NORDKAP- DUGO PUTOVANJE NA SEVER 23.06.-08.07.18

Na putovanju od 3900 kilometara (po Skandinaviji) možete upoznati sve čari dalekog severa i stići do mesta gde između vas i Severnog pola više nema kopna, a čini se da je neko ukrao noć !

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA
(Plaćanje u dinarima po prodajnom kursu Banca Intesa na dan uplate)

NAPOMENA: Rezervacija trokrevetnih soba vrši se na upit. Trokrevetne sobe ne preporučujemo za tri odrasle osobe jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini. Jednokrevetne sobe isključivo na upit !

U cenu putovanja je uračunato: Prevoz avionom na relaciji Beograd-Moskva-Helsinki-Oslo-Moskva--Beograd, transferi autobusom prema programu, prevoz autobusom na relaciji Helsinki–Nordkap-Alta-Tromse-Trondheim-Lilihamer-Oslo, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 3 i 4* na bazi 1 noćenja sa doručkom u Helsinkiju, 2 noćenja sa doručkom u Oslu i 11 polupansiona (doručak i večera (set menu ili švedski sto za večeru) u hotelima na turi od Helsinkija do Osla, ulaznice za plato i centar Nordkap, ulaznice sa Muzej Laponije u Karasjoku, ulaznice za muzej na otvorenom u Alti (praistorijski crteži na stenama), razgledanje Helsinkija i Osla, obilazak parka Vigeland u Oslu, troškovi lokalnih vodiča u Helsinkiju i Oslu, troškovi organizovanja i vođenja putovanja.


U cenu putovanja nije uračunato: Avio-takse oko 220,32 evra (od kojih YQ168 evra  ne podleže refundaciji ) i evra  0.98RF, 16.72RS, 0.22RS, 7.27RI, 4.48LG, 2.96RI 8.32G2 11.37ZN  podležu refundaciji), (plaća se u agenciji u dinarima po prodajnom kursu Banca Intesa na dan uplate), dinarski deo  aranžmana u iznosu od 1790,00 dinara po osobi, međunarodno putno osiguranje (koje je obavezno i uplaćuje se u agenciji), fakultativni izleti i posete muzejima i lokalitetima (katedrala polarne svetlosti u Alti ,Muzej Laponaca na jezeru Inari, ulaznice za park na otvorenom Maihangen u Lilehameru,  i ostalo što nije predviđeni programom.   

Krajnji rok za prijavljivanje i uplatu akontacije (40 %) najkasnije do 01. maja ili do popune mesta.


Prilikom rezervacije aranžmana obavezno treba dostaviti kopiju pasoša.

Napomena : Lokalna turistička agencija, organizator putovanja u Finskoj i Norveškoj, organizator razgledanje i izleta, zadržava pravo promene redosleda  i satnice izvođenja izleta (datuma i vremena polaska na izlet), kao i sadržaja izleta koji može biti podložan izmenama ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (praznicima, poremećajem saobraćaja, promenom radnog vremena na lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, vremenskim prilikama i slično).

Predviđeni hoteli na turi :
Helsinki: Glo Art Hotel 4 *  www.glohotels.fi/en/hotels/glo-art

Jyvaskyla: Cumulus City Jyvaskyla 4 * https://www.cumulus.fi/hotellit/jyvaskyla/cumulus-city-jyvaskyla

Oulu: Cumulus Oulu 3 *  https://www.cumulus.fi/hotellit/oulu/cumulus-city-oulu

Rovaniemi: City Hotel Rovaniemi 4 * http://www.cityhotel.fi/en/

Karasjok: Scandic Karasjok 3* https://www.scandichotels.no/hotell/norge/karasjok/scandic-karasjok

Honningsvag: Scandic Bryggen 4* www.scandichotels.no/hotell/norge/honningsvag/scandic-bryggen

Alta: Thon Alta 3* www.thonhotels.no/hoteller/norge/alta/thon-hotel-alta/

Tromso:Radisson Blue Tromso 4* www.radissonblu.com/en/hotel-tromso

Fauske: Scandic Fauske hotel 3* www.scandichotels.com/hotels/norway/fauske/scandic-fauske

Trondheim: Clarion Hotel & Congress Trondheim 4* www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/trondheim/clarion-hotel-trondheim/

Lillehammer: Scandic Lillehammer 4* www.scandichotels.com/hotels/norway/lillehammer/scandic-lillehammer-hotel

Oslo: First Millennium 3 * www.firsthotels.no/hoteller/norge/oslo/first-hotel-millennium

Smeštaj na putovanju je obezbeđen u hotelima sa 3 i 4 * u centru ili širem centru mesta u kome se nalaze, u standardnim sobama sa kupatilom, fenom za kosu i Wi Fi-jem. Mnogi od hotela  imaju teretanu, saunu, a hotel u Lilehameru ima i bazen. Usluga: doručak (po principu samoposluživanja); večera: set menu ili po principu samoposluživanja. Kako će večere biti servirane zavisi od broja gostiju koje hoteli imaju rezervisane za večeru.

KonTiki Travel&Service doo. zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorije. Konačan izbor hotela na turi biće objavljen na site-u agencije www.kontiki.rs 7 dana pre polaska na put.


KORISNE INFORMACIJE:

Lokalno vreme: u Norveškoj je isto kao i u Srbiji  . U Finskoj : plus 1 h u odnosu na vreme u Srbiji.


●Novac.  Norveška: Norvška kruna (1 NOK = 0.1024 €;1€=9,76 NOK). Finska: u upotrebi je evro. (Kursna lista na dan objavljivanja programa).

Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u svim Skandinavskim zemljama. Visa, Mastercard i Diners češće se prihvataju od American Express-a. Menjati novac je najbolje u velikim lancima menjačnica, ali oni postoje samo u velikim gradovima kakvi su Helsinki i Oslo. U unutrašnjosti zemlje,  može se desiti da naći menjačnicu nije lako te je potrebno isplanirati koliko novca promeniti po dolasku na destinaciju.  U Norveškoj postoje menjačnice-bankomati koji bi trebalo da se nađu i u manjim mestima. Norveške krune se mogu kupiti i u Bankama ili menjačnicama u Srbiji, te preporučujemo da ovaj novac ponesete sa sobom. U Skandinaviji se uglavnom koriste kreditne kartice, čak i na pijacama, ali se može desiti da na dalekom severu terminali ne rade.

