd.  Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon + 381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br 165 d ili na e mail: office@globos.rs.                   

Program broj 4 od 17.07.2023

Licenca OTP 122/2021 od 13.10.2021.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Kategorija licence  A
Kon Tiki Travel &Service doo Beograd- Stari grad, Kolarčeva br.3

BASKIJSKA TURA Španija/Bilbao
BASKIJSKA TURA-
 
 

Spisak hotela na Baskijskoj turi


   
 

SMEŠTAJ NA POLASKU 13.10.2023:

Bilbao: Occidental Bilbao 4* ili sličan https://www.barcelo.com/en-ww/occidental-bilbao/
Hotel se nalazi pored Bazilike de Begonje; ima bazen na otvorenom i elegantne, klimatizovane sobe sa besplatnom upotrebom bežičnog interneta. Stari grad u Bilbau i park Ecebarija udaljeni su 15 minuta hoda. Prostrane sobe su uređene u svetlim bojama i imaju TV sa ravnim ekranom i satelitskim kanalima, radni sto i elektronski sef. Sve imaju pribor za pripremu čaja i kafe, kao i moderna kupatila sa toaletnim priborom i fenom za kosu. Raznovrstan doručak na bazi švedskog stola služi se svakodnevno. U hotelskom restoranu Kitchen služe se sveža jela lokalne i mediteranske kuhinje. U ponudi su takođe kafe-bar i foaje sa kaminom. Do čuvenog Muzeja Gugenhajm stiže se za 5 minuta vožnje. Izložbeni centar Bilbao i Aerodrom Bilbao udaljeni su 15 minuta vožnje.

Pamplona: Maisonnave 4* ili sličan https://www.hotelmaisonnave.es/
Hotel je smešten u centru Pamplone, na 50 metara od gradske većnice i nadomak mnogih glavnih atrakcija kao što su katedrala, Plaza del Castillo i glavna tapas zona u gradu. Parkovi La Taconera i La Ciudadela su takođe u blizini. Godišnja ruta za trku bikova San Fermines prolazi kroz Gradski trg. Hotel Maisonnave nudi besplatan bežični internet i besplatan pristup teretani i sauni. Sobe u Maisonnave-u su svetle i ukrašene toplim, opuštajućim neutralnim bojama. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sopstveno kupatilo.

San Sebastijan: Tres Reyes San Sebastian 4* ili sličan https://www.hotel3reyes.com/en/hotel-tres-reyes-san-sebastian/?gclid=EAIaIQobChMI4JysrIaw-wIV_wIGAB0Q_w3QEAAYAiAAEgJokPD_BwE
Ovaj hotel ima restoran, sezonski otvoreni bazen, fitnes centar i bar. Među sadržajima su i recepcija koja radi 24 sata i posluga u sobi, kao i besplatan bežični internet u celom objektu. Sobe imaju sopstveno kupatilo, dok neke sobe u hotelu imaju i prostor za sedenje. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Šetalište La Konča udaljeno je 4,9 km od hotela, dok je pozorište Viktorija Eugenija udaljeno 5,7 km.


SMEŠTAJ NA POLASKU 31.12.2023.

Bilbao: Barcelo Bilbao Nervion 4* ili sličan https://www.barcelo.com/en-ww/barcelo-bilbao-nervion/
Hotel se nalazi na 250 metara od mosta Kalatrava i na 10 minuta hoda od Gugenhajm muzeja. On nudi udobne, moderne sobe sa besplatnim bežičnim internetom.
Sobe hotela Barcelo Bilbao Nervion su klimatizovane i imaju satelitsku televiziju, mini-bar i radni sto i privatna kupatila koja imaju fen za kosu.
Restoran Ibaizabal služi baskijska i internacionalna jela. B-Lounge služi grickalice i pića.
Hotel ima recepciju koja radi 24 časa, što vam omogućava veću fleksibilnost tokom vašeg boravka. Takođe možete iznajmiti bicikl ili automobil na recepciji.
Barcelo Bilbao Nervion se nalazi pored šarmantnog starog grada Bilbaa, gde možete pronaći brojne pintko restorane. Glavne trgovačke ulice udaljene su 5 minuta hoda.
Železnička stanica Bilbao udaljena je oko 10 minuta hoda od Nerviona.

