Call Center
011 / 2098-000
Pon.–pet. 09–20h, Sub.10 –15h
info@kontiki.rs
NAŠA PREPORUKA ZA IZLETE


ARGOLIDA – ROMANTIČNIM STAZAMA DREVNE GRČKE

(Korint, Korintski Kanal, Mikena, Nafplion, Epidaurus)

Dan započinjemo odlaskom do Korintskog kanala koji spaja Egejsko i Jonsko more.

Prokopavanjem ovog kanala 1893. poluostrvo Peloponez postalo je ostrvo. Veliki poduhvat poceo je 1881. Kanal je izgrađen u pravoj liniji i dug je šest kilometara i 343 metra. Preko Korintskog kanala postavljena su i dva mosta. Jedan za železnički, a drugi za drumski saobraćaj. Putovanje se nastavlja odlaskom do drevne Mikene, najstarijeg grada na tlu Evrope o kome je pisao čuveni Homer uz obilazak mikenskog grada, kruga grobnica, Lavlje kapije i Atrejeve riznice. Kroz plantaže narandži i citrusa, stiže se zatim do Nafpliona, prelepog primorskog grada koji je za vreme Prve grčke republike, od 1821. godine, bio i prestonica Grčke. Predviđeno je da se prošetate do luke i kroz uske uličice ovog mediteranskog mesta, čija se arhitektura uz originalne građevine duboko oslanja na stil Venecije odnosno Mletacke republike. U nastavku se pravi pauza za ručak koji nije uključen u cenu. Sledi, zatim, i odlazak do Epidaura, najpoznatijeg svetilišta boga medicine Eskulapa i gradića sa čuvenim pozorištem čije je gledalište usečeno u brdo i gde svi posetioci, od prvog do 53. reda, sve što se izgovara podjednako dobro čuju. Njegova akustika ni posle 24 veka nije otkrivena. Sagradio ga je Poliklet  Mlađi u 4. veku p.n.e. a akustika se najcešće povezuje sa neobičnim strujanjem vazduha. Danas, tokom letneg festivala, u njemu nastupaju velikani muzike i pozorišne scene iz celog sveta. Okvirno vreme trajanja izleta je osam i po časova. Ulaznice za obilazak Mikene i Epidaurusa dodatno se naplaćuju.

OLIMPIJA

Putnici iz Kalamate susreću se sa ostatkom grupe iz Kiparisije i Kala Nera I nastavljaju put drevne Olimpije.Na zapadu Peloponeza, u podnožju planine Kronos, smešteno je celom svetu znano selo Olimpija. Istorija beleži da su se na obalama reka Alfeos i njene pritoke Kladeos, od 776 g.p.n.e. do 393 godine naše ere, održavale antičke Olimpijske igre u čast boga Zevsa. U periodu od 1169 godina na prostorima drevne Elide su održane 290 puta sve dok ih rimski imperator Teodosije I, kao paganske običaje, nije ukinuo.U antičkoj Grčkoj predstavljale su grandiozan dogadjaj posvećen božanstvima i sportu. Kompleks organizovan za njihovo održavanje, bio je upečatljiv po obimu i lepoti. Čak i sada, uprkos značajnim razaranjima, nije teško zamisliti njegovu nekadašnju geandioznst. Delimično su očuvani gimnastirion i palestra nemenjeni treninzima sportista, hramovi Here odnosno Zevsa u kom je nekada stajala njegova velika statua, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Tu je i  Altisa, sveti prostor gde su upisivana imena svih pobednika kao i prvi olimpijski stadion. Prema tradiciji obnovljenoj 1928. godine, ispred Herinog hrama se svake četvrte godine, tokom zanimljive ceremonije, pali olimpijski plamen i prenosi u Atinu a zatim i u grad  koji je te godine domaćin.Na našem izletu imaćete prilike da uz vodiča obiđete lokalitet I čujete još više detalja I zanimljivih činjenica vezanih za drevnu Olimpiju.prosecno vreme trajanja izleta je oko 5 h(sa vožnjom).Ulaznice na lokalitet se doatno naplaćuju na licu mesta.