Klima: Imajući u vidu da se radi o severnoj Evropi, klima je blaža nego što se očekuje zahvaljujući toplom pojasu koji pravi Golfska struja. Prosečna jutarnja i večernja temperatura je oko 10 – 15 C, a dnevna i do 20 C, osim na krajnjem severu gde je najviša dnevna temperatura 7C-10 C , a najniža jutarnja i večernja oko 0 C. Na krajnjem severu, posebno na Nordkapu, duva jak vetar. Iz tog razloga preporučujemo toplu, slojevitu garderobu, kišnu kabanicu (kišobran ne pomaže), udobne cipele ili polučizme, šal, kapu i  deblju jaknu kakvu biste nosili kod nas u proleće ili jesen.

Hrana: 
Finci obožavaju marinirane krastavce, kiseli kupus, ražani hleb, kvas ali i jela sa kombinacijom slanih i slatkih ukusa. Gradić Poorvo je poznat po pitama od borovnica i finskim kiflama od cimeta.

Norveška: žitarice, riba, meso i mlečni proizvodi se uvek mogu naći na trpezi Norvežana. Riba je ponos i omiljena hrana ove nacije. Jede se sirova, soljena ili sušena, a omiljene vrste su; haringa, dimljeni losos, usoljeni i osušeni losos (gravlaks), pastrmka, sardela, bakalar. Na drugom mestu su mlečni proizvodi: gammelost- ljuti sir od kravljeg mleka, smeđožute boje i zrele arome. Na listi omiljenih deserta su krofne i različiti vafli, a visoko treće mesto pripada sladoledima izvrsnog kvaliteta, pripremljenim od vrhunskog norveškog mleka. Gomme je najstariji norveški desert od mleka, jaja i smeđeg šećera, a omiljene su lefse, palačinke od krompira koje se posipaju cimetom

Prosečne cene hrane  i pića  u Finskoj : ručak u jeftinijem restoranu od 7 do 15 evra , u skupljim restoranima od 30 do 70 evra; kapućino 3-5 evra; pivo u radnji 6-10 evra; vino (boca) 10-50 evra

Prosečne cene hrane  i pića  u Norveškoj : ručak u jeftinijem restoranu od 14 do 25 evra , u skupljim restoranima od 70  evra; kapućino 3-5 evra; pivo u radnji 4-6 evra; vino (boca) 10-50 evra

Navedene prosečne cene su iz 2017. godine.

VAŽNE NAPOMENE: Prilikom rezervacije putnici su dužni da dostave kopije pasoša. Za putovanje autobusom  preporučujemo da ponesete manju torbu, dok veći prtljaga ostaje u prtljažniku autobusa. Ovo putovanje je jedna od najdužih europskih tura po dužini trajanja ali i jedno od najnapornijih zbog puno vremena koje se provodi u vožnji. Po atraktivnosti, može se reći da, liči na ,, polarnu ekspediciju’’ te putovanje preporučujemo svima koji vole  prirodne lepote, nacionalne parkove, divlju, nedirnutu prirodu, neponovljiv osećaj lepote dalekog severa. Putovanje NE preporučujemo onima koji ne podnose duže vožnje autobusom (udaljenosti u Skandinaviji su velike), onima koji imaju zdravstvenih problema koji iziskuju česta stajanja ili očekuju obilaske gradova i kulturno-istorijskih spomenika. Na turi je predviđeno da se dnevno provede  minimum 5 i maksimum 9 sati vožnje. Polasci autobusa, po danima, predviđeni su oko 09 časova, osim  10, 11 i 12 dana, kada je predviđen polazak u 08.00 časova.Iako je vreme putovanja predviđeno za letnji period  potrebno je poneti i nešto topliju odeću za boravak na dalekom severu ( pogledati prethodnu napomenu).

OPŠTE NAPOMENE:
 

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po prodajnom kursu Banca Intesa na dan plaćanja. Fakultativni izleti plaćaju se isključivo u evrima, u efektivi. Za realizaciju fakultativnog izleta (ukoliko ih ima na turi )potrebno je najmanje 15 učesnika.

• Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je 5 dana pre puta.


• Sadržaj  i vreme panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).


• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje  (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15).


• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.


• Molimo putnike da dva dana pre polaska obavezno provere u agenciji tačno vreme poletanja aviona.


• Na letu Aeroflota dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 20kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8kg.


• Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja agencije Kontiki Travel & Service doo.


NAČINI PLAĆANJA:
- gotovinski – avans od najmanje 40% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put.
- čekovima građana do 6 mesečnih rata.
- platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
- kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata.
- kreditnim karticama izdatim od strane Intesa banke, moguće je plaćeni do 6 mesečnih rata
- kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata.
- preko računa.
- kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0001/2017 od 26.01.2017. godine zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU ˮYUTAˮ, Beograd, ul. Kondina br.14 koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU ˮYUTAˮ, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br.14 ili na e-mail: garancijaputovanja@yuta.rs. Polisa broj 300055730, od 26.01.2017.godine, Akcionarskog društva za osiguranje ˮDDOR Novi Sadˮ.

Beograd, 07.12.2017           KonTiki Travel&Service doo Beograd-Palilula, 27. marta  12.
Program broj  1                         Licenca OTP 80/2014 od 22.12.2014.