Pamplona: Maisonnave 4* ili sličan https://www.hotelmaisonnave.es/
Hotel je smešten u centru Pamplone, na 50 metara od gradske većnice i nadomak mnogih glavnih atrakcija kao što su katedrala, Plaza del Castillo i glavna tapas zona u gradu. Parkovi La Taconera i La Ciudadela su takođe u blizini. Godišnja ruta za trku bikova San Fermines prolazi kroz Gradski trg.
Hotel Maisonnave nudi besplatan bežični internet i besplatan pristup teretani i sauni. Sobe u Maisonnave-u su svetle i ukrašene toplim, opuštajućim neutralnim bojama. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sopstveno kupatilo.

San Sebastijan: Tres Reyes San Sebastian 4* ili sličan https://www.hotel3reyes.com/en/hotel-tres-reyes-san-sebastian/?gclid=EAIaIQobChMI4JysrIaw-wIV_wIGAB0Q_w3QEAAYAiAAEgJokPD_BwE
Ovaj hotel ima restoran, sezonski otvoreni bazen, fitnes centar i bar. Među sadržajima su i recepcija koja radi 24 sata i posluga u sobi, kao i besplatan bežični internet u celom objektu.
Sobe imaju sopstveno kupatilo, dok neke sobe u hotelu imaju i prostor za sedenje. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Šetalište La Konča udaljeno je 4,9 km od hotela, dok je pozorište Viktorija Eugenija udaljeno 5,7 km.
 
 


 
 
 

Spisak hotela na Baskijskoj turi


   
 

SMEŠTAJ NA POLASKU 13.10.2023:

Bilbao: Occidental Bilbao 4* ili sličan https://www.barcelo.com/en-ww/occidental-bilbao/
Hotel se nalazi pored Bazilike de Begonje; ima bazen na otvorenom i elegantne, klimatizovane sobe sa besplatnom upotrebom bežičnog interneta. Stari grad u Bilbau i park Ecebarija udaljeni su 15 minuta hoda. Prostrane sobe su uređene u svetlim bojama i imaju TV sa ravnim ekranom i satelitskim kanalima, radni sto i elektronski sef. Sve imaju pribor za pripremu čaja i kafe, kao i moderna kupatila sa toaletnim priborom i fenom za kosu. Raznovrstan doručak na bazi švedskog stola služi se svakodnevno. U hotelskom restoranu Kitchen služe se sveža jela lokalne i mediteranske kuhinje. U ponudi su takođe kafe-bar i foaje sa kaminom. Do čuvenog Muzeja Gugenhajm stiže se za 5 minuta vožnje. Izložbeni centar Bilbao i Aerodrom Bilbao udaljeni su 15 minuta vožnje.

Pamplona: Maisonnave 4* ili sličan https://www.hotelmaisonnave.es/
Hotel je smešten u centru Pamplone, na 50 metara od gradske većnice i nadomak mnogih glavnih atrakcija kao što su katedrala, Plaza del Castillo i glavna tapas zona u gradu. Parkovi La Taconera i La Ciudadela su takođe u blizini. Godišnja ruta za trku bikova San Fermines prolazi kroz Gradski trg. Hotel Maisonnave nudi besplatan bežični internet i besplatan pristup teretani i sauni. Sobe u Maisonnave-u su svetle i ukrašene toplim, opuštajućim neutralnim bojama. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sopstveno kupatilo.

San Sebastijan: Tres Reyes San Sebastian 4* ili sličan https://www.hotel3reyes.com/en/hotel-tres-reyes-san-sebastian/?gclid=EAIaIQobChMI4JysrIaw-wIV_wIGAB0Q_w3QEAAYAiAAEgJokPD_BwE
Ovaj hotel ima restoran, sezonski otvoreni bazen, fitnes centar i bar. Među sadržajima su i recepcija koja radi 24 sata i posluga u sobi, kao i besplatan bežični internet u celom objektu. Sobe imaju sopstveno kupatilo, dok neke sobe u hotelu imaju i prostor za sedenje. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Šetalište La Konča udaljeno je 4,9 km od hotela, dok je pozorište Viktorija Eugenija udaljeno 5,7 km.


SMEŠTAJ NA POLASKU 31.12.2023.

