Call Center
011 / 2098-000
Pon.–pet. 09–20h, Sub.10 –15h
info@kontiki.rs
KALAMATA, KIPARISIJA, KALO NERO
 
KALAMATA

Na jugozapadu Peloponeza smešten je region Mesenija sa gradićem Kalamatom kao administrativnim centrom. Klima je prava mediteranska sa toplim letima koja se sa lakoćom podnose zahvaljujući svežem morskom povetarcu. Ovaj slikoviti grad se naziva i prestonicom maslina. Grci znaju da je Kalamata  ne samo po broju maslinjaka već i po kvalitetu maslinovog ulja nenadmašna ne samo u njihovoj zemlji već i šire. Bogato istorijsko nasledje formirano je tokom vekova. Deo Grčke postala je tek početkom 19. veka. Medjunarodni aerodrom je udaljen od grada samo sedam kilometara,tako da transfer od aerodroma traje nekih 15ak minuta.Prema zanimljivoj mitskoj priči, osnivač grada je bio Faris, sin boga sunca Hermesa.  Savremena ime,  Kalamata, prvi put se  javlja u vreme vladavine barona Vilarduena kome se neobično dopao njegov  izgled. Početrom 19. veka, grupa grčkih partizana je baš odatle počela borbu za oslobodjenje od Osmanske imperije. Od tada se 25.mart slavi kao nacionalni praznik u celoj Grčkoj, Dan nezavisnosti. Turistička sezona u Kalamati i okruženju se proteže tokom cele godine. Mnogi Evropljani a posebno Skandinavci, dolaze zimi u Kalamatu zbog “opuštajuće atmosfere”,dok je leti priča potpuo drugačija.Gradić je živ I pun lokalaca I turista koji bukvalno prelpave tavernice po svim uličicama I trgovima živopisne Kalamate. Duž obale se proteže najveći broj hotela. Plaže su uglavnom pečćano-šljunkovite. More je vrlo čisto, a infrastruktura na visokom nivou. Izuzev srednjovekovnih zdanja koja su odolela vremenu u Kalamati postoji I moderniji deo pešačke zone prepun modernih kafića,restorana I svetski poznatih prodavnica. Ipak, da bi se stekla slika grada i magija obale, najbolje je popeti se na srednjevekovnu, franačku tvrdjavu.

KIPARISIJA

Kiparisija, smeštena na zapadnom delu Peloponeza udaljena oko 60 km od Kalamate,  sudar je suprotonosti, miks prošlog i sadašnjeg. Čaroliju ovog malog grada čini i okolina sa bezbroj stabala čempresa koji daruju maksimanln opuštenost ukrašenu tišinom. Kažu da maštoviti, i ne samo oni, u starom gradu mogu  utonuti u snove iz prošlosti zamišljajući ljude kako  žure popločanim  ulicama i s  brigama na licu.Tvrđava Kiparisije koja se nalazi u starom delu grada,idealno je mesto za uživanje u prelepom pogledu uz domaću grčku kafu.

Drugi deo Kiparisije je moderan i razvijen. U novom delu gotovo i da nema mesta za antiku jer je sve podređeno savremenoj civilizaciji, odnosno  hotelima i prelepim plažama,od kojih je napoznatija široka,peščana plaža Ai Lagoudis,koja se našla na spisku najlepših plaža Peloponeza.Unutar mesta tu su još I brojne prodavnice, restorani i barovi s  brojnim i ugalvnom bezbrižnim gostima.

KALO NERO

Kalo Nero ili u prevodu ‘DOBRA VODA’ jedno je od najpoznatijih primorskih mesta na Peloponezu. Najveći adut mestašca Kalo Nero, koje je od aerodroma u Kalamati udaljeno oko 65 km ili nekih sat vremena vožnje, jeste zapravo samo more koje je izuzetno čisto i pleni svojom kristalno plavom bojom. Nije slučajno Kareta-Kareta kornjača izabrala baš ovaj deo kao svoje prirodno stanište(pored priobalnog dela na ostrvu Zakintos).Upravo ovo je razlog što je plaža mesta Kalo Nero svrstana u zaštićene prirodne regije Grčke pod nazivom Natura.

Izuzev čistog mora, obalu ukrašava i dug ,široki peščani sprud koji se pruža još dosta van mesta.Brojne tavernice,barovi na plaži, prodavnice lokalnih proizvoda kao i odlični riblji restorani još jedna su adut posete ovog mirnog,priobalnog mestašca.