PEĆINE DIROS

Nedaleko od Gitiona, 90 kilometara od Kalamate, nalazi se jedna od najlepših prirodnih atrakcija Grčke, pećine Diros. Pod zemljom su u strvari tri pećine: Glifada (ili Vlihada), Alepotripa i Katafigio. Dve su, za sada, nedovoljno ispitane i nepristupačne za posetioce. U funkciji je samo  Glifada. Njena jedinstvenost je  veliko podzemno jezero koje je čini jednom od najlepših na svetu te vrste. U pećini su nedavno pronadjena dva skeleta, muški i ženski, položeni na bok i u zagrljaju. Datiraju iz perioda od pre šest hiljada godina. Otkriveni su prilikom iskopavanja  u pećini Alepotripa (u prevodu „lisičja pećina“). Ujedno grob u kome su pronadjeni  ljubavnici, postao je najstariji u Grčkoj.Glavna atrakcija za posetioce  pećine je plovidba  jezerom. Obilazak traje oko 40 minuta. Za to vreme se prelazi čamcem oko 2,5 km po pećini Glifada ukrašenoj stalagmitima i stalaktitima, niskim prolazima u kojima se treba saginjati ili okrenuti na stranu da bi se ugledao tračak dnevne svetlosti. Poseta pećini zavisi od vodostaja. Prosečno vreme trajanja izleta koji ide uz pratnju vodiča na srpskom jeziku je oko 6h uz vožnju I obilazak pećine. Ulaznice na lokalitet se doatno naplaćuju na licu mesta.

SPARTA I MISTRA

Sparta je u drevnim vremenima bila jedan od najvažnijih vojnih i političkih centara Peloponeza. Većina  stanovnia imala je status robova a reč „sparta“se odavno odomaćila u grčkom jeziku i znači strogo, čak i surovo obrazovanje mladića.

U modernoj Sparti živi oko 18.000 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, odnosno gajenjem maslina i agruma. Od starog grada nije mnogo toga sačuvano. Vidljive su samo ruševine hrama i mali arheološki muzej.

Međutim, samo osam kilometara dalje je čuveni stari grad Mistra. Istoimenu tvrđavu sagradio je franački vladar Giljom II Valarduen, vojvoda od Moreje.Zatim je pao u ruke vizantijskih imperatora Paleologa koji su ga pretvorili u blistav grad. Ovde su povratili izgubljenu moć i uspostavili despotizam nad većom delom Peloponeza, koji je trajao dva veka. Donji grad nalazi se na padinama brda okruženog drevnom tvrdjavom. Mnoge pravoslavne crkve oblika upisanog krsta, sa pet kupola i zidova prekrivenih freskama izgledaju kao da rastu iz zemlje. U Mistri je krunisan Konstantin II Paleolog, poslednji imperator Istočnog rimskog carstva. Atrakcija su i Mitropolija sa crkvom Svetog Dimitrija, odnosno dvor vojvode i manastir Vrontonion iz 14. veka. Izelt je poludnevni.Sparta I Mistra se obilaze uz vodiča na srpskom jeziku.

KRSTARENJE PILOS-METHONI

Zaliv Navarino smešten je na obali Mesenije na jugozapadu Peloponeza.Upravo odavde kreće naše krstarenje.tokom krstarenja predviđeno je nekoliko pauza za kupanje na najlepšim plažama mesinskog zaliva. Vrhunski eko sistem netaknute prirode i prekrasnih pejzaža. Ukras ovog dela je grad Pilos, u istoriju sveta upisan kao mesto  pomorske bitke između grčko flotile podpomognute saveznicima i turske vojske. Golim okom iz grada se vidi ostrvo Svaktiria popred kojeg je 20.oktobra 1827. godine vođen završni čin borbe okončane porazom Otomanskoegipatske flote. Predviđena je pauza u samom gradu od oko 40 min.

Spomenik izgrađen u čast ove bitke je na Trgu tri admirala. U neposrednoj blizini smomenika je stablo starog platana posadjenog 1880. godine. Nakon Pilosa,predviđen je obilazak tvrđave Methoni,jedne od najznačajnijih tvrđava Grčke koja datira iz srednjeg veka,koja je veoma dobro odolela vekovima.Od prirodnih lepota glavno mesto zauzima mali ali neverovatno lep zaliv Voidokilija.Izlet ide uz pratnju vodiča na srpskom jeziku. Tranjanje izleta je oko 8h.

Organizator izleta je inostrani partner organizatora putovanja. Precizan datum odvijanja izleta, vreme trajanja i vreme polaska na izlet saopštiće Vam naš predstavnik na destinaciji.

Do promene programa i trajanja izleta može doći usled vremenskih nepogoda, gužvi u saobraćaju, štrajkova ili drugih nepredviđenih okolnosti.