Bilbao: Barcelo Bilbao Nervion 4* ili sličan https://www.barcelo.com/en-ww/barcelo-bilbao-nervion/
Hotel se nalazi na 250 metara od mosta Kalatrava i na 10 minuta hoda od Gugenhajm muzeja. On nudi udobne, moderne sobe sa besplatnim bežičnim internetom.
Sobe hotela Barcelo Bilbao Nervion su klimatizovane i imaju satelitsku televiziju, mini-bar i radni sto i privatna kupatila koja imaju fen za kosu.
Restoran Ibaizabal služi baskijska i internacionalna jela. B-Lounge služi grickalice i pića.
Hotel ima recepciju koja radi 24 časa, što vam omogućava veću fleksibilnost tokom vašeg boravka. Takođe možete iznajmiti bicikl ili automobil na recepciji.
Barcelo Bilbao Nervion se nalazi pored šarmantnog starog grada Bilbaa, gde možete pronaći brojne pintko restorane. Glavne trgovačke ulice udaljene su 5 minuta hoda.
Železnička stanica Bilbao udaljena je oko 10 minuta hoda od Nerviona.

Pamplona: Maisonnave 4* ili sličan https://www.hotelmaisonnave.es/
Hotel je smešten u centru Pamplone, na 50 metara od gradske većnice i nadomak mnogih glavnih atrakcija kao što su katedrala, Plaza del Castillo i glavna tapas zona u gradu. Parkovi La Taconera i La Ciudadela su takođe u blizini. Godišnja ruta za trku bikova San Fermines prolazi kroz Gradski trg.
Hotel Maisonnave nudi besplatan bežični internet i besplatan pristup teretani i sauni. Sobe u Maisonnave-u su svetle i ukrašene toplim, opuštajućim neutralnim bojama. Sve sobe imaju TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i sopstveno kupatilo.

San Sebastijan: Tres Reyes San Sebastian 4* ili sličan https://www.hotel3reyes.com/en/hotel-tres-reyes-san-sebastian/?gclid=EAIaIQobChMI4JysrIaw-wIV_wIGAB0Q_w3QEAAYAiAAEgJokPD_BwE
Ovaj hotel ima restoran, sezonski otvoreni bazen, fitnes centar i bar. Među sadržajima su i recepcija koja radi 24 sata i posluga u sobi, kao i besplatan bežični internet u celom objektu.
Sobe imaju sopstveno kupatilo, dok neke sobe u hotelu imaju i prostor za sedenje. Doručak se služi na bazi švedskog stola. Šetalište La Konča udaljeno je 4,9 km od hotela, dok je pozorište Viktorija Eugenija udaljeno 5,7 km.
 
 


 

Španija i Francuska

BASKIJSKA TURA

BILBAO –VITORIA GASTEIZ–PAMPLONA–SAN    SEBASTIJAN–BIJARIC-GERNIKA– BILBAO

Polazak: 13. oktobar 2023/ Povratak: 19. oktobar 2023.
7 dana (6 noćenja)– avionom i autobusom 

VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Baskija, smeštena na krajnjem sveroistoku kantabrijske obale, svojim veličanstvenim plažama, ravnicama i zelenim brdima, ruralnom arhitekturom, mesto je jedne od najstarijih evropskih nacija. Ovo je regija koja, kako u proleće, tako i tokom leta, zbog izuzeno vlažne i promenljive atlantske klime obiluje nepreglednim zelenim brežuljcima. Zahvaljujući industrijskom razvoju spada u jedno od najrazvijenijih regiona Evrope, što čini da životni standard u Baskiji bude nešto viši u odnosu na ostatak zemlje. Baskija ili Euskal Herria na baskijskom jeziku, koji Baskijci nazivaju ,,euskara”, oblast je koja se prostire u jednom delu krajnjeg jugozapada Francuske (manjim delom) i severozapadnog dela Španije (većim delom). Baskijci se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od suseda. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je najzanimljivija teorija pojedinih naučnika koji ih smatraju direktnim potomcima prastanovnika ledenog doba.

