Sakriti Dodaj sobu
 

Severni Kipar, prelepe plaže, prijatna klima, luksuzni hotel, kazina,kristalno čisto more, KonTiki

SEVERNI KIPAR


Turska Republika Severni Kipar  je međunarodno nepriznata država koja zauzima 1/3 mediteranskog ostrva Kipar. Kopneno se "graniči" samo sa međunarodno priznatom državom na Kipru, odnosno Republikom Kipar. Kipar je politički podeljen na severni deo gde žive Turci i južni deo gde žive Grci, od čega severni deo zauzima 37% ukupne površine ostrva.

Glavni grad je službeno Nikozija, ali vrlo često i Kirenija vrši tu ulogu. Nikozija je najveći grad na ostrvu i ima oko 130 000 stanovnika. Srce grada čini veliki stari deo ''Laiki Yitonia'' (''Dobro susedstvo'') opasan venecijanskim zidinama iz XVI veka. Ovde ćete naći radnje, taverne, ateljee umetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, često uske, kamene ulice u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalazi se i Etnografski muzej, Katedrala Svetog Jovana i velika palata Arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsednika republike. 

Prelepe plaže, prijatna klima, luksuzni hoteli, veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti dovoljan su razlog da se uputite na ovo očaravajuće ostrvo. Najlepši i najbolji način da upoznate burnu istoriju i kulturu Kipra je poseta gradovima Kirenija na severnom i Famagusta na istočnom delu ostrva, poznatim po svojim velelepnim antičkim spomenicima.

Za one koji žele da uživaju u prelepim peščanim ili šljunkovitim plažama i kristalno čistom moru, Kipar je idealno mesto za nezaboravan odmor.