 

NORDKAP 3* I 4* Finland/Helsinki
NORDKAP 3* I 4*-

TEXT FOR LIST2
Predviđeni hoteli na turi :
 

Helsinki: Glo Art Hotel 4 * www.glohotels.fi/en/hotels/glo-art

Jyvaskyla: Cumulus City Jyvaskyla 4 * https://www.cumulus.fi/hotellit/jyvaskyla/cumulus-city-jyvaskyla

Oulu: Cumulus Oulu 3 * https://www.cumulus.fi/hotellit/oulu/cumulus-city-oulu

Rovaniemi: City Hotel Rovaniemi 4 * http://www.cityhotel.fi/en/

Karasjok: Scandic Karasjok 3* https://www.scandichotels.no/hotell/norge/karasjok/scandic-karasjok

Honningsvag: Scandic Bryggen 4* www.scandichotels.no/hotell/norge/honningsvag/scandic-bryggen

Alta: Thon Alta 3* www.thonhotels.no/hoteller/norge/alta/thon-hotel-alta/

Tromso:Radisson Blue Tromso 4* www.radissonblu.com/en/hotel-tromso

Fauske: Scandic Fauske hotel 3* www.scandichotels.com/hotels/norway/fauske/scandic-fauske

Trondheim: Clarion Hotel & Congress Trondheim 4* www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/trondheim/clarion-hotel-trondheim/

Lillehammer: Scandic Lillehammer 4* www.scandichotels.com/hotels/norway/lillehammer/scandic-lillehammer-hotel

Oslo: First Millennium 3 * www.firsthotels.no/hoteller/norge/oslo/first-hotel-millennium

Smeštaj na putovanju je obezbeđen u hotelima sa 3 i 4 * u centru ili širem centru mesta u kome se nalaze, u standardnim sobama sa kupatilom, fenom za kosu i Wi Fi-jem. Mnogi od hotela imaju teretanu, saunu, a hotel u Lilehameru ima i bazen. Usluga: doručak (po principu samoposluživanja); večera: set menu ili po principu samoposluživanja. Kako će večere biti servirane zavisi od broja gostiju koje hoteli imaju rezervisane za večeru.

KonTiki Travel&Service doo. zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorije. Konačan izbor hotela na turi biće objavljen na site-u agencije www.kontiki.rs 7 dana pre polaska na put. 
LOCATION

Spisak hotela na turi Nordkap


TEXT FOR LIST2
Predviđeni hoteli na turi :
 

Helsinki: Glo Art Hotel 4 * www.glohotels.fi/en/hotels/glo-art

Jyvaskyla: Cumulus City Jyvaskyla 4 * https://www.cumulus.fi/hotellit/jyvaskyla/cumulus-city-jyvaskyla

Oulu: Cumulus Oulu 3 * https://www.cumulus.fi/hotellit/oulu/cumulus-city-oulu

Rovaniemi: City Hotel Rovaniemi 4 * http://www.cityhotel.fi/en/

Karasjok: Scandic Karasjok 3* https://www.scandichotels.no/hotell/norge/karasjok/scandic-karasjok

Honningsvag: Scandic Bryggen 4* www.scandichotels.no/hotell/norge/honningsvag/scandic-bryggen

Alta: Thon Alta 3* www.thonhotels.no/hoteller/norge/alta/thon-hotel-alta/

Tromso:Radisson Blue Tromso 4* www.radissonblu.com/en/hotel-tromso

Fauske: Scandic Fauske hotel 3* www.scandichotels.com/hotels/norway/fauske/scandic-fauske

Trondheim: Clarion Hotel & Congress Trondheim 4* www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/trondheim/clarion-hotel-trondheim/

Lillehammer: Scandic Lillehammer 4* www.scandichotels.com/hotels/norway/lillehammer/scandic-lillehammer-hotel

Oslo: First Millennium 3 * www.firsthotels.no/hoteller/norge/oslo/first-hotel-millennium

Smeštaj na putovanju je obezbeđen u hotelima sa 3 i 4 * u centru ili širem centru mesta u kome se nalaze, u standardnim sobama sa kupatilom, fenom za kosu i Wi Fi-jem. Mnogi od hotela imaju teretanu, saunu, a hotel u Lilehameru ima i bazen. Usluga: doručak (po principu samoposluživanja); večera: set menu ili po principu samoposluživanja. Kako će večere biti servirane zavisi od broja gostiju koje hoteli imaju rezervisane za večeru.

KonTiki Travel&Service doo. zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorije. Konačan izbor hotela na turi biće objavljen na site-u agencije www.kontiki.rs 7 dana pre polaska na put. 
LOCATION

Spisak hotela na turi Nordkap

FINSKA-NORVEŠKA

NORDKAP-dugo putovanje na sever
HELSINKI –PORVO–JIVESKILE –OULU- ROVANIJEMI–TURA PO LAPONIJI-KARASJOK –NORDKAP-HONINGSVAG-ALTAL–TROMSE- FAUSKE–MO I RANA – TRONDHEIM–LILEHAMER–HAMAR-OSLO

Polasci: 23. jun 2018.
(16 dana / 14 noćenja) – avionom i autobusom

FIRST MINUTE PONUDA: ZA UPLATE DO 20. MARTA 2018. POPUST 100€ PO OSOBI.
NE ODNOSI SE NA DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SOBU

Cena po osobi 2850€

VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Zašto putovati do rta Nordkap ..?  

Pre svega da biste osetili energiju ovog mesta. Očaravajući severni pejzaži, surovo i neverovatno lepi, beskrajni prostor okeana, vetar sa Arktika, sve to vredi makar jednom u životu videti i osetiti. Leti da biste videli ponoćno sunce, zimi – severnu svetlost. Od sredine maja do kraja jula sunce skoro da ne zalazi. A polarne noći koje traju duga tri meseca, na nebu iznad mora koje ne mrzne opčinjavaju igrom raznobojne svetlosti i treperenja. Prirodni kraj sveta, Starog sveta, kada se pred tobom prostiru samo oblaci, beskrajno letnje sunce i perspektiva prostranstva koja očarava svojom dubinom i veličinom. Takvo vrtoglavo osećanje može se osetiti smo na norveskom rtu Nordkap. Odvojen od Severnog pola samo  Špicberškim ostrvima (Svalbard na norveškom), rt Nordkap nazivaju najsevernijom, kopnenom tačkom Evrope. Leto na rtu Nordkap je relativan pojam, temperatura vazduha se retko podiže iznad + 10C, a po pravilu je + 7C, uz to su noći mnogo hladnije. Ali to ne zaustavlja reke turista koji stižu na Nordkap da bi uživali u vatrometu ponoćnog sunca. Jer svakog leta, od sredine maja pa do kraja jula, ovde sunce ne zalazi iza horizonta. To je ziasta čaroban prizor koji može da pokvari samo magla.