Dan 1
BELGRADE
(13.10.2023) BEOGRAD–MINHEN–BILBAO Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Kon Tiki Travel u 11:00 časova. Poletanje za Minhen u 13:05 časova (let LH1735). Dolazak u 14:40 časova. Nastavak putovanja za Bilbao u 15:45 časova (let LH1828). Dolazak u Bilbao u 18:00 časova. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 2
BILBAO
(14.10.2023) BILBAO Doručak. Odlazak u razgledanje grada. Bilbao je uspešan spoj bogatog industrijskog i kulturnog nasleđa, jedan od najzanimljivijih gradova severne Španije. Vožnja do starog grada i razgledanje pešice: most San Anton i crkva Sv. Antona „Casco Viejo“ - stara četvrt smeštena na obali reke Nervion koju čine slikovitih „7 ulica“, neobarokna zgrada pozorišta Ariaga sagrađenog po uzoru na parisku Operu, Novi trg, Palata Arana iz XVI veka-najstarija palata u Bilbau, zeleznicka stanica „La Konkordija“, Gradska kuca, Salve most, most čuvenog valensijanskog arhitekte Kalatrave, do prekrasnog zdanja Muzeja Gugenhajm. Ovo remek delo savremene arhitekture, sagrađeno je 1997.g., po ideji arhitekte Franka Gerija, smešten na obali reke Nervion i podignut šesnaest metara iznad ostatka grada, jedna je od najlepših građevina savremene arhitekture. Obilazak muzeja Gugenhajm. Stalna postavka muzeja sadrži umetničku zbirku značajnih umetnika XX veka. Fondacija Solomona R. Gugenhajma jedna je od najboljih privatnih kolekcija na svetu koja sadrži radove najznačajnijih umetnika XX i XXI veka. Individualni povratak u hotel. Noćenje.
Dan 3
PAMPLONA
(15.10.2023) BILBAO-VITORIA GASTEIZ-PAMPLONA (oko 210 km) Doručak. Polazak autobusom prema gradu Vitoria Gasteiz, administrativnom sedištu Baskije i provincije Alava. Vožnja živopisnim predelima Baskije do grada, koji je na razmeđi puteva, vekovima, imao izuzetan istorijski i geostrategijski značaj. Vitoria je grad u kojem se nalazi najviše zelenila po stanovniku u državi, zbog čega je proglašena Evropskom prestonicom zelenila 2012, ali i grad sa najbolje sačuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Stari grad delimično je okružen zidom sagrađenim u XI veku. Veoma je zanimljivo staro jezgro grada; srednjovekovne zidine, Trg Španije, Kasa del Kordon-nekada vlastelinska kuća sagrađena u gotskom stilu, sa tornjem iz XIII veka,Trg Virhen Blanka u koji se ulivaju neke tipične ulice starog dela grada, okružene kućama sa zastakljenim terasama. Ovaj deo grada čine i biseri baskijske renesansne arhitekture. kao što su: Palata Bendanja, Palata Ajuria Enea-sedište baskijske autonomne vlade i gotska Katedrala Sv Marija iz XIV veka koja čuva vredna dela Rubensa i Van Dajka. Slobodno vreme za šetnju i razgledanje. Nastavak putovanja za Pamplonu, koja je bila i ostala jedan od važnih gradova na putu hodočašća za grad Santijago u Galiciji. Pamplona je poznata po slavnoj trci sa bikovima, festivalu San Fermin, koji se održava svake godine 6. jula i koji je poslužio kao inspiracija slavnom Hemingveju za roman ,,Sunce se ponovo rađa“. Glavni biseri grada su Gradska tvrđava iz XVI veka, koja je prvobitno imala pentagonalni oblik i čiji ostaci se nalaze u blizini trga Kastiljo, Korida, Palata Navara- sedište vlade, Katedrala Sv Marija kraljevska iz XIII veka u kojoj su krunisani kraljevi Navare i u kojoj se nalazi mauzolej kralja Karla III, nadbiskupska palata iz XVIII veka, barokna zgrada gradske skupštine, crkva Sv. Nikolasa,Palata Navara, Portal Francuske. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 4
SAN SEBASTIJAN
