DIREKTNIM LETOVIMA DO GRČKIH OSTRVA UZ KONTIKI
 

Našu priču o grčkim ostrvima počinjemo sa očaravajućim Skijatosom. Malo ostrvo, jedno od ostrva Sporada u Egejskom moru, odlikuje se najlepšim peščanim plažama, kristalno čistim morem i bogatstvom borove šumove. Jedna od najlepših plaža Mediterana je Kukunaries koja se nalazi upravo na ovom ostrvu. Pristupačna je i do nje se stiže veoma lako. Osim gradskih linija, ukoliko ste smešteni u blizini, do nje možete i pešačiti. Ostrvo je malo što pruža veliku uštedu vremena za sve obilaske koje planirate, a tu su i već pomenute gradske linije koje povezuju celo ostrvo. Još jedna od prednosti ostrva je što poseduje sopstveni aerodrom, a direktan čarter let iz Beograda do Skijatosa traje samo sat vremena.

Na samo sat vremena prijatne plovidbe od ostrva Skijatos stižemo do još jednog ostrva Sporade, Skopelosa. Još neistražen, izolovan i ušuskan u šumovitim predelima, Skopelos postaje popularno turističko mesto nakon emitovanja filma Mamma Mia koji je sniman upravo ovde. Neke od najlepših plaža koje su bile i lokacije na kojima je film sniman su plaže Kastanji, Panormos, Milia i Agios Joanis koja je karakteristična po crkvici koja se nalazi na vrhu stene do koje vas vodi nebrojano mnogo stepenica. Stari deo grada je popločan kaldrmom, a arhitektura je tipična za stara gradska naselja u Grčkoj. Prijatna atmosfera i ljubazni ostrvljani učiniće da se osećate kao stanovnik ovog mesta.

Krit kao najveće ostrvo u grčkim morima, godinama je omiljeno letovalište turista iz svih delova sveta. Centar minojske kulture, spoj prošlosti i sadašnjosti. Mesto koje se odlikuje prelepim plažama, jedinstvenim gradovima, zelenilom, posebnim duhom i šarmom. Grad koji moramo izdvojiti kao preporuku za odmor i koji sa razlogom nosi titulu kritske kraljice je grad Hanja. Ovaj grad će vas zaista podsetiti na italijanske gradove poput Firence ili Venecije upravo zbog arhitekture urađene u venecijanskom i turskom stilu. A kao najlepše mesto turisti ističu upravo luku grada gde se nalazi venecijanski svetionik, koji je zajedno sa okolinom zaštićen kao istorijski spomenik od posebnog značaja. I plaže su u ovom delu Krita baš po meri svakog putnika. Veličina ostrva omogućava i različitost plaža, tako da koji god tip plaže da želite sigurno ćete je naći. Neke od poznatih plaža su Šejtan Limani uvala, Balos laguna, Falasarna plaža i kao najatraktivnija plaža ističe se Elafonisi koja je izabrana u 5 najlepših plaža u Evropi. Lepota pretočena u kristalno čisto plavo more uz roze pesak ostaviće vas bez daha.

Ako krenemo istočno od Hanje, naići ćemo na gradove koji se takođe mogu pohvaliti širokom hotelskom ponudom i prirodnim lepotama. Tu su gradovi Agios Nikolaos, Hersonisos, Iraklion i poseban naglasak stavljamo na grad Retimno. On se nalazi na sat i po vremena od glavnog grada Irakliona i nosi epitet najlepšeg kritskog grada. Pitate se zašto je to tako? Dovoljno je da prošetate trgom, pogledate sva ta zdanja koja su spojila sve pravce umetnosti u malom mestu, predivno šetalište duž cele obale, plaže nestvarne lepote uz hotele koji su u rangu najboljih. Videćete da je ovo zaista najlepši grad na Kritu.