Finska je  zemlje hiljadu jezera, koja privlači turiste svojom lepom severnom prirodom, ledenim hotelima i saunama, mnoštvom skijaških staza , ukusnom ribljom kuhinjom, selom  Deda Mraza, odličnim ribolovom i krstarenja po Baltiku. Finska je zemlja krajnosti, u kojoj zimi
sunce skoro da ne izlazi iza horizonta, a leti ne zalazi. Zemlja koja očarava severnim pejzažima, zemlja jezera i nacionalnih parkova. Laponija je njen najpoznatiji region,  njen glavni turistički brend. Laponiju obično povezujemo sa zimom, što nije čudno, jer to je zemlja finskog Deda Mraza. U Laponiju se putuje zbog Polarne svetlosti, haskija i irvasa, skijanja i ribolova, uživanja u očaravajućem mnoštvu jezera i šuma.

Norveška je poznata  kao „zemlja hiljadu fjordova“ koji spadaju u jedna od najlepših mesta na planeti, ali je poznata i kao „zemlja polarnog sunca“. Norveška je zemlja sa najnepristupačnijom obalom koja u svom sastavu ima oko 50.000 ostrva. Ovo je postojbina paganskih bogova Odina i Tora, zemlja vila i vikinga, ali i  letnjeg sunca koje ne zalazi čak ni u ponoć.  Može se reći da je zbog svojih prirodnih lepota Norveška jedna od najlepših zemalja na planeti, tako da su se fjordovi, krivudavi morski zalivi smaragdnozelene boje, kao prava umetnička dela našli pod zaštitom Uneska. Ova zemlja je svetskoj kulturi podarila i nasleđe svojih velikana: pisca Henrika Ibsena, slikara Edvarda Munka i kompozitora Edvarda Griga.
 