(16.10.2023) PAMPLONA-SAN SEBASTIJAN (oko 85 km) Doručak. Polazak autobusom za San Sebastijan. Vožnja zelenim, brdovitim predelima do obale Kantabrijskog mora. San Sebastijan, evropska prestonice kulture 2016. g, poznato je mondensko letovalište evropske aristokratije s kraja XIX veka, sedište filmskog festivala ,,Zlatna školjka,, i svetska destinacija za gurmane. Lepota prirodnog položaja San Sebastijana (smešten između reke i zaliva),grada koji se svojim zlatnim, peščanim plažama spušta ka zalivu La Konča (La Concha), omeđenog brdima - Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull) sa statuom Hrista, može se uporediti samo sa jednim gradom na svetu - sa Rio de Žaneirom. Panoramska vožnja gradom s pogledom na brdo Igeldo, zaliv Školjka, ostrvce Santa Klara, Palata Miramar, Pozorište Viktorija Eugenija, most Santa Katalina, četvrt Koros, novi kulturni i kongresni centar Kursal (Kursaal)– moderna zgrada od stakla i aluminijuma na plaži Suriola. Nastavak obilaska pešice starog dela grada; Gradska većnica smeštena u blizini obale, originalno je izgrađena kao Kursal Konferencijski centar, Novi prolaz, Bazilika Santa Marije del Coro, Trga Ustava, La Koncha Promenada i Miramar palata. Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 5
BILBAO
(17.10.2023) SAN SEBASTIJAN-SEN ŽAN DE LUS -BIJARIC-BERMEO-GERNIKA-BILBAO (oko 270km) Doručak. Vožnja autobusom uz obalu Baskijskog zaliva do Bijarica u francuskoj Baskiji. Po ulasku u francusku Baskiju kraće zaustavljanje u poznatom letovalištu Sen Žan de Lus (Saint-Jean-de-Luz), smeštenom na Atlantskoj obali. U ovom, nekada ribarskom mestu, sa šarmantnim starim gradskim jezgrom i najlepšom baskijskom crkvom posvećenom Sv. Ivanu Krstitelju, održano je venčanje Kralja Sunca, Luja XIV. sa španskom infantkinjom Marijom-Terezom. U spretnom stapanju stilova koji odaju radost življenja, toliko svojstven južnoj Franuskoj, sagrađeni su brojni letnikovci i vile. Mesto je poznato i po staroj čokolateriji porodice Adam, još iz 1660 god., u kojoj su počeli da se proizvode makaroni (kolačići od badema). Ova radnja postoji i danas na glavnom trgu i čuva originalni recept kolača. Nakon kraće pauze nastavak vožnje do Bijarica, ekskluzivnog i najlepšeg letovališta francuske atlantske obale, simbola bogatstva s početka XX veka.U prošlosti je privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo; Kraljicu Nataliju i Dragu Mašin, Napoleona III, Gari Kupera, Frenka Sinatru. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i odmor. Povratak prema španskom delu Baskije, prema Bilbau i Gerniki.Vožnja delom divlje kantabrijske obale Španije. Ova oblast je osim po brojnim rezervatima prirode, pašnjacima, poznata i po razvijenoj elektro i automobilskoj industriji.Kraće pauze radi odmora. Putovanje prema mestu Gernika, svetski slavnom nakon što je Pablo Pikaso ovekovečio na svom platnu nacističko bombardovanje mesta u suton drugog svetskog rata. Ovo Pikasovo najpoznatije platno izloženo je u madridskom muzeju Reina Sofia. Po dolasku šetnja gradićem, upoznavanje sa istorijatom grada, Parlamenta i slavnog hrasta ispod koga se nalaze drevni zapisi baskijske regije. Nastavak putovanja za Bilbao. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 6
BILBAO
(18.10.2023) BILBAO-SANTANDER-BILBAO (oko 205 km) Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet do pokrajine Kantabrije i njenog glavnog grada Santandera.Vožnja obalom Kantabrijskog mora . Smeštena između mora i kantabrijskih planina u zaleđu, poznata po bujnoj vegetacijii, Kantabrija je u potpunosti zaslužila epitet ,, zelena Španija”. Grad Santander, smešten na obali mora, u širokom zalivu okrenutom prema jugu, između dve pokrajine Baskije i Asturije, u XIX veku bilo je poznato mondensko mesto, stecište španske aristokratije. Danas je Santander lep i miran grad okružen sa 11 prelepih plaža i puno parkova. Vožnja duž obale zaliva gde se nalaze vile i letnjikovci do luke i centra grada . Obilazak centra grada: ulica i park Pereda sa mnoštvom vila i plemićkih zgrada iz XVIII veka sa doksatima, tako karakterističnim za arhitekturu severne Španije, Spomenik Peredi, poznatom kantabrijskom piscu, gotska katedrala građena između XII i XVIII veka, i dr. Poseta vinarije sa degustacijom lokalnog vina. Povratak u Bilbao. Noćenje.
Dan 7
BELGRADE
(19.10.2023) BILBAO-MINHEN-BEOGRAD Doručak. Transfer do aerodroma. Poletanje za Minhen u 11:30 časova (let LH1825). Dolazak u 13:40 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 15:05 časova (let LH1736). Dolazak u Beograd u 16:35 časova.