ATINSKA RIVIJERA I LUTRAKI
 

Oni koji još uvek razmišljaju koja turistička destinacija će ovog leta zadovoljiti potrebu sunčanja i kupanja na peščanim plažama koje su godinama unazad omiljeno mesto svetski poznatih ličnosti, a sa druge strane mesto koje nudi brojne sadržaje ako ste poželeli aktivan odmor i uz sve to nedaleko ste od glavnog grada Grčke, pravi izbor za vas je predgrađe Atine – Glifada. Ovo letovalište jedno je od najelegantnijih mesta u ovom podneblju zbog čega je i ponelo epitet Atinska rivijera.

Nekada omiljeno turističko mesto Atinjana, a danas turisti iz svih delova sveta uživaju u urbanom letovalištu na obalama Saronskog mora. Od centra Atine, ovo letovalište udaljeno je samo 15 kilometara što pruža mogućnost fakultativnih izleta koji podrazumevaju upoznavanje sa istorijom i arhitekturom grada, ali i sve pogodnosti i ugođaje koje jedna prestonica može da ponudi. Glifada je inače samo centralni deo Atinske rivijere koju još još čine par manjih mesta kao što su Paljo Faliro, Alimos, Eliniko, Vula, Vuljagmeni i Anavissos.

Apolonova obala, kako je još nazivaju, se osim divljih peščanih plaža smeštenih duž obale u kamenim uvalama i uređenim plažama odlikuje idealnom mediteranskom klimom i bujnom prirodom. Brojne prodavnice za šoping, restorani sa različitim kuhinjama i bogat noćni provod, sasvim sigurno će zadovoljiti sve ono što savremeni turista traži. Suvišno je reći da jedno ovakvo mesto obiluje luksuznim vilama i hotelima sa najvišim ocenama tako da grešku sigurno nećete napraviti prilikom izbora vašeg smeštaja.

Još jedno letovalište koje se takođe nalazi blizu Atine, na nekih 45 minuta vožnje auto – putem je bilo jedno od najcenjenijih banjskih lečilišta u antičkoj Grčkoj. U pitanju je Lutraki. Poznat kao kolevka drevne grčke civilizacije, smešten na moru grad je prepoznatljiv kao veoma primamljiva destinacija lokacijski i sadržajno. Prelepo šetalište duž obale na kojem su smešteni brojni kafići, prodavnice sa suvenirima, cvećare i restorani nastavlja se na glavnu gradsku ulicu koja se završava na gradskom trgu. Kristalno čisto more sa šljunkovitim plažama, termalni izvori, vodopadi, Plavo jezero i brojni fakultativni izleti do Atine upotpuniće vaš doživljaj na putovanju i opravdati očekivanja koja imate o jednoj ovakvoj destinaciji.