Dan 1
BEOGRAD
(23.06.2018.) BEOGRAD Sastanak grupe na aerodromu "Nikola Tesla" kod šaltera Kon Tiki u 22:50 časova.
Dan 2
HELSINKI
(24.06.18.) BEOGRAD–MOSKVA- HELSINKI Poletanje aviona za Moskvu 24.06. u 00:50 časova (Let SU2093). Obrok u avionu. Sletanje u Moskvu u 04:35 časova. Nastavak putovanja za Helsinki u 10:45 časova (Let SU2206). Sletanje u Helsinki u 12:35 časova. Grad je smešten na jednom od najlepših arhipelaga na svetu, a sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase pre više od 450 godina a svoj procvat doživeo je polovinom XIX veka, kada nastaje većina građevina u neoklasicističkom stilu. Odlazak na panoramsko razgledanje glavnog grada Finske; Trg senata sa jednim od simbola grada – Luteranskom Katedralom, bogato ukrašena pravoslavna Crkva Uspenja (najveća u severnoj Evropi), Manerhajmova ulica gde se nalazi zgrada Parlamenta, Nacionalni muzej i poznata koncertna dvorana Finlandia, Olimpijski stadion, na kome su 1952 godine održane Olimpijske igre, jedinstvena Tempeliaukio crkva uklesana u steni, Sibelijusov park sa impresivnom skulpturom posvećenom ovom velikom kompozitoru. Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme za individualno razgledane grada, isprobavanje morskih i laponskih specijaliteta, kupovinu suvenira ili šetnju Esplenadom – promenadom koja izlazi na ribarsku luku i pijacu. Noćenje.
Dan 3
JIVASKILE
(25.06.2018.) HELSINKI-PORVO (PORVOO)-PATAJAVESI (oblast 100 jezera)- JIVESKILE (JYVASKYLA)(oko 340 km) Doručak. Polazak autobusom prema oblasti sa bezbroj malih i velikih ostrva rasutih po finskom arhipelagu. Ovo je najgušće naseljena regija u zemlji, ali i regija najbogatija kulturnom-istorijskim spomenicima, prepuna atrakcija i mesta od istorijskog značaja. Regija se proteže od ruske granice na istoku, do grada Uusikaupunki na obali Botnijskog zaliva.U toj oblasti jedan od najvažnijih gradova je Parvo.Nakon sat vremena vožnje dolazak u mesto Porvo. Ovo je je drugi najstariji grad u Finskoj koji datira još iz XIII veka. Grad je, dok je Finska još bila pod Rusima, dobio od ruskog cara, status slobodnog grada, a tu privilegiju ostvario je zahvaljujući činjenici da je bio najveći trgovački centar. U njemu su nastale prve ideje o samostalnosti Finske države ali i prva biblioteka u državi. Danas je ovaj gradić podeljen na stari grad Porvo u kome su svi objekti podignuti u periodu od XIII - XVIII veka i novi, moderni Porvo. Na uzvišenju iznad starog grada izdiže se Porvo katedrala iz XVIII veka kao i spomen-kuća finskog pesnika Johana Ludviga Runenberga. Šetnja starim delom grada po kamenom popločanim ulicama do karakterističnim crvenih, drvenih, kućica smeštenih uz reku Porvo. Ove kuće nekada su bila skladišta a danas se zbog svog istorijskog i kulturnog značaja nalaze na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Smatra se da su ove crvene kućice treće na listi najfotografisanijih mesta u Finskoj, posle katedrale u Helsinkiju i kuće Deda Mraza u Rovanijemiju. U mnogim poprečnim ulicama grada mogu se kupiti brojne suvenirnice sa originalnim i maštovitim delima primenjene umetnosti(domaće rukotvorine, narodne nošnje itd.) Nastavak vožnje kroz gustu crnogoričnu šumu prema centralnom delu Finske i oblasti bezbrojnih jezera i prelepe prirode. Usputno zadržavanje u gradiću Petajavesi gde se nalazi stara drvena crkva koja se od 1994. godine nalazi na listi UNESCO kulturne baštine. Stara Crkva Petajavesi je reprezentativna luteranska crkva , skandinavske tradicije u kojoj su skladno ukomponovani elementi renesanse i gotike sa originalnim elementima finske arhitekture. Crkva je sagrađena u XVIII veku, na poluostrvu koji spaja dva jezera, Jamsanvesi i Petajavesi. Sagrađena je u obliku renesansne crkve sa upisanim grčkim krstom. Krov crkve sa oktagonalnom kupolom oslikan je tako da imitira lukove od opeke na kamenim gotičkim crkvama. Kraća foto pauza ispred crkve. Nastavak vožnje do grada Jiveskile, administrativnog centra centralne Finske, koji se prostire na severnoj obali jezera Paijane. U XIX veku, za vreme ruske vladavine, od cara Nikolaja I dobija status grada . U XIX veku grad je bio poznat kao mesto u kome su osnovane prve finske obrazovane institucije. Danas je ovo industrijski grad i značajna luka na jezeru. Po dolasku u grad smeštaj u hotelu. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 4
OULU
(26.06.2018.) JIVESKILE -OULU(oko 340 km) Doručak.Polazak autobusom prema severozapadu Finske do grada Oulu, koji se nalazi na obali Baltičkog mora. Vožnja kroz područje bezbrojnih finskih jezera i šuma uz kraća zaustavljanja radi odmora. Oula je šesti po veličini i najveći grad u severnoj Finskoj. Nalazi se na ušću reke Oulujoki , na obali Botničkog zaliva, koji čini severni deo Baltičkog mora. Ovaj grad je nekada bio poznat kao najbolji snadbevač katrana za celu Evropu, a danas je jedan od najvećih naučno- tehnoloških centara u severnoj Evropi. Oulu zaslužuje tu titulu, jer su većina njegovih univerziteta i muzeja posvećena razvoju nauke. Oulu je poznat i po brojnim parkovima a pre svega plažama (ima ih ukupno 18.) što na moru, što na severnoj i južnoj strani reke Oulujokii. Jedna od plaža Tuira, zimi je, omiljena kod plivača, ljubitelja zimskog plivanja. Po dolasku u grad smeštaj u hotelu. Odlazak u šetnju do gradske Katedrale, Gradske kuće i pešačke zone Rotuari sa drvenim kućama.Povratak u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 5
ROVANIJEMI
(27.06.2018.) OULU-ROVANIJEMI (Laponija) ( oko 220 km) Doručak. Nastavak putovanja autobusom prema severu i granici sa Švedskom, do Rovanijemija, glavnog grada finske Laponije, koji je izgradio slavni finski arhitekta Alvar Aalto. Dolazak u Rovanijemi, grad i komercijalno sedište najsevernije finske provincije Laponije sa preko 60.000 stanovnika. Nalazi se deset kilometara južno od Arktičkog kruga, između brda Ounasvare i Korkalovare, na ušću reka Ounasjoki i Kemijoki. Odlazak do linije severnog polarnog kruga (10 km severno od Rovanijemija) u blizini tematskog parka-sela Deda Mraza. Ukoliko pređete crtu arktičkog kruga(preporučujemo), dobićete sertifikat ( uz doplatu), na kome piše da ste prešli sa kraja sveta na njegov početak. Nastavak vožnje do sela Deda Mraza. Taj čarobni pejzaž, sa bogatstvom četinarskih šuma, velikim brojem irvasa, koji čine prirodne stanovnike ovih krajeva, stvara pravi utisak čarolije Deda Mraza. U ovom bajkovitom okruženju postoji kuća Deda Mraza, kućice vilenjaka koji mu pomažu, prodavnice ručno rađenih suvenira, pošta Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim žigom koji ne možete dobiti više nigde na svetu, hotel od snega itd.U mestu se još nalaze i crkva, fabrika igračaka, istorijski muzej i Božićna kuća u kojoj se mogu videti različiti običaji iz svih delova sveta. Pošta Deda Mraza, otvorena je od 1992. godine ali pisma iz svih delova sveta stizala su još od 1952. godine, što je i bio povod da se otvori ovakva vrsta institucije. Pošta Deda Mraza je stvarna i predstavlja magično mesto u kome se snovi ostvaruju. Slobodno vreme za fotografisanje, kupovinu suvenira ili fakultativno obilazak ’’Pošte Deda Mraza” u kojem možete poslati čestitke koje će biti isporučene na Božić. Povratak u Rovanijemi. Odlazak do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme za individualnu šetnju i razgledanje Rovanijemija.Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 6
KARASJOK
(28.06.2018.) ROVANIJEMI- TURA PO LAPONIJI - KARASJOK (oko 450 km) Nakon doručka nastavak putovanja prema Norveškoj i kulturnom središtu norveške Laponije, Karasjoku. Vožnja kroz finsku Laponiju, kroz divlje i prekrasne pejzaže uz zaustavljanja putem radi odmora. Laponci ili Saami narod, kako sebe zovu( njih oko 70.000) raštrkani su na površini od oko milion i stotinu hiljada kvadratnih kilometara, u okviru Norveške, Švedske, Finske i Rusije. Najviše Laponaca živi u Norveškoj, njih oko 40.000. Ovaj narod ima dugu istoriju, bogatu narodnu baštinu i pre svega čuva specifičan način života. Laponci su podeljeni u desetak narodnih skupština koje se dosta razlikuju po kulturno-istorijskim karakteristikama, jeziku i načinu života. Laponija privlači brojne turiste, pre svega zbog velikog šumskog bogatstva, raznolikosti biljnog i životinjskog sveta. Privlače ih, laponska kultura i običaji, predivni pejzaži, ispresecani brojnim jezerima i gustim šumama, meseci sa dugim noćima i danima, kao i polarna svjetlost. Laponci su nekada verovali da predivna zelena, plava i ljubičasta titrajuća svetlost, na noćnom nebu, nastaje zbog vatrenog repa čarobne lisice koji ona otresa o sneg i led i tako u atmosferu izbacuje iskre. Dolazak do jezera Inari, drugog po veličini jezera Finske, iz kojeg ističe reka Paatsjoki u Barencovo more. Prostire na severu Finske, na nadmorskoj visini od 118 metra. Jezero Inari ima površinu od 1084 km² a prosečna dubina je 14,3 metara. Dugo je nekih 80 km, a široko 50 km i ispresecano je brojnim uvalama, kojih ima preko 3000. Ono je ujedno i drugo po veličini jezero koje u potpunosti leži unutar Arktičkog kruga, a od njega je veće jedino Tajmirsko jezero u Sibiru. Slobodno vreme za odmor pored jezera, šetnju ili fakultativni obilazak Muzeja Sami naroda i stalne postavke o njihovom načinu života. Nastavak putavanja prema Norveškoj, do mesta Karasjoka, kulturnog središta norveške Laponije. Smeštaj u hotelu u Karasjoku, u blizini laponskog muzeja na otvorenom. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 7
HONINGSVAG
(29.06.2018.) KARASJOK-NORDKAP-HONINGSVAG (oko 300 km) Doručak. Karasjok je sedište istoimene opštine, kulturno i društveno sedište norveških Laponaca, mesto u kome se nalazi zvanične institucije kao što su : Parlament Sami (Laponaca) naroda, Sami radio, televizija i biblioteka. Ova oblast je zajedno sa finskim, nacionalnim parkom Lemonjohki, jedno od najvećih divljina Evrope. Reka Karasjohka, hladna, čista i brza reka veliko je stanište lososa i sa rekom Tanom , popularno je mesto za ribolov. Šetnja do Sami parka i Parlamenta . Upoznavanje sa magičnom i mitskom kulturom Laponaca, tradicionalnom arhitekturom i načinom života, majstorstvu pravljenja srebrnog nakita, itd. U nastavku putovanja prema severu pejzaž sa šumama i jezerima smenjuju tundre, puste, bez vegetacije i slabo naseljene visoravni. Vožnja obalom do Porsanger fjorda, 123 km dugog i četvrtog po veličini u Norveškoj. Put vodi dalje prema severu kroz divlju prirodu do tunela Nordkap, dugog 6 km, koji se prostire na 200 m ispod morske površine i spaja kopneni deo Norveške i ostrvo Mageroja, na čijem severnom delu se nalazi rt Nordkap. Kraće pauze radi odmora. Dolazak u mesto Honingsvag u popodnevnim satima. Smeštaj u hotelu. Ulazak u sobe i ostavljanje prtljaga. Večera u hotelu. Nakon večere i odmora nastavak putovanja prema steni Nordkap, staroj 500 miliona godina koja se izdiže 397 metara iznad mora i dominira Barencovim i Arktičkim morem. Slobodno vreme na platou Nordkap za fotografisanje i pogled na otvoreno, beskrajno ledeno more, ponoćno sunce, što daje nezaboravan i neponovljiv doživljaj. U nastavku obilazak Nordkap centra i izložbe o istorijatu istraživanja i putovanja na krajnji sever Europe (uključena ulaznica). Posetioci centra dobijaju diplomu o boravku na Nordkapu.Povratak u Honingsvag. Noćenje.
Dan 8
HONINGSVAG
(30.06.2018.) HONINGSVAG Doručak. Slobodan dan za odmor i obilazak grada i okoline. Honingsvag je najsevernije naseljeno mesto na Nordkapu sa oko 2.500 stanovnika. Smešteno je u zalivu, na severoistočnoj strani ostrva Mageroja a karakteristično je po drvenim kućama, ofarbanim jarkim bojama, što u odnosu na pusti pejzaž, pruža predivnu sliku. Ribolov i turizam su najznačajnije privredne grane. U letnjim mesecima postaje polazna tačka brojnih krstarenja prema steni Nordkap. Mogućnost organizovanja fakultativnih izleta kao što su: obilazak Muzeja Severnog pola ili odlazak (autobusom) na foto safari i istraživanje lokalne flore i faune. Odlazak do obližnjeg mesta Gjesvera, gde se mogu videti brojni komorani i druge vrste morskih ptica. Povratak u hotel. Slobodno popodne. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 9
ALTA
(01.07.2018.) HONNINGSVAG-ALTA (oko 210 km) Doručak. Polazak autobusa prema jugu Norveške. Panoramska vožnja uz obalu do Olderfjorda uz zaustavljanje na atraktivnim panoramskim mestima. Vožnja uz obalu fjorda, preko nepregledne oblasti tundre karakteristične po nedostatku vegetacije ili patuljastim vrstama brezama i vrbama. Polazak prema visoravni Senaland, karakterističnoj po staništu irvasa i impresivnom krajoliku, do gradića Alta, turističkog središta poznatom po praistorijskim crtežima na stenama. Alta je grad i istoimena opšina, sedma po veličini u Norveškoj. Grad je smešten na krajnjoj severnoj obali Norveške, u administrativnoj regiji Finmark. Alta je dobila naziv po fjordu Altafjorden, u čijem se zalivu nalazi, i reci Altaelva čiji kanjon je najveći u Skandinavji. Praistorijski crteži na stenama, zbog značaja i brojnosti (oko 5000 pojedinačnih crteža) 1985. godine uvršteni su na UNESCO listu kulturne baštine. Crteži su otkriveni 1972. godine a najveći lokalitet se nalazi na 4 km od gradića Alta. Crteži prikazuju osnovne aktivnosti praistorijskih naroda kao što su prizori lova, ribolova i gradnje brodova. U zavisnosti od radnog vremena lokaliteta i slobodnih termina za ulazak biće organizovan obilazak muzeja na otvorenom. Po dolasku u Altu smeštaj u hotelu. Slobodno popodne za šetnju ili fakultativno obilazak Katedrale polarne svetlosti. Katedrala se nalazi u centru grada, u okviru pešačke zone a sagrađena je 2013. godine. Jedinstvenu građevinu napravljenu u obliku spiralnog svetionika konstruisao je arhitekta Kobjorn Jensen od betona i ploča titanijuma. U okviru katedrale nalazi se i interaktivni centar posvećen fenomenu polarne svetlosti.(Cena ulaznice: 5€ na dan objavljivanja programa). Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 10
TROMS
(02.07.2018.) ALTA-OLDERDALEN-LYNGSEIDET-SVENSBY-BREIVIKEIDET-TROMSE (oko 300 km) Doručak. Vožnja u pravcu jugozapada, prema gradu Tromse, živopisnim predelima Norveške, uz obalu fjorda Longfjord, pored brojnih zaliva, vodopada uz kraće pauze radi fotografisanja.Pejzaž se menja od pustih predela karakterističnih za oblasti unutar arktičkog kruga do planinskih visoravni, brojnih zaliva, fjordova i ostrva. Usput dva prelaska Lingenfjorda ferijem. Prva plovidba ferijem na relaciji od Oldendalena do Lingseideta ( trajanje plovidbe 20 minuta) i druga plovidba ferijem iz Svensba do Breiveideta ( 25 minuta plovidbe). Nastavak vožnje autobusom kroz područje Lingenskih Alpa, koji ovaj naziv duguje sličnim karakteristikama koje ove planine imaju sa Alpima. U toku leta na vrhovima planina može se videti sneg. Dolazak u grad Tromse, poznat kao „Pariz severa“.Tromse ima 70-ak hiljada stanovnika i osmi je po veličini norveški grad.Geografski je lociran visoko iznad polarnog kruga, tamo gde se završava nepregledna pustoš Laponije i počinju planine i fjordovi. Grad Tromse je morska luka nastala na obali istoimenog fjorda. Grad nije otvoren prema Severnom moru, već je okružen brojnim poluostrvima i ostrvima.U Tromsu se nalazi najseverniji univerzitet na svetu, kao i najsevernija botanička bašta, planetarijum i turistička atrakcija grada, prelepa „Arktička katedrala“ , koju često zovu i „Norveška opera“ a zbog sličnosti sa čuvenom građevinom u Sidneju. Jednako spektakularno izgleda most Sandnesund kojim se ulazi u grad. Tromse je i grad sa najvećim brojem sačuvanih, istorijskih, drvenih kuća, koji se nalazi severno od grada Trondheima. Gradska atrakcija je i Polaria, najseverniji akvarijum na svetu, smešten u građevini koja sama po sebi predstavlja malo remek-delo arhitekture. U blizini centra grada takođe se nalazi ski-skakaonica kao i spomenik podignut Roald Amundsenu, čuvenom istraživaču. Jedne od glavnih zimskih aktivnosti posetilaca ovog regiona su vožnja sankama koje vuku psi ili irvasi i posmatranje polarne svetlosti. Jedna od glavnih privrednih aktivnosti grada, poput cele Norveške, je ribolov. Na putu do hotela kraći panoramski obilazak grada. Smeštaj. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 11
FAUSKE
(03.07.2018.) TROMSE-SKARBERGET-BOGNES-FAUSKE (oko 500 km) Doručak. Rani jutarnji polazak na jednu od dužih vožnji u toku ovog putovanja. Polazak autobusom prema jugu i gradiću Fauske. Vožnja putem uz more, fjordove, bezbrojna ostrvca, jezera, preko brojnih mostova, uz zaustavljanje radi fotografisanja i odmora. Prelazak Tisfjorda ferijem od mesta Skarberget do Bognesa u trajanju od 30 minuta. U daljini ostaju Lofotska ostrva, kaja čine veliki broj manjih i većih ostrva povezanih mostovima, jedna od turističkih atrakcija Norveške. Nastavak vožnje putem E6 prema Skjertadfjordu, na čijim obalama se nalazi mesto Fauske, poznato po norveškom mramoru. U drugom svetskom ratu na ovom području ratni zarobljenici su gradili polarnu železnicu i put. Nemcima je u okupiranoj Norveškoj bila potrebna radna snaga za izgradnju puteva i pruga, transport trupa i opreme u severnoj Norveškoj. Iz logora Sajmište, Banjica, Crveni krst, Jasenovac, Šabac, izdvojeno je preko 4.000 zatvorenika i poslato u Norvešku. U Norveškoj je stradalo njih oko 3.000. upravo gradeći put E6 , koji danas povezuje sever i jug. Logoraši su tada put nazvali ,,krvavi put.” Logori su bili poznati kao „srpski logori”, jer je 90 odsto zatvorenika bilo srpske nacionalnosti. O tim događajima se kod nas danas malo govori a brojna groblja su zapuštena. Svedočenje o tim događajima je i monografija autora Ljube Mlađenovića, preživelog logoraša, koja je izdata 1991. pod nazivom „Pod šifrom Viking”. Krajem juna 2017. navršilo se 75 godina od iskrcavanja prvog transporta naših zatočenika iz koncentracionih logora u luke Norveške. Taj datum su dostojno obeležili članovi udruženja srpsko-norveškog prijateljstva. Po dolasku u mesto Fauske smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.
Dan 12
TRONDHEIM
(04.07.2018.) FAUSKE- BOTN RAGNAN - MO I RANA - TRONDHEIM (oko 650km) Nakon doručka rani jutarnji polazak autobusom prema jugu, gradu Trondhejm. Ukoliko mogućnosti dozvole, a u čast palim logorašima, biće odvojeno malo vremena za skretanje kod mesta Botn Ragnar i odlazak do memorijalne ploče posvećene palim jugoslovenskim logorašima iz II Svetskog rata. Nastavak putovanja prema jugu Norveške, kroz velike visoravni i guste crnogorične šume, planine, pored reka. Zaustavljanje na 80-om km od mesta Mo i Rana, u predelu surove gole visoravni planine Saltfjeled, na 680 m nadmorske visine, u oblasti Norland, na kojoj se nalazi linija izlaska iz severnog polarnog kruga. Zaustavljanje za fotografisanje i odmor ali i mogućnost obilaska Polarnog Centra na ovoj visoravni surove lepote.Unutar centra nalaze se suvenirnica, kafeterija i izložba posvećena polarnom krugu. U blizini centra nalaze se memorijalne ploče posvećene ruskim i jugoslovenskim logorašima iz II Svetskog rata. Nastavak vožnje do mesta Mo i Rana u oblasti Ranafjordu. Iz ovog su mesta kretale brojne ekspedicije prema dalekom severu, a danas je to moderan grad, prometno čvorište i centar snadbevanja putnika koji se kreću prema severu. Kraća pauza radi odmora. Putovanje se nastavlja kroz lepo područje jezera, visoravni i vrhova lednika. Korgfjelet sa 1915 m visine najviša je visoravan Norveške a u dolini Rane nalaze se velike hidrocentrale i veštačka jezera. Prekrasni pejzaži na delu puta kroz planine podsećaju na Alpe. Kraća pauza u zanimljivom gradiću Mosjoen, na obali Vefsnesfjorda, koji je sačuvao oko 100 drvenih gradskih kuća iz XIX veka i istorijsko jezgro grada. Nastavak vožnje uz reku Vefsne poznatu po vodopadima i mamcima za losose, kroz predele koji se polako spuštaju prema ravnici i obali fjorda Trondheim. Kod mesta Snase zaustavljanje radi odmora uz obalu šestog najvećeg jezera Norveške, Snasavatneta. Prolazak pored istorijskog mesta Stiklestada u kom je Sv. Olaf pao u borbi za uvođenje hrišanstva i time okončao eru Vikinga. Nastavak vožnje obalom Trondheimfjorda, kroz grad Steinkjer, do Trondheima, trećeg po veličini grada u Norveškoj i velikom Univerzitetskom centru. Grad se razvio u ravnici, pored fjorda, dok ga planina Bimarka, poznata po zimskim sportovima, ograđuje od ostatka kopna. Po dolasku u grad smeštaj u hotelu. Kraća šetnja do centra grada( gradskim prevozom) koje se formiralo na ušću reke Nidelve u Severno more. Šetnja pored katedrale Nidaros, najsevernije srednjovekovne katedrale na svetu, do trga Torvet. Nastavak šetnje ulicom Munkegata do Starog mosta koji potiče iz XVII veka. S mosta se pruža pogled na živopisnu četvrt Bakklandet, nastalu u XVIII veku, (nekada skladište) sa mnoštvom drvenih, jarkom bojom okrečenih kuća, koje se izdižu iznad reke Nidelve. Prizor podseća na dečije slikovnice. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Dan 13
LILEHAMER
(05.07.2018.) TRONDHEIM-LILEHAMER (oko 340 km) Doručak. Vožnja kroz plodnu dolinu Oppdal, okruženu istoimenim planinama na kojima se nalaze ski centri, do Dombasa, i dalje kroz 200 km dugu šumovitu dolinu Gudbrandsdal, karakterističnu po vodopadima, starih drvenih crkvama. Dolazak u Lilehamer, grad domaćin zimske Olimpijade 1994. , smešten na Mjosi, najvećem jezeru Norveške. Središte grada je okruženo drvenim kućama s kraja XIX veka, a odatle se pruža pogled na obližnje jezero Mjosa i reku Lagen, kao i na tri planine koje ga okružuju. Smeštaj u hotelu. Mogućnost opuštanja na bazenu ili u sauni hotela ili fakultativni, individualni, odlazak do najvećeg norveškog Muzeja na otvorenom (Maihangen), koji dočarava istoriju Norveške, način života i gradnje kuća u prošlom veku. Večera u hotelu. Noćenje.
Dan 14
OSLO
(06.07.2018.) LILEHAMER-HAMAR-OSLO(oko 200 km) Doručak. Nastavak putovanja prema Oslu uz jezero Mjosa do Hamara, gradića smeštenog na istočnoj obali jezera. Vožnja obalom jezera koje slovi za najplodnije zemljište Norveške i time pogodno za razvoj poljoprivrede. Jedno od najpoznatijih obeležja grada Hamar su ruševine katedrale koja potiče još iz vikinškog perioda. Da bi bila zaštićena od propadanja, 1998. godine je prekrivena velikom staklenom konstrukcijom. Nastavak putovanja prema Oslu. Usput kraće pauze radi odmora. Po dolasku u Oslo smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 15
OSLO
(07.07.2018.) OSLO Doručak. Odlazak u obilazak grada. Oslo, glavni grad Norveške i grad sa najvišim kvalitetom života, nalazi se na dnu istoimenog fjorda dugog više od 100 kilometara i 12 kilometara širokog koji se završava u zalivu Baltičkog mora. Odlazak na panoramski obilazak „ Grada parkova“. Panorama glavne poslovne i trgovačke ulice grada „Karl Johansgate“, tvrđave Akershus, Katedrale iz XVII veka, Nacionalnog muzeja, Kraljevske palate i Univerziteta, panorama zadivljujućih figura (oko 200 ) u Vigelandovom parku (poznatog umetnika Gustava Vigelanda, koji je svoje skulpture poklonio gradu). Kraće zaustavljanje kod poznate zimske ski-skakaonice Holmenkolen, odakle se pruža predivan pogled na grad. Povratak u hotel. Slobodno posle podne za individualnu šetnju centralnim delom grada. Noćenje.
Dan 16
BEOGRAD
(08.07.2018.) OSLO-MOSKVA - BEOGRAD Doručak. Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Moskvu u 13:10 časova (Let SU2175). Sletanje u Moskvu u 16:45 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 20:10 časova (let SU2092). Dolazak u Beograd u 22:10 časova.